ΚΟΥΡΕΜΑ 21% ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΤτΕ * ΟΔΔΗΧ: ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ «ΑΑΑ»
Θα χάσουν 5 δισ. από ομόλογα τα Ταμεία «για να μη χάσουν περισσότερα»
Απώλειες 5,1 δισ. ευρώ αναμένεται να έχουν ακόμη και τα προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.
Με βάση την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2011, οι κάτοχοι των ομολόγων πρέπει -μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου- να μετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία ανταλλαγής, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα φτάνει τα 135 δισ. του ελληνικού χρέους (τίτλοι που λήγουν έως το 2020).
Αν και αρχικά είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (η οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπει ανταλλαγή των παλαιών τίτλων με νέα, αξιολόγησης «ΑΑΑ», αλλά με μειωμένη ονομαστική αξία έως 21%), τελικά χθες ανακοινώθηκε στους διοικητές των Ταμείων ότι θα πρέπει να μετέχουν στην ανταλλαγή. Και όχι μόνο για τα ποσά που τα Ταμεία επένδυσαν στα ομόλογα, αλλά και για τα ποσά που μετέφεραν, βάσει του νόμου, στην Τράπεζα της Ελλάδος και αυτή, με τη σειρά της, τοποθετούσε σε κρατικά ομόλογα.
«Δεχτείτε και θα πάρετε καλύτερα»
Οπως αναφέρθηκε στη σχετική σύσκεψη, που έγινε χθες στον Οργανισμό Διαχείρισης του Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων σε κρατικά ομόλογα ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του οργανισμού, Π. Χριστοδούλου, σύστησε στους προέδρους των Ταμείων να αποδεχτούν την (σε εθελοντική βάση) ανταλλαγή των ομολόγων που διαθέτουν, καθώς «αυτά που θα πάρετε είναι καλύτερα». Με την έννοια ότι τα υφιστάμενα «χαρτιά», αν επιχειρηθεί να ρευστοποιηθούν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, δεν αξίζουν πάνω από 50%-60% της ονομαστικής αξίας.
Ετσι, με τα νέα εγγυημένα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF ανά χείρας τα Ταμεία θα μπορούν να τα ρευστοποιήσουν στη δευτερογενή αγορά και να καλύψουν τις ανάγκες τους το μεσοδιάστημα, δεδομένου ότι οι νέοι «κουρεμένοι» τίτλοι θα έχουν 30ετή διάρκεια. Στη λήξη τους δε τα Ταμεία δεν θα υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή, ενώ οι ανάγκες για καταβολή συντάξεων θα είναι πολλαπλάσιες...
Ωστόσο, από την ανταλλαγή τα Ταμεία θα καταγράψουν απώλειες κοντά στα 5,1 δισ. ευρώ, στο 21% των σημερινών τίτλων, αξίας 25 δισ., που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής (ΟΑΕΔ, η Εργατική Κατοικία κ.ά.), όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Χριστοδούλου.
Ετσι, η αναδιάρθρωση του χρέους πλήττει και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να μείνει άθικτος ένας φορέας του Δημοσίου, ο οποίος -μάλιστα- χορηγεί εγγυημένες από το κράτος παροχές, από την κατάρρευση του ίδιου του... Δημοσίου. Πρόσθετα, η (μικρή) μείωση του κρατικού χρέους, που συνεπάγεται η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, υποτίθεται ότι θα δώσει ανάσα στα δημόσια οικονομικά και έτσι, μελλοντικά, εφόσον εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά, θα έχει τη δυνατότητα ο προϋπολογισμός να επιχορηγήσει τα Ταμεία. Αρα, να εγγυηθεί τις συντάξεις...
* Αναλυτική καταγραφή των αναγκών των Ταμείων και των αντίστοιχων εκροών του προϋπολογισμού, καθώς και των πλεονασμάτων, που θα καταγράψουν φέτος τα Ταμεία επιδιώκουν οι επιτηρητές. Προς τούτο χθες έγινε και νέα συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Κουτρουμάνη με την αντιπροσωπεία της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι φέτος το πλεόνασμα θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ.
Στον προϋπολογισμό η εισφορά του 2%
Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι οι εισφορές υπέρ ανεργίας των δημοσίων υπαλλήλων (2%) θα καταγράφονται σαν έσοδα του προϋπολογισμού (470 εκατ. ευρώ φέτος) και ακολούθως θα μεταφερθούν περί τα 250 εκατ. στον ΟΑΕΔ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα υπόλοιπα και μέχρι τα 500 εκατ., που απαιτούνται φέτος για τον ΟΑΕΔ, λόγω και αύξησης της ανεργίας και της σχετικής ανάγκης σε επιδόματα θα προέλθουν από την αύξηση της σχετικής εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα (στο 5% από 4%). *