Τα πρώτα αποτελέσματα φέρνει μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύει το info-war.gr σχετικά με τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ισραηλινούς φορείς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αποφάσεων της Ε.Ε και φυσικά του διεθνούς ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.
Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του αστεροσκοπείου, Μανώλης Πλειώνης, ο οποίος έχει εκφράσει και στο παρελθόν έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και ο οποίος παρέλαβε αυτή την κατάσταση από τον προκάτοχό του, επικοινώνησε με το συντάκτη της έρευνας Γ.Κ. για να μας ανακοινώσει σειρά αλλαγών στις οποίες προχωρά το αστεροσκοπείο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλέπει και χρηματοδοτεί τη συνεργασία. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η απομάκρυνση από κοινό ερευνητικό πρόγραμμα, ισραηλινών φορέων που έχουν την έδρα τους στους παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά και συριακά εδάφη.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα και την απάντηση που έστειλε στο info-war.gr ο Μ. Πλειώνης
Ενώ παγκοσμίως το κίνημα BDS, δηλαδή για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις στο ισραηλινό απαρτχάιντ μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, κερδίζει συνεχώς έδαφος, στην Ελλάδα η εδραίωση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ συνοδεύεται από εμβάθυνση της διείσδυσης του ισραηλινού παράγοντα σε πολλούς τομείς. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο ακαδημαϊκός και ερευνητικός τομέας. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) με ισραηλινούς φορείς στο πλαίσιο του προγράμματος GEO-CRADLE.
Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή το GEO-CRADLE «αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια ερευνητικών ιδρυμάτων υψηλού κύρους, δημόσιων φορέων και εξειδικευμένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Παρατήρησης της Γης, με χρήση διαστημικών και επίγειων τεχνολογιών αλλά και υποδομές αριθμητικών προσομοιώσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων αιχμής, με σκοπό να φέρουν σε πρώτη γραμμή τη χρήση των Παρατηρήσεων της Γης για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, της διαθεσιμότητας πρώτων υλών, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ενέργειας, στις προαναφερθείσες γεωγραφικές περιοχές ενδιαφέροντος.» [1]
Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος ο Δρ. Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.