Η Πολεοδομία ξαναχτυπά! Ενα ακόμη δεκαώροφο ξενοδοχείο απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων
Ενα νέο ξενοδοχείο ύψους 10 ορόφων και όγκου 36.000 κυβικών μέτρων «άνωθεν του εδάφους» δεν έρχεται αυτήν τη φορά να κόψει τη θέα προς την Ακρόπολη, αλλά να επιβάλει την παρουσία του στην Πατησίων, απέναντι ακριβώς από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τους χιλιάδες θησαυρούς που δοξάζουν το ανθρώπινο μέτρο των πραγμάτων.
Το τεράστιο κτίριο θα «σηκωθεί» μέσα σε αδόμητο οικόπεδο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Πατησίων και Μάρνη, όπου επί δεκαετίες λειτουργούσε παλαιότερα το θερινό θέατρο «Αθήναιον».
Για τη δόμηση του ξενοδοχείου έχει εκδώσει Προέγκριση Αδειας η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων στις 13 Αυγούστου 2019, δηλαδή λίγο πριν αλλάξει χέρια την 1/9 η δημοτική αρχή.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι στις απαιτούμενες εγκρίσεις που αναγράφονται για να δοθεί η οριστική άδεια, η Πολεοδομία του Δήμου παραθέτει μόνο την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την άδεια για Υποσταθμό Ρεύματος και Λοιπά Εγγραφα. Δηλαδή, δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι πρέπει να έχουν λόγο όργανα του υπουργείου Πολιτισμού όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αν και είναι προφανές ότι η περιοχή έχει ειδικό ενδιαφέρον καθώς γειτνιάζει με εμβληματικά κτίρια-τοπόσημα όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Επιγραφικό Μουσείο.
Πριν την έκδοση, όμως, της Προέγκρισης από την Πολεοδομία, είχαν υπάρξει και άλλες κρίσιμες αποφάσεις. Στις 7 Ιουνίου 2019, λίγο μετά τις ευρωεκλογές και έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραφε υπουργική απόφαση για την «σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου στο οικοδομικό τετράγωνο 99 (όπου θα κτισθεί το ξενοδοχείο) αλλά και στο διπλανό υπ'αριθμόν 99 όπου βρίσκεται το ανακαινισμένο ιστορικό ξενοδοχείο Ακροπόλ. Η σημειακή τροποποίηση ήταν απαραίτητη καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή ίσχυαν χρήσεις γης «γενικής κατοικίας». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κτίρια τόσο μεγάλων ξενοδοχείων και έπρεπε η χρήση «Γενική Κατοικία» να μετατραπεί σε «Πολεοδομικό Κέντρο-Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης».
Πριν υπογράψει όμως ο Υπουργός Περιβάλλοντος αυτή την σημειακή τροποποίηση, είχε γνωμοδοτήσει ο Δήμος Αθηναίων σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου 2018, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν τις θερινές διακοπές συζητήθηκε το θέμα στο τέλος μιας εξαντλητικής συνεδρίασης όπου είχε τον αριθμό 80 στην ημερήσια διάταξη. Η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος Νανά Σπυροπούλου δεν μίλησε για ανέγερση τόσο μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Ανέφερε μόνον ότι αφορά την δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων οικοπέδων που «είναι σκουπιδότοποι» και το ένα από αυτά αφορά το κληροδότημα «Τριάντειος Επαγγελματική Σχολή Πατρών» το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση (είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου του πρώην θερινού θεάτρου). Η κυρία Σπυροπούλου παραδέχθηκε ότι θα χτισθεί εκεί ξενοδοχείο αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει πιθανούς ανησυχούντες λέγοντας ότι ο δήμος απλώς γνωμοδοτεί και η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο αφού περάσει από «πολλά άλλα στάδια εγκρίσεων». Επιπροσθέτως, η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Νέλλη Παπαχελά ζήτησε θετική γνωμοδότηση γιατί αφορά μια περιοχή με πολλά προβλήματα και πλήθος κλειστών καταστημάτων ενώ ρυθμίζεται πολεοδομικά και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Ακροπόλ για να λειτουργήσει νομίμως ως χώρος πολιτισμού.
Μόνον ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Λάμπρου επεσήμανε ότι πρόκειται για ξενοδοχείο 700 κλινών, ότι η σημειακή τροποίηση γίνεται για να διευκολύνει τον επενδυτή και ότι το αποτέλεσμα θα είναι, όταν κτισθεί να καθορίζει την περιοχή το μεγαθήριο και όχι τα σημαντικά μνημεία που βρίσκονται απέναντι όπως το Μουσείο και το Πολυτεχνείο. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηφίσουν αρνητικά ο κ.Λάμπρου και ο σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Κ.Αλεξίου που αρχικά είχε δηλώσει αποχή και θετικά οι 14 της πλειοψηφίας (επί 16 παρόντων σε σύνολο 49 εκλεγμένων).
Τα «μπάχαλα» στο Πολυτεχνείο
Αποκαλυπτική για το όλο σκεπτικό είναι όμως και η εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Σχεδίου Πόλεως πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα «μπάχαλα» γύρω από το Πολυτεχνείο και αναφέρεται ότι με την τροποποίηση του ΓΠΣ θα ξαναγίνει η γειτονιά βιώσιμη.
Αναλυτικά λέει ότι:
1)Την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου είχαν ζητήσει στις 4/5/2018 το Ίδρυµα «Τριάντειος Επαγγελµατική και Βιοµηχανική Σχολή Πατρών» και η εταιρεία «BOISSEE FINANCES S.A.». για ξενοδοχείο 700 κλινών, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Ιδρύµατος έκτασης 1.960,44 τ.µ,. Στην Προέγκριση αναφέρεται ως αιτούσα η εταιρεία NFK Masta Development Construction ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία και ότι το κτίριο εκτός από δέκα ορόφους και ύψος 32 μέτρων, θα έχει τέσσερα υπόγεια με συνολική δόμηση 9.400 τετρ.μέτρων
2)Στην περιοχή υφίστανται εγκαταλελειμμένα κτίρια, λόγω παλαιότητας αλλά και κενοί χώροι σύγχρονων κτιρίων σε ισόγεια και τμήματα ορόφων πολυόροφων κτιρίων της τελευταίας 50ετιας καθώς και κενά κελύφη στο σύνολό τους.
3)Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1862-1878 και πρόκειται για κτίριο σταθμό και σύμβολο της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1866-1889, συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως και στις συλλογές του εκπροσωπούνται οι πολιτισμοί που άνθησαν στον ελλαδικό χώρο από την προϊστορική εποχή έως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου. Το πρώην Ακροπόλ Παλάς, η αποκατάσταση του οποίου έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού, οικδομήθηκε τα έτη 1925-26. Χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία που το αναδεικνύουν ως εξαιρετικό δείγμα του ρυθμού Art Nouveau. Αναμένεται να λειτουργήσει ως σημαντικό κύτταρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τέλος, το Επιγραφικό Μουσείο (οδός Τοσίτσα) οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1953-60 και περιγράφεται ως το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως με 14.078 επιγραφές στις συλλογές του.
4)Κατά την τρέχουσα δεκαετία, το Κέντρο διάγει μείζονα κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολεοδομική κρίση από την οποία δεν εξαιρείται η συγκεκριμένη περιοχή που την χαρακτηρίζουν:
-διαδοχική εκκένωση επαγγελματικών χώρων
-φαινόμενα παραβατικότητας λόγω εγκατάστασης περιθωριακών κοινωνικών ομάδων
-συμπλοκές μειονοτήτων της νεολαίας με την αστυνομία που λαμβάνουν χώρα πέριξ του ΕΜΠ με επακόλουθο την ερήμωση της περιοχής κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Στα παραπάνω, η ίδια εισήγηση αντιπαραβάλει όμως και ότι «στο συλλογικό ασυνείδητο, η περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος την περίοδο της δικτατορίας» και «συνιστά τοπόσημο της νεώτερης ιστορίας».
Στα συμπεράσματά της, η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αν αλλάξουν οι χρήσεις γης αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις καθώς αναμένεται επιτάχυνση της καθιέρωσης της περιοχής ως ανερχόμενου τουριστικού προορισμού, ώθηση στην αξιοποίηση του κενού κτιριακού αποθέματος, αναχαίτιση των φαινομένων παραβατικότητας, αύξηση της εμπορικής αξίας γης και διαμόρφωση μιας πλέον βιώσιμης γειτονιάς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Γιατί άραγε, όλα αυτά απαιτούν κτίριο 10 ορόφων όταν όλα τα υπόλοιπα σταματούν στους 7 ή το πολύ 8;