Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021
«Κείμενα» του Γιάννη Τσουκάτου
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021
Η βουβή συνεισφορά των γυναικών στην οικονομία της Αθήνας
Αποφάσεις του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για τη Συνέλευση και το Νόμο Χατζηδάκη
https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/29.12.2021_afofasi_ds_5013.pdf
Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2021
Αρ. Πρωτ.:5013
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ
Συνάδελφοι/σες
Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 19/11/2021 δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε! Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΜΔΥΔΑΣ τέθηκε ένσταση απαρτίας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαδικασίες χωρίς προκήρυξη εκλογών και χωρίς έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού. Οι συνάδελφοι/σες που παρευρέθησαν δια ζώσης στη συνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία ανέρχονταν σε 200, ενώ αυτοί που την παρακολούθησαν διαδικτυακά σε 30 Υπενθυμίζουμε ότι και σε προηγούμενες εκλοαπολογιστικές συνελεύσεις οι παρόντες ανέρχονταν μέχρι και σε 300 συναδέλφους και κανείς δεν είχε θέσει θέμα απαρτίας.
Εν μέσω πανδημίας, σε μια δύσκολη ημέρα (με στάση εργασίας σε ΜΜΜ και βροχή) και στο πέρας της διαδικασίας, καθώς ψηφιζόταν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, τέθηκε από συνάδελφο, στέλεχος της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας θέμα απαρτίας το οποίο, τελικά, απέσυρε. Αμέσως μετά έτερος συνάδελφος εκλεγείς με την ΔΚΜ στο ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής κατέθεσε ένσταση απαρτίας χωρίς καν να τοποθετηθεί.
Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της 19ης Νοέμβρη 2021, πραγματοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, λόγω της λήξης της θητείας του σημερινού Δ.Σ., έτσι ώστε στη συνέχεια να προκηρυχτούν σύμφωνα και με το καταστατικό μας εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης
Στην συνέλευση αποδείχτηκε ότι μπορούν να πραγματοποιούνται συλλογικές διαδικασίες, τηρώντας με συνέπεια τα υγειονομικά μέτρα προστασίας των συναδέλφων.
Θέλουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο να τονίσουμε προς όλους τους συναδέλφους/σες πως σχεδόν 3 χρόνια τώρα που διαρκεί η θητεία μας, με κόπο κι αμοιβαίες υποχωρήσεις υπερασπιστήκαμε μια ενωτική πορεία προς όφελος του κλάδου μας. Τη μαχητική αυτή πορεία της ΕΜΔΥΔΑΣ οφείλουμε να την υπερασπιστούμε, για να συνεχίσει να παράγει μικρά ή μεγάλα αποτελέσματα. Είναι ευθύνη όλων μας να δηλώνουμε εμπράκτως την παρουσία μας στις συλλογικές δράσεις, στις γενικές συνελεύσεις, στις εκλογές, στις κινητοποιήσεις, ώστε να συνεχιστεί η αυτόνομη, παρεμβατική και διεκδικητική πορεία της.
Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά, στην επόμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όταν αυτή ανακοινωθεί. Μέχρι τότε το Δ.Σ. θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την μαζικοποίηση ενίσχυση και προάσπιση των συλλογικών διαδικασιών με περιοδείες και ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς.
Μόνο η μαζική παρουσία και συμμετοχή μας θα εξασφαλίσει ότι η δράση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής θα συνεχιστεί με δυναμικότητα, μαχητική – διεκδικητική διάθεση και δεν θα μετατραπεί σε ένα ανίσχυρο σύλλογο σφραγίδα, εφαλτήριο για προσωπικές πολιτικές ή υπηρεσιακές καριέρες.
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2021
Αρ. Πρωτ.:5009
ΑΠΟΦΑΣΗ:
Το Δ.Σ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στην συνεδρίασή του στις 26/11/2021 εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στις διατάξεις του Ν. Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) και ειδικότερα στις ρυθμίσεις για την λειτουργία των συνδικάτων.
