Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για τις «Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών»
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα – Οι Μηχανικοί δεν είναι τα εξιλαστήρια θύματα
Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ |
Αθήνα, 1-10-2021
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα –
Οι Μηχανικοί δεν είναι τα εξιλαστήρια θύματα
Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την συμπαράστασή του, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στους συνάδελφους εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που ως εξιλαστήρια θύματα διώκονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής. Για το λόγο αυτό και είχε προκηρύξει Παννατική Στάση Εργασίας την Παρασκευή 24/1/2021, όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης.
Στα πλαίσια αυτά ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής κατέθεσαν την Τετάρτη 29/9/2021 στο σχετικό δικαστήριο προς υπεράσπιση των κατηγορούμενων συναδέλφων μας. Στην παρέμβαση μας αναδείξαμε την εδώ και 11 χρόνια αδυναμία ορθής λειτουργίας του ΥΔΟΜ από τον Ν.3852/10 και έκτοτε:
Από τους 332 Δήμους της Χώρας (μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α.), οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ. Από αυτές (168) 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου 2 Μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο 1 μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μονάχα 2 και 16 απασχολούν 3. Οι 96 από τις 168 (ποσοστό μεγαλύτερο του 57%) δηλαδή λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.
Η Διοικητική Υποστήριξη των υπολοίπων Δήμων παρατείνεται στο διηνεκές (είναι ενδεικτικό ότι σήμερα 1/1/2021 λήγει ακόμη μία προθεσμία).
Απουσιάζουν από τις ΥΔΟΜ και οι απαιτούμενες ειδικότητες καθώς 20 από αυτές δεν διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δεν διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δεν διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δεν διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.
Τα Παρατηρητήρια Δόμησης τα οποία ακόμη αγνοείται η τύχη τους
Η Νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα αλλάζει με τρομακτικούς ρυθμούς.
Οι περίπου 2.000.000 υπαγωγές στο Σύστημα Αυθαιρέτων του ΤΕΕ έχουν μείνει ανέλεγκτες μια και ουδέποτε εκδόθηκε η προβλεπόμενη ΚΥΑ για δειγματοληπτικό έλεγχο στο 10% αυτών.
Τα ρέματα που η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής έχει στην αρμοδιότητα της ανέρχονται στα περίπου 500 χιλιόμετρα, με απουσία οριοθέτησης τους, χωρίς Μητρώο και μέσα για την αστυνόμευση τους και όλα αυτά με ελάχιστους Υπαλλήλους.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες μηχανικοί που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση ΟΛΩΝ των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα.
Οι συνάδελφοι μας με ευσυνειδησία ανταποκρίθηκαν στις εκατοντάδες καταγγελιών για αυθαίρετα που ήρθαν στην Υπηρεσία, συντάσσοντας περίπου 700 εκθέσεις αυτοψίας.
Όπως εύστοχα επισήμανε και ο Πρόεδρος της Έδρας: “και η Πολιτεία τι έκανε για όλα αυτά;” Όπως αναφέραμε και στην πρώτη μας ανακοίνωση: “Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τους νόμους τους οποίους ψηφίζουν, καθώς και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές με τις αποφάσεις τους για υλοποίηση τεχνικών έργων, εκφοβίζουν, απειλούν και διώκουν τους συναδέλφους εργαζόμενους στις Τεχνικές Υπηρεσίες, για την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρά έργα προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, κλπ).
Η τραγική υποστελέχωση την οποία έχουμε αναδείξει πολλαπλά, η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ Α’ και Β’, ο τεράστιος όγκος δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό και την απαρχαιωμένη νομοθεσία, κλπ, είναι η καθημερινότητά τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να καλούνται συνεχώς σε απολογία – και τις περισσότερες φορές χωρίς νομική κάλυψη από την υπηρεσία τους - για όλα αυτά που εκ των πραγμάτων δεν είναι στο χέρι τους να υλοποιήσουν, αλλά διατηρούν όλο το μερίδιο ευθυνών για την πραγματοποίησή τους.”
Υπενθυμίζουμε ότι τους συναδέλφους μας στηρίζει και η ΔΕ του ΤΕΕ με σχετική της ανακοίνωση.