Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Δεν ξεχνάμε την υπόθεση της Attica Bank

Με αφορμή το σχέδιο συγχώνευσης Attica και Παγκρήτιας Τράπεζας καθώς και την εξαϋλωση της συμμετοχής του Δημοσίου, υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι τουλάχιστον 1 δις ευρώ από τις εισφορές τους, έχουν δαπανηθεί για τη μεγαλειώδη επένδυση στην "Τράπεζα των Μηχναικών". Επένδυση από την οποία δεν έμεινε τίποτε. Να το θυμούνται όταν βλέπουν τις συντάξεις τους και όποτε πηγαίνουν στις εκλογές του ΤΕΕ


Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Το τέλος μιας ταραχώδους περιόδου, στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, βρέθηκε υπόλογη για τη χορήγηση δανείων με αδιαφανείς διαδικασίες που είχαν ως συνέπεια την εκτίναξη των "κόκκινων" ανοιγμάτων της και τη συσσώρευση τεράστιων ζημιών που με τη σειρά τους, χρειάστηκε να καλυφθούν με απανωτές κεφαλαιακές ενισχύσεις, σηματοδοτεί για την Attica Bank η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα και η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου.

Το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται να "σφραγίσει" και επισήμως τη συμφωνία με τη Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου, των καταθετών, του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυσή του με όρους διαφάνειας.

"Θεωρώ ότι εάν δει κανείς τη συμφωνία, από τα πρώτα στοιχεία – χωρίς να γνωρίζω τα τελικά δεδομένα – θα καταλάβει, εάν τη συγκρίνει με προηγούμενες, ότι προφανώς δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, να υπογραφεί κάτι, το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών, των φορολογουμένων, του δημοσίου συμφέροντος", σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Παύλος Μαρινάκης.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους δύο μετόχους να έχουν συμφωνήσει για τη στήριξη του νέου σχήματος, προχωρώντας το προσεχές φθινόπωρο σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους πέριξ των 650 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής θα καλύψει το ΤΧΣ, το ποσοστό του οποίου θα υποχωρήσει σχεδόν στο μισό από 72,5% που είναι σήμερα, ενώ η Thrivest φέρεται να επενδύει περί τα 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η συμμετοχή του ιδιώτη μετόχου θα "αγγίξει" τα 340 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι έχει ήδη καταβάλλει 140 εκατ. ευρώ σε Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα είναι μία "καθαρή" νέα τράπεζα (σ.σ. κάτι που δεν επετεύχθη στην περίπτωση της Αττικής, παρά τις αλλεπάλληλες ΑΜΚ τα τελευταία χρόνια), με καταθέσεις 10 δισ. ευρώ, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15% και μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3%.

Το ύψος των νέων κεφαλαίων που καλείται να εισφέρει το ΤΧΣ, σε συνδυασμό με την απομείωση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει πολιτική κόντρα. Μετά τις διαδοχικές αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέφανου Κασσελάκη, στις οποίες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα (σ.σ. παραβλέποντας, ωστόσο, το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο κίνδυνος "κουρέματος" των καταθέσεων), προστέθηκαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίας Βούλας Κεχαγιά.

"Πρέπει το Δημόσιο που έχει καταβάλει 800 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Αττικής, να απωλέσει το πλειοψηφικό πακέτο και αυτό να περάσει σε ιδιώτες που θα καταβάλλουν μόλις 300 εκατ. ευρώ", απηύθυνε ερώτημα στην κυβέρνηση, ζητώντας, παράλληλα, απάντηση για το εάν τηρείται ο Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε ΑΜΚ που μετέχει το ΤΧΣ πρέπει να διασφαλίζεται διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του Δημοσίου στο κεφάλαιο της τράπεζας.
"Ένεση" 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία 10ετία

Κεφάλαια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έχουν κατευθυνθεί στην Attica Bank την τελευταία 10ετία, ως συνέπεια της σοβαρής επιδείνωσης που κατέγραψαν τα μεγέθη της και δη, την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ήταν τότε που υψηλόβαθμα στελέχη της "Πρώτη Φορά Αριστερά" εμφανίζονταν υπέρμαχα μιας ενδεχόμενης απορρόφησης της Τράπεζας Αττικής από την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κρατικός πυλώνας ή σχεδίαζαν τη λειτουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, προκαλώντας εντέλει με την πολιτική τους το κλείσιμο των συστημικών τραπεζών.

