Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για συμμετοχή στην Ημερίδα του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: «Προσεγγίζοντας τον κατοικημένο χώρο με τον τρόπο της Μαρίας Μάντζαρη»


Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για συμμετοχή στην Ημερίδα του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: «Προσεγγίζοντας τον κατοικημένο χώρο με τον τρόπο της Μαρίας Μάντζαρη», Σάββατο 16 Μαρτίου, Κτήριο Αβέρωφ ΕΜΠ

21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

Προσεγγίζοντας τον κατοικημένο χώρο με τον τρόπο της Μαρίας Μάντζαρη

Σάββατο 16 Μαρτίου, 10 :00 – 20:00, Κτήριο Αβέρωφ ΕΜΠ

Τα εργαστήρια του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ:
«Διαδρομές της Αρχιτεκτονικής από τις απαρχές του Μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική» και
Αλληλέγγυο Σχέδιο,

διοργανώνουν ημερίδα στη μνήμη της Μαρίας Μάντζαρη, σε συνεργασία με συνοδοιπόρους της στον κοινωνικό αγώνα, αγαπημένους φίλους της και συνεργάτες στον ακαδημαϊκό χώρο της αρχιτεκτονικής, με θέμα :

Προσεγγίζοντας τον κατοικημένο χώρο με τον τρόπο της Μαρίας Μάντζαρη

Η Μαρία Μάντζαρη, συνάδελφος με πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό, ενεργό μέλος μας και με πολυσχιδή δραστηριοποίηση, έχασε πρόωρα –στα 35 μόλις της χρόνια, τον Αύγουστο του 2018 – τη μάχη με το θάνατο.

Ποιος ήταν όμως ο «τρόπος της Μαρίας Μάντζαρη για τον κατοικημένο χώρο»;

Ήταν ο τρόπος του νέου, ασυμβίβαστου, κοινωνικού και ελεύθερου πνεύματος για την αρχιτεκτονική και την τέχνη, την επιστήμη και τη θεωρία, τα κοινά και τις συλλογικές πρακτικές. Η πολύτροπη και πάντα ασύμπτωτη βιωματική κατανόηση στα πράγματα σε συνδυασμό με τη θέλησή της να αναζητάει πέρα από την επιφάνεια – ακόμη και της κριτικής σκέψης- διαμόρφωναν τις προσεγγίσεις της στον χώρο από δρόμους ενδιαφέροντες και όχι πολυσύχναστους θεωρητικά. Αυτός ήταν “ο τρόπος της ” – με καρπούς που πρόωρα στέρεψαν.

Με αφορμή τη δουλειά της για τη διδακτορική της διατριβή – με θέμα τους μετασχηματισμούς της έννοιας της κατοικίας στον επίσημο πολιτικό λόγο όπως εκφέρεται σε κεντρικές συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής κατά τη διάρκεια του 20ου και 21ου αιώνα – αλλά και προηγούμενες εργασίες της (όπως η προπτυχιακή σπουδαστική διάλεξη για τα Γαλλικά Προάστια του 2005), καλούμε, όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει με εισήγηση, διάρκειας περίπου 20 λεπτών της ώρας, στις θεματικές ενότητες της ημερίδας, οι οποίες προγραμματίζεται να περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα πιο κάτω θέματα.

α) “Τι είναι αυτό του οποίου το όνομα είναι η κατοικία;”

Εννοιολόγηση της κατοικίας και η ανάλυση του λόγου ως μεθοδολογική επιλογή. Ως κοινωνική πρακτική, ο λόγος έχει μια διαλεκτική σχέση με τις άλλες διαστάσεις της κοινωνίας. Συμβάλλει στη διαμόρφωση και την αναδιάρθρωση των κοινωνικών δομών, αλλά και τις αντανακλά.

β) Πολιτικές κατοικίας στην Ελλάδα του 20ου αιώνα, η διαδρομή της έννοιας και ο επίσημος πολιτικός λόγος .

O καθορισμός του νοήματος είναι μια πολιτική διαδικασία, καθώς η εδραίωση μιας νοηματοδότησης προϋποθέτει τον αποκλεισμό άλλων εναλλακτικών νοηματοδοτήσεων.

Αναφορά σε παραδείγματα από την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

γ) Πόλη, εξουσία και εξέγερση

Η εξουσία είναι πάντα ένας τρόπος επιβολής -και προσπάθειας καθυπόταξης- πάνω σε ένα δρών υποκείμενο ή υποκείμενα, βασισμένος πάνω στην ίδια την ικανότητά τους να δρουν. Η δομή του κοινωνικού χώρου εμφανίζεται με τη μορφή αντιθέσεων στο χώρο, με τον κατοικημένο (ή οικειοποιημένο) χώρο να λειτουργεί ως ένα είδος αυθόρμητης συμβολοποίησης του κοινωνικού χώρου. Αυτή η διάσταση του συμβολικού έρχεται στην επιφάνεια σε περιόδους εμφάνισης κινημάτων διεκδίκησης στο προσκήνιο.

Θεωρητικές προεκτάσεις και αναφορές σε σχετικά παραδείγματα στην πρόσφατη ιστορία.

δ) Επανανοηματοδότηση της κατοικίας στην περίοδο της κρίσης

Πώς μπορούμε να διαβάσουμε τη σχέση κρίσης και κατοικίας;

Όψεις της κρίσης αποτυπώνονται στο κενό απόθεμα και την μετέπειτα αξιοποίησή του σε σύνδεση με τον τουρισμό, στην αστεγία, τη διαμονή των νέων στο πατρικό σπίτι, στα θέματα της ενεργειακής φτώχειας, στην υπόθεση των κόκκινων δανείων και των κατασχέσεων, στις μεταλλαγές της αγοράς κατοικίας και του κατασκευαστικού τομέα.

Η εργασιακή ανασφάλεια και ρευστότητα που άρει τη σταθερότητα τόπου διαμονής αναγκάζει ταυτοχρόνως σε συνεχή κινητικότητα και προσδίδει άραγε (;) στην κατοικία μεταβατικό χαρακτήρα, κάνοντάς την τον ενδιάμεσο σταθμό μιας συνεχούς διαδρομής(;)

Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετέχουν πρέπει να στείλουν μια μικρή περίληψη (150-200 λέξεων) της εισήγησής τους, προκειμένου να εγκριθεί από την επιστημονική-οργανωτική επιτροπή της ημερίδας, έως τις 21 Ιανουαρίου 2019 στη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ –Τμήματος Αττικής (tmattikissp@tee.gr ή tmattikissp@gmail.com) με την ένδειξη «για την ημερίδα Μ. Μάντζαρη».

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3215 146, 210 3215 147 (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Τμήμα Αττικής)

690 7297 624 (Αντωνία Πάνου από Εργαστήρι Διαδρομών Αρχιτεκτονικής)



Για το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Η Πρόεδρος
Τζούλια Τσαλίκη

Η Γενική Γραμματέας
Ουρανία Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου