Σοβαρή ανατροπή στα έργα που προγραμματίζει η Περιφέρεια Αττικής στο ρέμα Πικροδάφνης ενδέχεται να επιφέρει τεχνική πραγματογνωμοσύνη που εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Αυτό που ανατρέπει τα δεδομένα είναι ένα σοβαρό λάθος που εντοπίστηκε σε προγενέστερη μελέτη που εκπονήθηκε για την Περιφέρεια Αττικής και πάνω στην οποία στηρίζονται τα έργα που υλοποιεί στην Πικροδάφνη στο όνομα της ανάπλασης και της αποφυγής μελλοντικών πλημμυρών.
Με την κατάθεση της πραγματογνωμοσύνης αναμένεται να προχωρήσει η (κατά τα λοιπά) επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει στις 28/1/2016 η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Πετρούλα Μακρή, έπειτα από δύο δημοσιεύματα στην «Εφ.Συν.» στις 26/10/2015 («Δύο παρεμβάσεις απειλούν το ρέμα της Πικροδάφνης») και στις 19/11/2015 («Ανοιχτή επιστολή για το ρέμα Πικροδάφνης») που αφορούσαν τεκμηριωμένες καταγγελίες του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης και της Διαδημοτικής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, αντίστοιχα.
Η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εστιάζεται στη διάπραξη πιθανών παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και για τις πλημμύρες και, μεταξύ άλλων, αφορά και τα έργα κατασκευής των συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων υδάτων (αγωγοί Σ2 και Σ3) από τον Δήμο Ηλιούπολης και την Περιφέρεια Αττικής, με τα οποία εκτρέπονται στο ρέμα της Πικροδάφνης νερά που δεν καταλήγουν σήμερα σε αυτό και των οποίων φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Τραχώνων.
Σημειώνεται ότι σήμερα τα έργα κατασκευής έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό περισσότερο από 85%.
Οπως προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», η επιβάρυνση που θα προκύπτει από τα νερά που θα εκτρέπονται από τους αγωγούς Σ2 και Σ3 στο ρέμα Πικροδάφνης θα επιφέρουν μια επιβάρυνση περίπου τριών κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο σε περιόδους μεγάλης βροχόπτωσης, από αυτές που συμβαίνουν μία φορά στην 50ετία.
Πρόκειται για μια ποσότητα που στην πραγματικότητα δεν επιφέρει σημαντική πλημμυρική επικινδυνότητα για το ρέμα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ναι μεν οι δύο αγωγοί που κατασκευάζονται θα φέρνουν πολύ νερό από το ρέμα Τραχώνων στην Πικροδάφνη, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους συρροής.
Ετσι, στη γέφυρα της Βουλιαγμένης τα νερά θα καταφθάνουν εκεί από την Πικροδάφνη και τους αγωγούς σε διαφορετικές χρονικές στιγμές με αποτέλεσμα να μην έχουμε ένα μέγιστο ύψος πλημμύρας τη στιγμή που βρέχει.