Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Πως μπορείτε να χάσετε το σπίτι σας από τράπεζες; Όπως χάνει το δημόσιο στο Ελληνικό!

Πως μπορείτε να χάσετε το σπίτι σας από τράπεζες; Όπως χάνει το δημόσιο στο Ελληνικό! Γ.Αναματερός


Πηγή: militaire.gr

Η περιπέτεια της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της για ένα χρέος 15.000 ευρώ σε τράπεζες , μας θύμισε τις κατασχέσεις ακινήτων…Με τις οποίες είναι αντιμέτωποι χιλιάδες συμπολίτες μας, όχι μόνο η κ.Κολοβού που είχε τουλάχιστον τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της και προς το παρόν να πετύχει την αποφυγή της έξωσης από το σπίτι της…Μένει να παλέψει για την άρση της απόφασης πλειστηριασμού…

Το πρόβλημα θα το συναντάμε όλο και συχνότερα και καλό θα είναι να ξέρουμε πως άνθρωποι μπορούν να χάσουν το μοναδικό σπίτι που διαθέτουν. Ποιοι και πως εκτιμούν την αξία ενός ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό; Ποια είναι τα κριτήρια; Υπάρχει οποιαδήποτε σχέση των εκτιμητών με τις τράπεζες που θέλουν να πάρουν τα ακίνητα;

Όλες οι απαντήσεις από έναν ειδικό που γνωρίζει. Ο Γιώργος Αναματερός πολιτικός μηχανικός αλλά και πραγματογνώμων, από το 2003 στην λίστα των Δικαστηρίων Αθηνών – Πειραιώς μας εξηγεί τι δεν πάει καλά σε όλη αυτή την υπόθεση.

Ο Γιώργος Αναματερός είχε εκπονήσει την πραγματογνωμοσύνη για την εμπορική αξία του ακινήτου του Ελληνικού κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας του ΣΔΟΕ τον Νοέμβριου του 2014 και είναι ο συντάκτης ενός μεγάλου σε έκταση κειμένου, στο οποίο γράφει και εξηγεί τα πάντα. Κυρίως πως έφθασε στο συμπέρασμα ότι το ακίνητο ιδιωτικοποιήθηκε έναντι, στην ουσία, πινακίου φακής. Μεγάλο κείμενο, γραμμένο περίπου ως σενάριο και με πολύ χιούμορ. Είναι η εμπειρία απ’ όσα έζησε κατά τη διάρκεια της δουλειάς του. Μπορείτε να το διαβάσετε όλο στο Militaire.gr.

Συνεπώς η συζήτηση μας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τις τελευταίες εξελίξεις της «εμβληματικής επένδυσης» του Ελληνικού!

Όπως πάντα τα όσα λέει ο κ.Αναματερός έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ίσως γι’ αυτό οι αρμόδιες αρχές παριστάνουν ότι δεν τον ακούνε!

 


Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Φαί, νερό, βότανα, αέρας, γη και χωράφι, ζώα και μέσα σε αυτά κανονικοί άνθρωποι

Η Ίμπιζα κάποτε έμοιαζε με μια από τις Σποράδες… Αυτή την παραοικονομία θέλουμε;


ΓΡΑΦΕΙ Ο/Η


Το κείμενο το «αλιεύσαμε» από τον τοίχο της Iris Lykourioti στο Facebook.

Φαί, νερό, βότανα, αέρας, γη και χωράφι, ζώα και μέσα σε αυτά κανονικοί άνθρωποι.
.
Όχι άλλες χυδαίες (ατομικές) πισίνες και σπίτια ορυχεία στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου και τα γεμάτα κρυστάλλινα νερά για κολύμπι, όχι άλλες κακόγουστες ομπρέλλες τροπικής αισθητικής ασυναρτησίας αντί για τις ελάχιστες καλαμωτές σκιές των καλαμιώνων που καθαρίζουν τις ρεματιές εκεί που πέφτουν στη θάλασσα και χωρίζουν τα χωράφια, όχι άλλη γελοία υποτιθέμενη ξεκούραση σε ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες, εκεί που ένα πανί σε ελεύθερη παραλία είναι αρκετό για να ξεκουράσει η ζεστή άμμος τα κουρασμένα κόκκαλα μας, όχι άλλο κοκτέιλ και φραπέ σε τιμή άγριου μεροκάματου αντί μεγάλες φθηνές διακοπές παραθερισμού με ώρες ψαρέματος σε θάλασσες που δεν έχουν διαλύσει οι τράτες, οι εξορύξεις ή η όψη των πολεμικών πλοίων.
.
Τα νησιά του Αιγαίου, τα μεγάλα πρότυπα σχετικής αυτάρκειας και ναυτοσύνης, υπεραιωνόβιας διαβίωσης παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες από τα γεωπολιτικά ντράβαλα αυτής της δύσκολης και διεκδικούμενης θάλασσας, είναι στο όριο του μεγάλου κινδύνου να διαλυθούν για πάντα από τη χυδαία επέλαση της κτηματαγοράς και του μαζικού τουρισμού που δεν πρόκειται να ελέγχει κανένας ντόπιος (λάθος υπολογίζουν οι αγαπημένοι νησιώτες) παρά μόνο τα διεθνοτοπικά μαφιόζικα δίκτυα. Θα χάσουν τη γη τους και τα ενοικιαζόμενά τους πιο γρήγορα απ’ ότι φαντάζονται (ας προσέξουν αυτόν τον καιρό οι Κρητικοί π.χ. τη συγχώνευση των συνεταιριστικών τραπεζών τους με την HSBC και σε ποιανού τα χέρια θα περάσει η υποθηκευμένη γη τους).
.
Λυπάμαι που οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες και τα αρχιτεκτονικά ΜΜΕ έχουν αφεθεί απόλυτα σε αυτό το μοντέλο παραγωγής χώρου (βραβεία επί βραβείων -ιδιωτικά- προωθούν αυτό το μοντέλο ως ύψιστη αξία παράγοντας υπεραξία για τους developers όχι για την αρχιτεκτονική).
.
Ο βιοπορισμός δε σημαίνει σιγή, ούτε έλλειψη συμμετοχής στα κοινά, δηλαδή στη διεκδίκηση ενός επαγγελματικού χώρου πολυδιάστατου και στη διεκδίκηση του αρχιτεκτονικού πειραματισμού που μπορεί να γίνει μόνο σε πλαίσια αξιακής αναβάθμισης ενός δίκαιου τρόπου ζωής για όλους με τη συμβολή της έννοιας του δημοσίου (παραγωγή χώρου, υποδομών και υλικών της ζωής, κληρονομιά, πολιτισμός, τροφή υλική και συμβολική).
.
Δυστυχώς δε γίνεται κατανοητό ότι όσο δεν αντιδρούμε σε αυτό θα εξαφανιστούμε ως επαγγελματίες μαζί με τη νέα τσιφλικοποίηση της γης (πόσους αιώνες πήρε η αναδιανομή της;), θα γίνουμε -έχουμε αρχίσει ήδη- υπεργολάβοι της κτηματαγοράς, όχι ελεύθεροι επαγγελματίες με δικαιώματα, τεχνογνωσία και λόγο στα κοινά.
.
Τι κοινωνία είναι αυτή που, αντί να αντιμετωπίζει τη φτώχια της, φτωχαίνει σπαταλώντας ότι έχει και δεν έχει σε ένα μοντέλο που την κάνει να ξεχάσει τις τέχνες της επιβίωσης, της γης και της θάλασσας, το μόνο που (και) σήμερα χρειάζεται ο κόσμος για να επιβιώσει;
.
Μεγαλώσαμε θαυμάζοντας τα ροζιασμένα χέρια και τα λιασμένα, ρυτιδιασμένα μέτωπα των νησιωτών που ήξεραν τα πάντα για να ζούμε. Περπατήσαμε τα βουνά και τα λαγκάδια που βγάζανε ασύλληπτης νοστιμιάς ζαρζαβατικά, τα οποία έτρωγες με δυό δεκάρες, φιλοξενούμενη σε ράτζα υπέροχων σπιτιών φτιαγμένων με πολλές τέχνες, ανοιχτής γνώσης. Το Αιγαίο ήταν γεμάτο από νέα παιδιά, φοιτήτριες/ες και νέες/ους εργαζόμενες/ους που έφταναν παντού με πάμφθηνα ακτοπλοικά εισητήρια και παραθέριζαν μήνες ολόκληρους με ελάχιστο χαρτζιλίκι. Τώρα επιβάλλεται με βία πάνω τους ο ρόλος των ιθαγενών για σέρβις σε ηλικιωμένους αλλοδαπούς χωρών με υψηλότερους μισθούς. Δε θα είναι ελεύθερες/οι αν δεν το διεκδικήσουν. Δε θα παραθερίσουν ποτέ ελεύθερες/οι.
.
Προς φίλες και φίλους συνομήλικους που τα ζήσαμε μαζί αλλιώς: ρε παιδιά, πραγματική απορία, από πότε οι φωτογραφίες σας που δείχνουν την ειδυλλιακή Ελλάδα είναι μόνο από παραλιακά μπαρ με τροπικές ομπρέλλες;
.
Να ‘ναι καλά η κουμπάρα μου Varvara Konstantakopoulou που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία και ανάσανα.
.
Φίλος καθηγητής πολεοδομίας-χωροταξίας σε ΑΕΙ μου είπε ότι το φαντασιακό των φοιτητριών/ων δε μπορεί να συλλάβει τίποτα έξω από τον τουρισμό.
.
Και πως θα ζήσουμε; και πως θα σχεδιάσουμε το χώρο και το μέλλον; με τι τέχνες;
.
ΥΓ πριν χρόνια έψαχνα την περίπτωση της Ίμπιζα αφού την επισκέφθηκα ένα 24ωρο και έπαθα σοκ, οπότε προσπάθησα να βρω στοιχεία για να το εκλογικεύσω. Η Ίμπιζα είναι η μία από τις τέσσερις ΕΟΖ (ελεύθερη οικονομική ζώνη) της Ισπανίας. Παρέχονται υπηρεσίες ‘wellness’ από απίστευτα δίκτυα που δεν ελέγχονται παρά ελάχιστα (λόγω ΕΟΖ). Για παράδειγμα, στην Ίμπιζα δραστηριοποιούνται 3000 sex workers και μόλις το 2014 ιδρύθηκε το πρώτο συνδικάτο τους προκειμένου να μπορούν να προστατευθούν στοιχειωδώς από την απορρυθμισμένη ζωή τους.
.
Η Ίμπιζα είναι ένα νησί που κάποτε έμοιαζε με μία από τις Σποράδες μας.
.
Αυτήν την παρα-οικονομία θέλουμε;

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

«ΕΑΣ, ΕΑΣ να φύγει ο κερατάς» ο Μητσοτάκης: 30 χρόνια από την νικηφόρα απεργία στις συγκοινωνίες

«ΕΑΣ, ΕΑΣ να φύγει ο κερατάς» ο Μητσοτάκης: 30 χρόνια από την νικηφόρα απεργία στις συγκοινωνίες, του Νίκου Γουρλά



Κλείνουν φέτος τριάντα χρόνια από τότε που ο Κ. Μητσοτάκης (πατέρας ) απέλυσε 1.200 εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Από εκείνον τον Ιούλιο του 1992 και για πολλούς μήνες μετά ξεκινά ένας από τους πιο εμβληματικούς αγώνες του εργατικού μας κινήματος που συνδέεται άμεσα με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οποίος πίστεψε ότι το μεγάλο ποσοστό-46,89% - που πήρε τον Απρίλη του 1990 θα του έδινε και την ευχέρεια να εφαρμόσει άνετα τον νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του.

Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ίσως ο μοναδικός πρωθυπουργός που από την επομένη μέρα της εκλογής του είδε να ξεκινούν μεγάλοι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες καθώς, καθηγητές, εργαζόμενοι στις λεγόμενες προβληματικές, την Πειραϊκή Πατραϊκή, την ΠΥΡΚΑΛ, αλλά και σε πολλούς άλλους χώρους βγήκαν στου δρόμους με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις. Οι εργαζόμενοι αμφισβήτησαν τα σχέδια του Μητσοτάκη στέλνοντας τροχιοδεικτικές βολές να μην τολμήσει να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο Θατσερικού τύπου πρόγραμμα του, να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, να μην διανοηθεί να βάλει χέρι στο ασφαλιστικό.


Οι αγώνες αυτοί συνδέθηκαν με τους με τις τεράστιες διαδηλώσεις και απεργίες στην παιδεία με αφορμή την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα από την ΟΝΝΕΔ που οδηγούν σε παραίτηση τον υπουργό Παιδείας Β. Κοντογιανόπουλο και απόσυρση του νόμου για την παιδεία που για μια ακόμα φορά τον πήραν πίσω (είχε προηγηθεί ο 815 ο 1978).