22 Αυγούστου, 2024
3:17 μμ
Καθολικό όχι από τον Δήμο Ηγουμενίτσας στην εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών σταθμών στις θέσεις Σκαλοπούλα και Βελανιδιά. Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά το θέμα.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός αλλά και εκφράστηκε η αντίθεση τόσο των μελών του ΔΣ όσο και τοπικών φορέων (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας, Σύλλογος ιδιοκτήτων ενοικιαζομένων δωματίων διαμερισμάτων Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς και προαστίων: Η παραλία του Ιονίου κ.α.), πρωτοβουλιών κατοίκων και πολιτών.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με βάση τις τεκμηριωμένες υπηρεσιακές και επιστημονικές εισηγήσεις, τις δημοσιεύσεις και αναρτήθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Συνεδρίαση του Δ.Σ., συντάσσει τεχνική έκθεση η οποία θα συνοδεύσει την απόφαση του Δ.Σ., με στόχο την αποδόμηση της Μ.Π.Ε., με όρους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, νομικούς και κοινωνικούς.
Ήδη ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη για την απόφαση του Δ.Σ., η οποία με όλο το σχετικό συνοδευτικό υλικό, θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην οικεία διαδικασία γνωμοδότησης, από τα αρμόδια όργανα αυτής. Επίσης, η απόφαση θα επιδοθεί και τα επιχειρήματά της εκτεθούν αναλυτικά τόσο στον Γραμματέα και τα αρμόδια για την έγκριση ή μη της Μ.Π.Ε., στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, όσο και στην πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακή ιεραρχία του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση της πρωτοβουλίας πολιτών και να δηλώσει ομόφωνα ότι σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο (διοικητικό, νομικό, ιδιοκτησιακό κλπ), αλλά και με μαζικές κινητοποιήσεις, μαζί με τους πολίτες και τους φορείς του Δήμου, δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.
Στη βάση αυτή καλεί τους φορείς του έργου να αποσύρουν την αίτηση τους και την διοίκηση να μην εγκρίνει την συγκεκριμένη ΜΠΕ γιατί οι επιπτώσεις του έργου θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, τους πολίτες και τις δραστηριότητες του Δήμου.
37 Ανεμογεννήτριες στη Μάνη: Πως οι κάτοικοι προσπαθούν να σταματήσουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών
22 Αυγούστου 2024 00:01
Η
Μάνη, μια από τις πιο γραφικές και ιστορικά πλούσιες περιοχές της Ελλάδας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της και από τους λάτρεις του φυσικού της πλούτου. Η πρόθεση της εταιρείας να εγκαταστήσει 37
ανεμογεννήτριες σε διάφορες τοποθεσίες της περιοχής έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης.
Το έργο και οι τεχνικές του προδιαγραφές
Η εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ύψους 82 μέτρων, με διάμετρο ρότορα 136 μέτρα και ονομαστικής ισχύος 4,2 MW η κάθε μία, σε τρεις περιοχές της Μάνης: το Γαϊδοροβούνι, τις θέσεις Κουρνούτο-Κοσελόρο-Εμπλουτσός-Κοτρώνι-Κακοβούνι και τις περιοχές Τρισκονός-Μυρί-Καψαλέας. Συνολικά, το έργο θα έχει ισχύ 155,4 MW και θα περιλαμβάνει επίσης τρεις οικίσκους ελέγχου, νέο υποσταθμό και δίκτυο υπόγειων καλωδίων.
Το έργο αυτό προγραμματίζεται να γίνει σε περιοχές που ανήκουν στη ζώνη προστασίας Natura 2000, οι οποίες είναι γνωστές για την πλούσια βιοποικιλότητα και τα εντυπωσιακά τοπία τους. Επιπλέον, οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ευρώπης (Important Bird Areas in Europe), σύμφωνα με τον οργανισμό BirdLife International.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων
Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ξέσπασε κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής. Δημιουργήθηκε διαδικτυακή ομάδα κατοίκων που συγκεντρώνει υπογραφές για να εκφράσει την αντίθεσή της στο έργο. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, οι υπογραφές διαμαρτυρίας στην ειδική πλατφόρμα είχαν ξεπεράσει τις 2.000, με στόχο την κατάθεση ένστασης από δικηγόρο κατά του έργου.