Η εφαρμογή του Ν. Χατζηδάκη με τις επεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων επιδιώκει τον έλεγχο και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος με διατάξεις και πρόνοιες που δεν συμβαδίζουν με το καταστατικό της Ένωσης.
- Όμως το εν ισχύ καταστατικό της Ένωσης είναι αποτέλεσμα και συνάμα ο συνδετικός κρίκος των πετυχημένων κινητοποιήσεων ενάντια στην υποβάθμιση των μηχανικών του Δημοσίου στη δεκαετία του ’80 Είναι εκείνο που εξασφάλισε την ομαλή και επιτυχή λειτουργία της Ένωσης και το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να το εφαρμόζει ενάντια στις προβλέψεις του Ν. 4808/2021.
- Η διάταξη περί της εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις εκτός των τεχνικών δυσκολιών ,για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας , ακυρώνει τις συλλογικές διαδικασίες και τις εκφυλίζει ενισχύοντας περαιτέρω τα φαινόμενα ανάθεσης και παραγοντισμού. Αντίθετα μόνο η φυσική παρουσία των μελών εξασφαλίζει τον διάλογο και μέσω της ανταλλαγής επιχειρημάτων την σύνθεση απόψεων και τελικά αποφάσεις προς το συμφέρον του κλάδου. Το ΔΣ είναι αντίθετο σε κάθε απόπειρα εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις και την εκλογική διαδικασία.
- Τέλος το Δ.Σ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την υποχρέωση εγγραφής των σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων) που προβλέπει ο Νόμος. Η διάταξη με πρόσχημα την τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών επιδιώκει την ηλεκτρονική καταγραφή και φακέλωμα των συνδικάτων τον έλεγχό και την αποδυνάμωσή τους.
Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής θα συμπορευθεί με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον αγώνα για την μη εφαρμογή του απαράδεκτου, αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη μέχρι την κατάργησή του.
https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/21.12.2021_Apofasi_ds_5009.pdf
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021
Τεχνολογίες παρακολούθησης εργαζομένων: Εκσυγχρονισμένοι «κυνηγοί συνδικαλισμού» στην υπηρεσία κράτους και εργοδοσίας
Αποχαιρετώντας το 2021: Απολογισμός και προοπτικές στον αγώνα για δικαιώματα και ελευθερίες
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ 2021 : ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Ο χρόνος που τελειώνει παραδίδει βαριές αποσκευές στον επόμενο όσον αφορά τον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αξίζει τον κόπο και επιβάλλεται μια ανασκόπηση – απολογισμός σε όσα συνέβησαν στην διάρκειά του, η συναγωγή συμπερασμάτων, ο προσανατολισμός και η εκπόνηση επιδιώξεων και διεκδικήσεων για τον επόμενο χρόνο.
Το 2021 ξεκίνησε σε συνθήκες απόλυτης καταστολής, ποινικοποίησης, διώξεων, προστίμων και θεσμικής αναβάθμισης του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών. Η βίαιη καταστολή της μεγάλης λαϊκής κοσμοπλημμύρας στην Λ. Αλεξάνδρας στις 07.10.2020 - ημέρα έκδοσης της απόφασης για τη Χ.Α, οι απαγορεύσεις των συναθροίσεων τις μέρες της 17 Νοέμβρη και, αργότερα, στις 06.12.2020, εκατοντάδες συλλήψεις, προσαγωγές, βίαιες διαλύσεις προσπαθειών συναθροίσεων, επιβολές προστίμων, παραπομπές και ποινικές και πειθαρχικές διώξεις αγωνιστών σε όλη την Ελλάδα που προσπάθησαν να διαδηλώσουν η ακόμα και γιατί εξέφρασαν άποψη εναντίον των απαγορεύσεων. Μια κυβέρνηση που δεν έκρυψε τις κατασταλτικές της προθέσεις από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε την εξουσία, θεσπίζοντας το νόμο για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου στη συνέχεια βρήκε απρόσμενο σύμμαχο την πανδημία, για να μπορέσει, με την επίκληση της αντιμετώπισής της, να απαγορεύσει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων και να υποβάλει τους πολίτες σε ένα καθεστώς ανοχής, πειθαρχίας και περιορισμού που έφτανε μέχρι και σε ακραία αντισυνταγματικά μέτρα, όπως η απαγόρευση ατομικής κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και η κατά κανόνα απαγόρευση κυκλοφορίας στη διάρκεια της ημέρας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την πεποίθηση ότι απέναντι της δεν αντιμετωπίζει έναν ανερχόμενο εκλογικό αντίπαλο (όπως η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012-2015 είχε μπροστά της τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά, αντιθέτως, θεωρώντας ότι έχει πίσω της μια ηττημένη κυβέρνηση της «πρώτης φοράς», θεωρώντας ότι έτσι έχει νικήσει ολόκληρη την Αριστερά και ολόκληρη την κοινωνία, πίστεψε ότι η αίσθηση έλλειψης πολιτικής προοπτικής θα αποδυναμώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις στον δρόμο και προχώρησε σε μία επέλαση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, νομίζοντας ότι είναι παντοδύναμη για να νικήσει. Αλλά δεν ήταν έτσι.
- Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο 2021 ενάντια στην ψήφιση του νόμου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που οριστικοποιήθηκε τελικά και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 17.02.2021 (ν. 4777/2021) δεν απέτρεψαν την ψήφισή του, αλλά έδειξαν την αποφασιστικότητα του φοιτητικού κινήματος να μην επιτρέψει την πειθάρχηση των ΑΕΙ και την κλιμάκωση της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Με μαζικές συγκεντρώσεις, που αψήφησαν τα χημικά, την αστυνομία, τα γκλομπ και τα δακρυγόνα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Αθήνα και στις άλλες Πανεπιστημιουπόλεις και ήταν οι πρώτες που έθεσαν σε έμπρακτη αμφισβήτηση το ν. Χρυσοχοΐδη (ν. 4703/2020), που επίσης είχε ψηφιστεί εν μέσω συνθηκών πανδημίας (τότε που η κυβέρνηση νέκρωνε τις κοινωνικές αντιστάσεις με απαγορεύσεις, αλλά προωθούσε τις δικές της επιθέσεις μέσα κι έξω από την Βουλή).
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προσλήψεις Μηχανικών σε Δήμους και Περιφέρειες
Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8677 Αθήνα, 28/12/2021
Προς: A ‘ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (για ενημέρωση των μελών)
Θέμα: Προσλήψεις Μηχανικών σε Δήμους και Περιφέρειες
Συνάδελφοι/σες
Σύμφωνα με επεξεργασία που πραγματοποιήσαμε ως ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην Προκήρυξη υπάρχουν 688 θέσεις που αφορούν Διπλωματούχους Μηχανικούς, εκ των οποίων οι 75 είναι ΠΕ Πληροφορικής και ΠΕ Περιβάλλοντος και οι 613 ΠΕ Μηχανικών. Οι 109 θέσεις αφορούν στις 13 Περιφέρειες και οι 579 αφορούν σε 270 Δήμους (υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν συνολικά 332 ΟΤΑ Α’ Βαθμού). Αναλυτικά ανά φορέα και ανά ειδικότητα τις θέσεις μπορείτε να τις δείτε στο συνημμένο Φύλλο Επεξεργασίας Δεδομένων (Πίνακας με σύνολο θέσεων .xls).
Οι προσλήψεις αυτές αποτελούν τις πρώτες σχετικά μαζικές προσλήψεις μηχανικών εδώ και πάνω από 10 χρόνια και εκτιμούμε ότι αποτελούν μια αναμφίβολα θετική εξέλιξη αλλά και μια μικρή επιβεβαίωση και επιβράβευση του αγώνα που δίνουμε τα τελευταία χρόνια ώστε να πείσουμε ότι απαιτούνται προσλήψεις Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Όπως όλοι θυμόμαστε το αίτημα της στελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών αποτελούσε το κεντρικό θέμα σε όλες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις μας, ειδικά στην περσινή μας Απεργία –Αποχή σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες, αλλά και σε κάθε παρέμβαση που κάναμε στη Βουλή, σε Υπουργεία, στην ΚΕΔΕ, στο ΤΕΕ κλπ.
Είναι προφανές ότι δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε. Οι προσλήψεις μεσοσταθμικά 8 μηχανικών ανά Περιφέρεια και 2 μηχανικών ανά Δήμο είναι προφανές ότι δε μπορούν να επιλύσουν τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Οριακά αναπληρώνουν τις αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις δύο μόλις ετών. Δεν επαρκούν ούτε για την ορθή και πλήρη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, ούτε για τη λειτουργικότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού εν’ όψει Ταμείου Ανάκαμψης. Και φυσικά αντίστοιχες ελλείψεις σε Μηχανικούς υπάρχουν και σε Υπουργεία, ΝΠΔΔ (πχ Νοσοκομεία), Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ οι οποίες αντίστοιχα πρέπει να προγραμματιστούν. Όπως πολλαπλά έχουμε επισημάνει, οι επαρκώς στελεχωμένες με μέσα και προσωπικό Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά υπέρ των Δημόσιων Υποδομών, του Περιβάλλοντος και του Δημοσίου Συμφέροντος, οπότε δεν απαιτούνται άλλες - αμφίβολης αποτελεσματικότητας, νομιμότητας και κόστους - λύσεις όπως η ανάθεση σε ιδιώτες.
Συνάδελφοι/σες κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος. Στη δύσκολη πραγματικότητα που όλοι και όλες βιώνουμε, η διεκδίκηση με επιχειρήματα αλλά και μαχητικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε αλλά και για να κερδίζουμε μικρές κατακτήσεις.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: Σχόλια στον Τύπο σχετικά με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων για το θέμα με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ «ΔΙΔΥΜΟΥ» ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ – ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ – ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΚΑΖΑΝΑΚΙ, ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΤΟΥ Δ. ΒΟΛΟΥ»
Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021
+546% το ρεύμα, +941% το φυσικό αέριο! Ενεργειακός “Αρμαγεδώνας” κι ο Μητσοτάκης… “εκπτώσεις” – ψίχουλα και “πράσινα άλογα”
Προσφυγή στο ΣτΕ από Σωματεία της ΕΥΔΑΠ κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ Αττικής
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021
Η ακτινογραφία ενός ηλεκτροσόκ, με τις υπέρογκες αυξήσεις μέσω της «ρήτρας αναπροσαρμογής»
Παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τους Οργανισμούς της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Περιστερίου
Αθήνα, 21-12-2021
Αρ. Πρωτ.:
Προς: 1.
Δήμαρχο Περιστερίου, κο Παχατουρίδη
2. Γεν. Γραμματέα κα Τσόγκα
3. Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
Κοιν.: 1. Αποκεντρωμένη
Διοίκηση Αττικής
2.
Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
Θέμα : Εναρμόνιση του Οργανισμού του Δήμου Περιστερίου με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
Κύριε Δήμαρχε
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που
εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη
Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς
σε σχέση με τον Οργανισμό του Δήμου Περιστερίου. Στον υφιστάμενο Οργανισμό αλλά
–όπως μας πληροφορούν συνάδελφοι μας- και στο υπό
κατάρτιση σχέδιο τροποποίησης του οργανογράμματος του Δήμου Περιστερίου, διατηρείται σε όλες
τις θέσεις ευθύνης οργανικών μονάδων (Διευθύνσεις, Τμήματα) Τεχνικού Χαρακτήρα που μας αφορούν, η διαζευκτική επιλογή υπαλλήλων
διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ). Επιπρόσθετα, ο κλάδος ΠΕ Μηχανικών απουσιάζει αδικαιολόγητα από
Διευθύνσεις και Τμήματα, όπως Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, ενώ ξανά
αναιτιολόγητα προβλέπονται άλλοι Τεχνικοί Κλάδοι.
Με αφορμή
αυτό, σας ενημερώνουμε ότι στις 16/1/2018, καθαρογράφτηκαν και εκδόθηκαν έξι
αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το θεσπιζόμενο από το
άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημόσιων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και
υπάλληλων ΝΠΔΔ προβάδισμα των κατηγοριών
στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, οι οποίες ακυρώνουν ΠΔ
Οργανισμών μεταξύ αυτών 149/2010 (Α’ 242/27-12-2010) «Οργανισμός της
Περιφέρειας Κρήτης» και το 135/2010 («Οργανισμός της ΑΠΔ Αττικής») κατά το
μέρος που στις διατάξεις του, που αφορούν στον ορισμό προϊσταμένων στις
σχετικές οργανικές μονάδες, ορίζεται ότι επιλέγονται διαζευκτικά υπάλληλοι
διαφορετικής κατηγορίες (ΠΕ ή ΤΕ), χωρίς να ορίζεται ότι η κατηγορία ΠΕ έχει
προβάδισμα έναντι της κατηγορίας ΤΕ. Το σκεπτικό έχει ως εξής:
«………, ο προσβαλλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως προϊσταμένων σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες (Διευθύνσεις ή Τμήματα), καταργώντας αδιακρίτως το θεσπιζόμενο προβάδισμα με το άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ν.π.δ.δ…….»
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021
Νόμος για την απολιγνιτοποίηση κατά παραγγελία των ολιγαρχών, πλήρης ασαφειών και προάγγελος φτωχοποίησης,
Αμοιβή με μπλοκάκι: Διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων σε περίπτωση αμφισβήτησης υπαγωγής στην ασφάλιση της παρ.9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021
Μια ιστορία για την επιστήμη, την γραφειοκρατία και την δημιουργική ανυπακοή
Αποτελέσματα εκλογών ΣΜΤ Μακεδονίας
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας των Υ.ΔΟΜ.
Αρ. Πρωτ. : 8670
Προς: Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
3. Επιστημονικοί Σύλλογοι Μηχανικών
Θέμα : Σχετικά με τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας των Υ.ΔΟΜ.
Ενόψει της προγραμματισμένης για την 18/12/2021 τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και για το θέμα 8. «Οργάνωση και λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης (ΥΔΟΜ)» καταθέτουμε τις ακόλουθες απόψεις μας.
Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη συζήτηση με δεκάδες συναδέλφους, αλλά και από την πείρα δέκα ολόκληρων ετών μετά τον Καλλικράτη είναι ότι η μεταφορά των ΥΔΟΜ στους Δήμους απέτυχε. Οι Υπηρεσίες συρρικνώθηκαν, τα προβλήματα διογκώθηκαν. Η μετάβαση με τον Καλλικράτη (Ν. 3852/’10) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, Μηχανογράφησης, οχημάτων κλπ,) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί. Οι αιρετοί ή αποφεύγουν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες, ή επιδιώκουν τον έλεγχο των ΥΔΟΜ. Έκτοτε παρά τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, δίνεται κυρίως βάρος στις συνεχείς παρατάσεις διοικητικής υποστήριξης των ήδη υπολειτουργούντων ΥΔΟΜ, η πιο πρόσφατη λήγει στις 31/12/2021, ενώ έχει ήδη κατατεθεί σε νομοσχέδιο η παράταση μέχρι και το Φλεβάρη για ακόμη μια φορά!
Η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά σύμφωνα με περσινά στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (τα πράγματα έχουν χειροτερέψει έκτοτε) είναι τραγική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από 2 τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Επίσης από τη Μελέτη προκύπτει ότι: .
η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ
τριάντα τρείς (33) δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων
Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