Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Για την πυρκαγιά στο κτήμα Δρακόπουλου

για την πυρκαγιά στο κτήμα

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το Σάββατο 31-5 το απόγευμα, για άλλη μια φορά το κτήμα Δρακόπουλου και τα διατηρητέα κτίρια που έχουν απομείνει σε αυτό έγιναν στόχος εμπρησμού. Συγκεκριμένα, και παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, η βίλα Δρακόπουλου κάηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε περίπου στις 5 μ.μ. από το εσωτερικό της. Φωτιά είχει μπει μόλις πριν από δύο εβδομάδες (στις 18-5-2014, ημέρα εκλογών) σε άλλο διατηρητέο κτίριο του κτήματος, όπου ευτυχώς η άμεση επέμβαση κατοίκων και πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός επίσης από την Πρωτοχρονιά του 2012, οπότε πάλι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο τρίτο από τα διατηρητέα κτίρια του κτήματος Δρακόπουλου (το πρώην Οδοντιατρείο), ενώ πριν από 6 χρόνια με αντίστοιχο τρόπο είχε καεί πάλι η βίλα.
Είναι προφανές ότι δημιουργούνται πολλαπλά ερωτηματικά σχετικά με το χρόνο, τον τρόπο και την ακολουθία μιας τέτοιας εξέλιξης, που δύσκολα μοιάζει τυχαία. Είναι γνωστό ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) προσπαθεί συστηματικά –μέσω Real Estate εταιρίας– να πουλήσει το σύνολο του κτήματος (9 στρέμματα και τα τρία διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εντός του, ενέργεια τόσο παράνομη όσο και απαράδεκτη που προσωρινά αποσοβήθηκε λόγω έλλειψης αγοραστών), ενώ η Δημοτική Αρχή είτε σιγοντάρει τα σχέδια αυτά είτε κωφεύει.
Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο του κτήματος έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ. 573/83 χώρος πρασίνου και τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό διατηρητέα. Οι κάτοικοι έχουμε καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο (που εκκρεμεί η εκδίκασή τους) για να ακυρώσουμε τις παράνομες πράξεις αποχαρακτηρισμού του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΚΑ, καθώς και της κατεδάφισης του εργοστασίου τον Αύγουστο του 2009. Ο Δήμος Αθηναίων από το 1985 έχει μετατρέψει σε δημοτικό πάρκο το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος, ενώ οι κάτοικοι τον Σεπτέμβρη του 2009 ανοίξαμε και μετατρέψαμε σε πάρκο και παιδική χαρά το υπόλοιπο. Με πολύ κόπο και προσωπική εργασία οι κάτοικοι διαμορφώσαμε το χώρο, φυτέψαμε δέντρα, ποτίζουμε και καθαρίζουμε, φιλοξενούμε δράσεις αλληλεγγύης (χθες μόλις υπήρχε συναυλία του Φαρμακείου Αλληλεγγύης στα Πατήσια) και πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει διατηρητέα όλα τα υφιστάμενα κτίρια και υποχρεώνει σε αποκατάστασή τους, ενώ ο ΕΕΣ και ο Δήμος τα αφήνουν να ρημάζουν αν και αποτελούν αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία (από τα πρώτα βιομηχανικά κτίρια στην Αθήνα, τόπος με ιστορική σπουδαιότητα γιατί αποτελεί αδιάσπαστη ενότητα αστικής κατοικίας και βιοτεχνίας, από τις ελάχιστα σωζόμενες στην Αθήνα) και φέρουν ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή τους. Είναι προφανές ότι τα διατηρητέα κτίρια με την παρουσία τους εμποδίζουν τα «επενδυτικά» σχέδια διαφόρων, οι οποίοι καιροφυλακτούν και εποφθαλμιούν έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου των Πατησίων.
Οι κάτοικοι των Πατησίων είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στα κερδοσκοπικά συμφέροντα και στους συμπαραστάτες τους να τσιμεντώσουν ένα από τα τελευταία πάρκα των Πατησίων, θα μας βρουν μπροστά τους όπως πολλές φορές στο παρελθόν.

 
Το πάρκο θα μείνει τσιμέντο δε θα γίνει
Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου