Οι εκλογές του ΣΕΤΗΠ διεξάγονται από την Τετάρτη 5/6 μέχρι και την Παρασκευή 14/6. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Στο φόντο των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, μπορεί κάπως να φαίνεται “εκτός θέματος” να σου μοιράζουν ένα κείμενο που θα μιλήσει για την κατάσταση στον κλάδο μας, για τη δουλειά μας και για το σωματείο.
Πράγματι η συζήτηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, αφορά πιο πολύ την πιθανή εναλλαγή του κυβερνώντος κόμματος, το αν η ΝΔ θα διαδεχθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, και το τι θα σημαίνει αυτό για την ζωή μας την επόμενη μέρα.
Έχουμε όμως αναρωτηθεί, αν για την καθημεριότητά μας, για την πραγματικότητα που βιώνουμε, για την εργασία μας, η ενναλλαγή του κυβερνώντος κόμματος θα σημαίνει όντως τόσα πολλά;
Ας δούμε λίγο ειδικότερα, τι συμβαίνει στον κλάδο μας…
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ
Ανεπαρκείς μισθοί. Πολλές φορές δε φτάνουν ούτε για τα βασικά μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης (ενοίκιο, βασικά έξοδα, λογαριασμοί, οικογένεια, διακοπές). Εν αντιθέσει, δουλεύουμε σε έναν κλάδο που τα κέρδη φτάνουν πολλά δις το χρόνο, και όλα περνούν από τα δικά μας χέρια!
Καθυστέρηση πληρωμών, οφειλών, παραβίαση των όρων υπογεγραμμένων συμβάσεων. Η απάντηση που παίρνουμε είναι “έτσι είναι η κατάσταση, υπομονή”.
Το 8ωρο δεν είναι δεδομένο, αντιθέτως, παραβιάζεται διαρκώς! Πολλές υπερωρίες, τις περισσότερες φορές απλήρωτες! Υπάρχει σαφέστατο ζήτημα ελεύθερου χρόνου για όλες και όλους εμάς, πολλές φορές σε σημείο σωματικής ή ψυχικής εξάντλησης.
Πολλές εταιρείες δουλεύουν με το “κόλπο” των εταιρειών επινοικίασης εργασίας. Γιατί; για να μην υπάρχει ποτέ ένας συγκεκριμένος εργοδότης να απευθυνθείς. Για να μπορείς να αποληθείς μέσα σε ένα βράδυ, χωρίς η εταιρεία στην οποία προσφέρεις έργο να έχει απολύτως κανένα κόστος. Είναι αμέτρητες οι φορές που οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι από τη μία εταιρεία στην άλλη προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους.
Ιδιαίτερα στα κάτεργα των call center με τις δίμηνες συμβάσεις, αυτό γίνεται κατά κόρον. Ο εργαζόμενος μεταπηδά συνεχώς από τη μια εταιρεία στην άλλη, με μηνιαίες συμβάσεις, για να μην έχει ποτέ το δικαίωμα της μονιμοποίησης.
“Δούλεψε λίγο παραπάνω, βάλε πλάτη, εδώ είμαστε μια οικογένεια”… Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό; Ειδικά σε “καινοτόμες” start-up εταιρείες, αυτό αποτελεί κανόνα.