Ήταν τότε που η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με πόρισμά της διαπίστωνε ένα απίστευτο "πάρτι" χορηγήσεων με αδιαφανείς διαδικασίες και που με μηνυτήρια αναφορά της η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr:

* Στην ΑΜΚ του 2015, ύψους 681 εκατ. ευρώ, το ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε με 384 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από ιδιωτικά και κεφάλαια από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

* Στην ΑΜΚ του 2017, ύψους 89 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ συμμετείχε με 70 εκατ. ευρώ, με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν την κάλυψη του εναπομείναντος ποσού.


* Συνολικά, το ΤΧΣ και ο e-ΕΦΚΑ έχουν επενδύσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. Το ΤΧΣ, μάλιστα, έχει συμμετάσχει μόνο στις δύο τελευταίες ΑΜΚ της Attica Bank - το 2021, ύψους 240 εκατ. ευρώ και το 2023, ύψους 473 εκατ. ευρώ – καθώς νωρίτερα εντός του 2021 είχε καταστεί για πρώτη φορά μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό συμμετοχής 68,2% επί του συνόλου των μετοχών, λόγω της ενεργοποίησης για πρώτη φορά των διατάξεων του άρθρου 27Α του Ν.4172/ (DTC), βάσει των οποίων προέκυψε το ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

"Τα κεφάλαια των δύο τελευταίων ΑΜΚ ενίσχυσαν σημαντικά την κεφαλαιακή επάρκεια και το επίπεδο προβλέψεων της τράπεζας, ώστε να είναι σε θέση σήμερα να μπορεί να υλοποιήσει τη συναλλαγή (τιτλοποιήσεις ‘κόκκινων’ δανείων και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση) που θα της επιτρέψει να απαλλαχθεί οριστικά από τα βάρη του παρελθόντος", σχολιάζουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές.

Πέραν της συμμετοχής του ΤΧΣ στις ΑΜΚ του 2021 και του 2023, με τις οποίες ενισχύθηκαν τα ίδια κεφάλαια της Attica Bank, το ΤΧΣ απέκτησε επιπλέον μετοχές της τράπεζας συνολικά τρεις φορές (το 2021, το 2022 και το 2023), λόγω της ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC). Ειδικότερα, η τράπεζα είχε προχωρήσει στην ενεργοποίηση του νόμου για το DTC και στην είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, λόγω των ζημιών που κατέγραψε στις χρήσεις 2020, 2021, 2022, καθώς και στη μετατροπή των αντίστοιχων ποσών σε κοινές μετοχές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Attica Bank σε αυτές τις περιπτώσεις υλοποιήθηκε μέσω της αυτόματης μεταβίβασης - χωρίς αντάλλαγμα - στο ΤΧΣ μετοχών της τράπεζας, τις οποίες κατείχε τότε το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη μετατροπή των Warrants που είχαν προκύψει από την ενεργοποίηση του Νόμου για το DTC.

Πιο αναλυτικά, τα ποσά που κατέβαλε στην Attica Bank το Ελληνικό Δημόσιο και μετατράπηκαν στη συνέχεια, σε κοινές μετοχές υπέρ του ΤΧΣ, έχουν ως εξής:

* Για τη χρήση 2020 (είσπραξη 6 Αυγούστου 2021): 152 εκατ. ευρώ.

* Για τη χρήση 2021 (είσπραξη 18 Ιουλίου 2022): 23 εκατ. ευρώ.

* Για τη χρήση 2022 (είσπραξη 24 Ιουλίου 2023): 64 εκατ. ευρώ.

Με την τελευταία είσπραξη και τη μετατροπή σε κοινές μετοχές επήλθε για την τράπεζα η οριστική εξάλειψη της εγγυημένης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο "λογαριασμός" της διάσωσης των τραπεζών

"Τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι το πραγματικό όφελος από τη διαδικασία διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν τέσσερα δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα μερίσματα 2013 – 2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλε η κεντρική τράπεζα στο Δημόσιο". Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, παραπέμποντας στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή, παρουσία και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Βάσει αυτής, στις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν την περασμένη 10ετία το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 30,9 δισ. ευρώ και έχει εισπράξει 25,2 δισ. ευρώ από μείωση του δημόσιου χρέους, λόγω κουρέματος των ομολόγων, 3,8 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα "COCOs" και 2,75 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση, μέχρι στιγμής (100 εκατ. ευρώ από τη Eurobank για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ, 300 εκατ. ευρώ από τη UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank, πάνω από ένα δισ. ευρώ από πληθώρα επενδυτών που συμμετείχαν στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας και 1,35 δισ. ευρώ από την επιτυχημένη προσφορά του 27% της Τράπεζας Πειραιώς), καθώς εκκρεμεί η διάθεση του υπόλοιπου 18% της ΕΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου