Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μηχανικοί Επιστήμης Υλικών & ΤΕΕ

Λάβαμε από συναδέλφους το παρακάτω κείμενο του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Επιστήμης Υλικών σχετικά με τη μη εγγραφή των αποφοίτων της σχολής τους στο ΤΕΕ και το αναδημοσιεύουμε. Εκτιμούμε ότι το ζήτημα επαγγελματικά δικαιώματα και πρόσβαση σε αυτά θα μας απασχολήσει πάρα πολύ το επόμενο διάστημα και πρέπει να αναζητηθούν δρόμοι ενότητας των εργαζομένων μηχανικών.


Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ένας διάλογος στη δημοσιότητα για το ζήτημα απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων της σχολής μας, δηλαδή του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, και σαν φοιτητικός σύλλογος του τμήματος πιστεύουμε ότι έχουμε τον κυρίαρχο ρόλο να συμβάλλουμε σε αυτήν την συζήτηση.
Σήμερα, 10 και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση του τμήματος, καλούμαστε να αποδείξουμε το αυτονόητο, δηλαδή πως το ΤΕΕ οφείλει να αναγνωρίζει ένα Τμήμα Διπλωματούχων Μηχανικών. Η διαιώνιση της κατάστασης αυτής δυσχεραίνει συνεχώς τη θέση μας. Το ΤΕΕ αρνείται να κατοχυρώσει το ρόλο των αποφοίτων μας ως μηχανικών στο χώρο της εργασίας και παραβλέπει πως οι απόφοιτοι μας δουλεύουν δίπλα-δίπλα με συναδέλφους μηχανικούς (χημικούς, μεταλλειολόγους, μηχανολόγους, κτλ) στους χώρους παραγωγής αναλαμβάνοντας ισότιμο ρόλο εκεί. Φυσικά, δεν αμοίβονται, ούτε ασφαλίζονται σύμφωνα με τα προσόντα τους, όπως οι υπόλοιποι μηχανικοί. Έτσι το ΤΕΕ όχι μόνο επιτρέπει την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των δικών μας αποφοίτων στην παραγωγική διαδικασία, αλλά με τη στάση του αυτή υποβαθμίζει συνολικά τον ρόλο του μηχανικού στην αγορά, δημιουργώντας μηχανικούς δύο ταχυτήτων.
Επιπρόσθετα , είναι αδύνατο για εμάς να διεκδικήσουμε κάποια θέση στο Δημόσιο τομέα, διότι δεν υπάρχει αντιστοίχηση του διπλώματος σε κάποιο κλάδο Πολυτεχνικής ειδίκευσης, όπως αυτοί καθορίζονται από το υπουργείο Παιδείας.
Το ΤΕΕ έχοντας, για περισσότερο από 6 χρόνια, συμμετοχικό και καταλυτικό, ρόλο στην ανάπτυξη, στη διάρθρωση και τον προσανατολισμό του τμήματος, έρχεται σήμερα να αρνηθεί τη δική του εμπλοκή. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και αλλαγές σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του ΤΕΕ, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός αμιγώς πολυτεχνικού χαρακτήρα τμήματος. Πιο αναλυτικά ο οδηγός σπουδών έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με οδηγούς σπουδών άλλων πολυτεχνικών τμημάτων, έχει γίνει η μετονομασία της σχολής από Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών σε Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, επίσης έχουν καλυφτεί όλες οι υλικοτεχνικές ανάγκες (νέο κτίριο και νέα εργαστήρια) και τέλος έχουν προκηρυχτεί όλες οι νέες θέσεις ΔΕΠ σε τομείς μηχανικών που ζήτησε το ίδιο το ΤΕΕ. Παρ’ όλα αυτά η νέα διοίκηση του ΤΕΕ παραγράφει τις αποφάσεις της Επιτροπής Παιδείας του ΤΕΕ, των πανεπιστημιακών- μελών του, και υποκριτικά ξαναθέτει ερωτήματα (ήδη απαντημένα) που μας γυρίζουν πίσω μια δεκαετία.
Έτσι, τρενάρει την οριστική απόφαση του για το μέλλον των αποφοίτων μας και συνεργεί στην κοροϊδία των αποφοίτων ανακυκλώνοντας το πρόβλημα.
Η σημερινή διοίκηση αρνείται, με τρόπο κατάφορο, το θεσμικό της ρόλο, ρόλο που -θα έπρεπε να- εγγυάται τη θεσμική συνέχεια και συνοχή στις αποφάσεις του οργάνου και ξαφνικά τηρεί σιγή για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων του που μετρούν ήδη πόσα χρόνια. 
Αποτέλεσμα : ανεργία, ανασφάλεια, χαμένος κόπος και χρόνος για τις σπουδές ενώ ταυτόχρονα χάνεται και η ευκαιρία να οργανωθεί και να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος επιστημονικά και τεχνολογικά κλάδος όπως είναι αυτός των Υλικών.
Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά ζητάμε να πάρουν θέση δημόσια και να διεκδικήσουν μαζί μας το σύνολο του πανεπιστημίου, η πρυτανεία, οι γονείς μας, η τοπική κοινωνία, η τοπική πολιτική διοίκηση, το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο και το σύνολο των εργαζομένων μηχανικών.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου