Της Θεανώς Φωτίου από την Εποχή
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη και που στην Ελλάδα έχει πάρει την οξύτερη μορφή του, είναι η ανεργία των νέων. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η Ευρώπη αριθμεί 14 εκατομμύρια ανέργους. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 η Ισπανία είχε 55,2%, η Πορτογαλία 38,4%, η Ιταλία 36,9% και η Ελλάδα 57,9% (σήμερα 62%)
Δεν πρόκειται για παράπλευρη απώλεια της κρίσης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισης του χρέους την κρατών μελών, που μεταφέρουν πόρους από την ανάπτυξη στην πληρωμή του χρέους. Έτσι χάνονται θέσεις εργασίας και δημιουργείται η ισορροπία του τρόμου. Στην Ελλάδα, οι απασχολούμενοι είναι κατά 1.200.000 λιγότεροι από τους μη απασχολούμενους – άνεργοι, συνταξιούχοι, παιδιά. Ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα σε 1.400.000 των απασχολουμένων έχουμε άλλους τόσους ανέργους, ενώ 800.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση 8 -12 μηνών. Είναι τρομακτικό πως 300.000 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εισόδημα και είναι όλοι άνεργοι.
Τι κάνει η Ευρώπη;
Τι κάνει η Ευρώπη για ένα πρόβλημα που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της και ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό και τον φασισμό; Αντιμετωπίζει τον καρκίνο με ασπιρίνες: διαθέτει 270 ευρώ για κάθε άνεργο νέο άπαξ σε διάστημα 7 ετών.
Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα. Τα προγράμματα της ΕΕ για την ανεργία των νέων είναι αναποτελεσματικά. Το απέδειξαν όλες οι δικές τους αξιολογήσεις. Τα πρώτα θύματα στις νότιες χώρες ήταν οι ευέλικτοι, ενώ στις βόρειες οι σταθεροί. Αυτό σημαίνει ότι για όλες τις χώρες της ΕΕ, η ανεργία είναι ο μεγάλος κίνδυνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με ένα δίπτυχο: με αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης του χρέους και την αύξηση του ΑΕΠ κάθε χώρας δηλαδή με την ανάπτυξη.
Όπως απέδειξε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ (του οποίου την κατάργηση επιχειρεί η κυβέρνηση) η σχέση ΑΕΠ/ ανέργων είναι: Για κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ, από το οποίο έχει ήδη χαθεί λόγω μνημονίου το 25%, μειώνεται η ανεργία κατά 0,30%. Δηλαδή σε 12 χρόνια, μέχρι το 2026, αν αυξάνεται το ΑΕΠ κατά μια μονάδα το χρόνο, θα παραχθούν μόνο 250.000 θέσεις εργασίας, αυτό λέγεται άνεργη ανάπτυξη. Αντίθετα, αν μειώνεται το ΑΕΠ κατά 1 μονάδα, η ανεργία αυξάνεται κατά 1 μονάδα. Αυτό είναι το περιβόητο λάθος: ο λάθος συντελεστής με τον οποίο υπολόγιζε το ΔΝΤ (υπολόγιζε ότι για μια μονάδα μείωσης του ΑΕΠ, η ανεργία αυξάνεται κατά 0,30%).
Γι’ αυτό η ανεργία και ιδίως των νέων είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι μέγιστο θέμα των ευρωεκλογών και δεν λύνεται απλά εντός κάθε χώρας ξεχωριστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πιέζει για να αλλάξει αυτό το υπόδειγμα αντιμετώπισης του χρέους, να φύγει η τρόικα και να καταργηθούν τα μνημόνια.
Νέοι χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση
O νεολογισμός NEETs (young people Not in Education, Employment or Training) αφορά στους νέους ανθρώπους ηλικίας 15 έως 24 ετών που δεν βρίσκονται ούτε στην κατάρτιση, ούτε στην απασχόληση, είναι δηλαδή “απόντες” από κάθε μείζονα θεσμική μέριμνα του Κοινωνικού Κράτους. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα και συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγαν τo ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ και το ΚΕΑΔΙΚ του Πανεπιστημίου Κρήτης: