Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έγκλημα από την Cosco


Πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έγκλημα από την Cosco

Το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής «αδειάζει» την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει διαψεύσει τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου για τους κινδύνους που απορρέουν από τα έργα της Cosco στην Πειραϊκή.

Οι κίνδυνοι που διατρέχει το Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή μαζί με την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στο θαλάσσιο εργοτάξιο της Cosco, στην Πειραϊκή, εκεί όπου εκτελούνται τα έργα για την κατασκευή του νέου λιμένα κρουαζιέρας, επισημαίνονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά τις συνεχόμενες καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, το κλιμάκιο των Επιθεωρητών πραγματοποίησε αυτοψία στις 11 Ιουνίου και διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων και «τη δημιουργία νέας ακτής, η οποία προέκυψε στη θέση τής πρώην βραχώδους προς τη νότια - νοτιοανατολική πλευρά του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή από το εκτελούμενου έργο».

Το πόρισμα «αδειάζει» την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει διαψεύσει τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου.


Στη Βουλή, μάλιστα, στις 5/2/21, απαντώντας στην ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη βουλευτή του ΜέΡΑ 25, η υπουργός είχε πει: «Επισημαίνω ότι η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία επιβλέπει τις εργασίες στον βυθό, δεν διαπίστωσε φθορά ή καταστροφή στο ονομαζόμενο “Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή” και όλες οι εργασίες στη θαλάσσια περιοχή και στον αιγιαλό εκτελούνται υπό τη συνεχή εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων».

Οι δηλώσεις της, όμως, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του πορίσματος, αφού οι Επιθεωρητές επισημαίνουν ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον ΟΛΠ και τις αρμόδιες υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού η «εξέταση της αναγκαιότητας προστασίας του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή από τα κύματα και να αντιμετωπιστεί με κατάλληλο τεχνικό τρόπο η ενδεχόμενη ρύπανση που θα υπάρξει στον μυχό που θα δημιουργηθεί μεταξύ της ακτογραμμής και της προτεινόμενης επέκτασης της χερσαίας ζώνης».

Μάλιστα, κοινοποιούν το πόρισμα της αυτοψίας τους στη Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Στα έργα που συντελούνται, υπάρχουν πάντα αρχαιολόγοι που επιβλέπουν τις εργασίες. Τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής με 24 πολίτες προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά και πέτυχαν την προσωρινή διαταγή για παύση των επιχωματώσεων, αφού στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 διαλύθηκαν στη θάλασσα -εν μέσω καταιγίδας- 20.000 μετρικοί τόνοι φερτών υλικών αγνώστου συστάσεως, αλλάζοντας σε καφέ το χρώμα της θάλασσας και προκαλώντας τεράστια ρύπανση.

Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται στις 22 Ιουλίου και αναμένεται να αποδειχθεί από μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό ότι η επιχωμάτωση της ακτής νοτιοανατολικά του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή συνέβη στη συγκεκριμένη φάση.


«Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής είναι μια ανεξάρτητη ένωση φυσικών προσώπων, που από την έναρξη του έργου παρακολουθεί, καταγράφει, αναλύει επιστημονικά και τεχνικά και καταγγέλλει στους αρμόδιους φορείς τις παραβάσεις των εργολάβων της Cosco στην κατασκευή του νέου λιμανιού της Πειραϊκής και τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Δήμητρα Βήνη, μέλος του Παρατηρητηρίου, διευθύντρια Παιδιατρικής της Μονάδας Νοσηλείας Μεσογειακής Αναιμίας, MSc Δημόσιας Υγείας Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κοινοτική σύμβουλος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, όπου εκτελείται το έργο.

«Μέχρι σήμερα έχει αναδείξει όλες τις πτυχές του περιβαλλοντικού εγκλήματος, οι οποίες αφορούν τόσο το φυσικό όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον και τον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία από αυτό το έργο, όπως η απόρριψη των βυθοκορημάτων μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας, η πλήρωση των τσιμεντοκιβωτίων με βυθοκορήματα ναυπηγείων Περάματος, η διασπορά των υλικών στο θαλάσσιο και αέριο περιβάλλον, η ρύπανση του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή και o κίνδυνος καταστροφής του Κονώνειου Τείχους από την έλλειψη ακτομηχανικής μελέτης του έργου».


Οι ευθύνες των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης είναι τεράστιες και, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου θα κληθούν να εξηγήσουν στο δικαστήριο τους λίγους που επέτρεψαν στην Cosco «να αδειάζει τα φορτηγά με μπάζα το ένα μετά το άλλο σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο του Θεμιστοκλή, εν μέσω καταιγίδων και συνεχών βροχοπτώσεων του Δεκέμβριο του 2020. Αγνοούσαν την επιχωμάτωση με μπάζα της ακτής νοτιοανατολικά του μνημείου, ενώ το είχε καταγγείλει το Παρατηρητήριο της Πειραϊκής;

Θα εξηγήσουν γιατί οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. και συγκεκριμένα οι επόπτες αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δεν ενημέρωσαν για τις επιχωματώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνταν σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο;

Το ΥΠ.ΠΟ. θα δεχθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών ή θα συνεχίσουν να δηλώνουν ότι όλα έγιναν “υπό τη συνεχή εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων”;

Αρνούνται επιμόνως την αναγκαιότητα ακτομηχανικής μελέτης για την προστασία του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή από τους κυματισμούς και την προστασία του Κονώνειου Τείχους από την ενδεχόμενη διάβρωση που επανειλημμένως τους έχει υποδείξει εγγράφως το Παρατηρητήριο της Πειραϊκής.

Γιατί η κ. Μενδώνη αναφέρεται στο Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή ως “ονομαζόμενο”, ενώ όλα τα έγγραφα του ΥΠΠΟΑ το αναφέρουν ως “Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή”;» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Την ανάγκη συγχρονισμού του έργου κρουαζιέρας με τα μέτρα προστασίας του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή και του Κονώνειου Τείχους επισημαίνουν σε έγγραφά τους και οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου