από εδώ
Μετά από προετοιμασίες πολλών εβδομάδων από τα συντονιστικά Κρήτης ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο όλα ήταν έτοιμα για την μεγάλη στιγμή της αναχώρησης των πλοιαρίων στα ανοιχτά της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, προς αναζήτηση του πλοίου MV Cape Ray, πάνω στο οποιο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες η διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας.
Από το λιμάνι Χανίων ξεκίνησαν την Παρασκευή 25 Ιουλίου στις 14.45 δύο ιστιοπλοϊκά, το Thomas II και το Thomas III με προορισμό τα δυτικά της Κρήτης απ’ όπου θα συναντιόταν στα ανοιχτά με το πλοιάριο “Άγιος Νικόλαος” το οποίο ξεκινούσε με μικρή καθυστέρηση από το λιμάνι της Παλιόχωρας λόγω βλάβης στα ηλεκτρικά του συστήματα. Ακολουθεί το ιστορικό της αποστολής, ό,τι είδα και έζησα σαν ενσωματωμένος δημοσιογράφος στην αποστολή αυτή πάνω στο ιστιοπλοϊκό Thomas II.
Συνταξιδευτές μου πάνω στο πλοίο ήταν άλλα δέκα άτομα, μέλη πληρώματος, ακτιβιστές από το “Καράβι για τη γάζα”, θεσμικοί και πολίτες, μέλη του συντονιστικού Χανίων ενάντια στα Χημικά. Μέλη του εξαιρετικού πληρώματος, μία ομάδα με πολυετή εμπειρία στις θάλασσες με συμμετοχές σε πολλές αποστολές εντός κι εκτός Ελλάδας και ακτιβιστική δράση πολλών ετών και δράση σε θάλλασες και στεριά για τις αποστολές “Καράβι για τη Γάζα”.
Ήταν οι Κασίτας Γρηγόρης (καπετάνιος), Σαββανίδης Κλεομένης (βοηθός καπετάνιος), Στασινοπούλου Παναγιώτα και Κορακλής Αχιλλέας (δεύτεροι βοηθοί καπετάνιοι). Από τα μέλη του ανοικτού συντονιστικού Χανίων ταξίδευαν στο Thomas II ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Σφακίων Ηλιάκη Φίλιππο, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Καλαϊτζάκης Γεώργιος, το μέλος του συντονιστικού Γιαννουλάκη Αθηνά και ο Κορναράκης Δημήτρης από το Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Μαζί μας για την πρώτη ημέρα επίσης ο Ευάγγελος Πισσίας, του οποίου το ακαδημαϊκό βιογραφικόείναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακό. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Διδάκτωρ του «Universite de Picardie Amiens» (Γαλλία 1993) στο αντικείμενοΤεχνολογικές μεταλλαγές και περιφερειακές προσαρμογές και Δρ ΙΙΙ κύκλου σπουδών του «Institut d΄Etudes du Developpement Economique et Social» (IEDES) του Universite de Paris I – Sorbonne (Γαλλία 1980) στο αντικείμενο Γεωργική Ανάπτυξη και Προγραμματισμός. Έχει εξειδίκευση στην Υδραυλική των Αρδευτικών Περιμέτρων στην «Ecole Nationale du Gιnie Rural des Eaux et Forets – ΕΝGREF» ( Γαλλία 1973 ), κι είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π. Θεσσαλονίκης.