Οι κάτοικοι φοβούνται ότι το έργο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής τους. Η περιοχή «Γαϊδοροβούνι», όπου θα εγκατασταθούν οκτώ από τις ανεμογεννήτριες, ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και είναι γνωστή για την πλούσια βιοποικιλότητα και τα μοναδικά φυσικά τοπία της. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Μάνης, αλλοιώνοντας το φυσικό τοπίο και την αισθητική της περιοχής.
Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις
Οι κάτοικοι της Μάνης ανησυχούν ιδιαίτερα για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο. Υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα υποβαθμίσει τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την περιοχή, καθώς και τις αξίες γης. Επιπλέον, φοβούνται ότι η κατασκευή των ανεμογεννητριών θα επηρεάσει αρνητικά τον πρωτογενή τομέα, που είναι εξίσου σημαντικός για την τοπική οικονομία.
Επιπλέον, οι κάτοικοι τονίζουν ότι το έργο δεν θα προσφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία, καθώς δεν θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας. Η κατασκευή και λειτουργία των ανεμογεννητριών θα γίνει με εισαγόμενο προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και της γεωργίας ενδέχεται να κινδυνεύσουν.
Ένα άλλο σημείο ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετευθεί στο εθνικό δίκτυο και όχι στη Μάνη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην επωφελούνται από το έργο, αλλά να συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλές τιμές για την ενέργεια που καταναλώνουν.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου είναι εξίσου ανησυχητικές. Η
εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε μια περιοχή τόσο ευαίσθητη όσο η Μάνη ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι ανεμογεννήτριες θα επηρεάσουν την άγρια ζωή της περιοχής, ιδιαίτερα τα πτηνά, ενώ η κατασκευή των υποδομών ενδέχεται να προκαλέσει καταστροφή των φυσικών οικοτόπων.
Επιπλέον, η κατασκευή των ανεμογεννητριών θα προκαλέσει οπτική και ακουστική ρύπανση, καθώς και φωτορύπανση, αλλοιώνοντας για πάντα το φυσικό τοπίο της
Μάνης. Οι κάτοικοι φοβούνται επίσης ότι οι ανεμογεννήτριες θα αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς, σε μια περιοχή που είναι ήδη ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η διαχείριση των αποβλήτων μετά το τέλος της ζωής των ανεμογεννητριών. Οι ανεμογεννήτριες έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και, μετά την απόσυρσή τους, ενδέχεται να παραμείνουν τοξικά υλικά στο περιβάλλον, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την περιοχή.
Οι θέσεις των τοπικών αρχών
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης καλείται τις επόμενες ημέρες να γνωμοδοτήσει για το έργο, και η θέση του Δήμου είναι αρνητική. Ωστόσο, οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι μια αρνητική γνωμοδότηση δεν αρκεί. Υποστηρίζουν ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να δράσουν με ένταση σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης.
Η διαβούλευση για το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, και οι κάτοικοι ζητούν από τις τοπικές αρχές να καταθέσουν ενστάσεις κατά του έργου πριν τη λήξη της προθεσμίας. Επιπλέον, οι κάτοικοι ζητούν από τους τοπικούς φορείς να αναδείξουν το ζήτημα σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της Μάνης.
Οι προθέσεις της εταιρείας
Σύμφωνα με την περίληψη της ΜΠΕ, στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου θα είναι περιορισμένες και ότι το έργο δεν θα επηρεάσει αρνητικά την περιοχή. Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρει ότι το έργο αναπτύσσεται σε ημιορεινές περιοχές, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν θα προκαλέσει αξιοσημείωτες μεταβολές στο τοπίο.
Η εταιρεία επισημαίνει επίσης ότι θα εκπονηθεί ειδική φυτοτεχνική μελέτη για την αποκατάσταση των ζωνών επέμβασης και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής ανάπτυξης του έργου. Η μελέτη αυτή θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής των ανεμογεννητριών.
Το μέλλον της Μάνης
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια περιοχή όπως η Μάνη, που χαρακτηρίζεται από τη μοναδική της φυσική ομορφιά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι της Μάνης έχουν εκφράσει σαφώς την αντίθεσή τους στο έργο και ζητούν από τις τοπικές αρχές να δράσουν άμεσα για την προστασία της περιοχής τους.
Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των κατοίκων και να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς να θυσιαστεί η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης. Η Μάνη είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας, και αξίζει να διατηρηθεί και να προστατευτεί για τις μελλοντικές γενιές.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το μέλλον της Μάνης. Η απόφαση για την έγκριση ή όχι του έργου θα επηρεάσει την πορεία της περιοχής για πολλά χρόνια και θα καθορίσει αν η
Μάνη θα μπορέσει να διατηρήσει τη μοναδική της ταυτότητα και τον φυσικό της πλούτο. Οι κάτοικοι, οι τοπικές αρχές και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούνται να συνεργαστούν για να βρουν τη βέλτιστη λύση, διασφαλίζοντας ότι η Μάνη θα παραμείνει ένας τόπος απαράμιλλης φυσικής και πολιτιστικής αξίας.
«Όχι» στις ανεμογεννήτριες από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου
Rodiaki NewsRoom
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4729 ΦΟΡΕΣ
«Απέναντι θα μας βρουν» όσοι συζητάνε για ανεμογεννήτριες σε σημεία του νησιού που έχουν καεί, διαμηνύει κατηγορηματικά το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, μετά τη συζήτηση που έγινε στην προχθεσινή του συνεδρίαση, με αφορμή τα όσα έγιναν νωρίτερα την ίδια ημέρα στ’ Απόλλωνα.
Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο ίδιος ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος, είπε, καταρχάς, ότι έχουν ενημερωθεί και ότι του ζητήθηκε προχθές το πρωί, προφορικά, η άδεια για να περάσουν μέσα από τις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία για να πάνε σε μία περιοχή κάποιοι ενδιαφερόμενοι, κάτι που δεν τους το επέτρεψαν και δεν έφθασαν εκεί που επιθυμούσαν.
Εκτός από αυτό, όμως, επιθυμούν ενημέρωση για το τι ακριβώς σχεδιάζουν και θέλουν να κάνουν «και ειδικά σε περιοχές που ζήσαμε αυτό που ζήσαμε πέρυσι», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Θα έλεγα ότι είναι λίγο προκλητικό έως και πολύ προκλητικό, μετά από αυτά που ζήσαμε ως νησί πέρυσι, σε εκείνες τις περιοχές τις καμένες, αυτή τη στιγμή να συζητάνε για ανεμογεννήτριες», είπε και διεμήνυσε ακόμη:
«Δεν είναι μόνο σε εκείνη την περιοχή αλλά και οπουδήποτε αλλού. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θα γίνει που δεν θα είναι προς όφελος του νησιού και των συνδημοτών μας. Αλλά τουλάχιστον τώρα, ακριβώς ένα χρόνο μετά από αυτό που ζήσαμε, το να προσπαθούν να πάνε σε μέρη καμένα και να συζητάνε για ανεμογεννήτριες, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει ακριβώς απέναντι».
«Όπου ήταν δάσος, παραμένει δάσος», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της μείζονος, τέως δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης και συμπλήρωσε: «Και βέβαια, η χώρα έχει βάλει έναν στόχο, να προοδεύσει στις ΑΠΕ και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φτωχύνει κι άλλο τον φυσικό πλούτο του νησιού μας, όπου το δάσος οφείλει να παραμείνει δάσος». Στην εξέλιξη της συνεδρίασης, είπε ακόμη ότι δηλώνει 100% υπέρ της τοποθέτησης ανεμογεννητριών αλλά όχι των εργοστασιακού τύπου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος, Νίκος Γερονικόλας, θέλησε να θυμίσει, ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα κατά της εγκατάστασής τους σε χερσαίες περιοχές, με αφορμή αντιδράσεις στις Κυκλάδες.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάκης Πότσος είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι Εταιρείες… δεν έχουν πρόβλημα, καθώς μπορούν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες και εκεί που δεν είναι καμένα! Αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα που είχε αναδειχθεί το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τη δημιουργία υβριδικού πάρκου στη Νότια Ρόδο, σε περιοχή που δεν είναι δάσος-έδειξε μάλιστα και τον δασικό χάρτη. Είπε, λοιπόν, ότι αυτό που έγινε στ’ Απόλλωνα και τον Προφήτη Ηλία έχει την αξία του αλλά πόση αξία έχει όταν υπερασπιζόμαστε την πολιτική που έχει την ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα.
«Εμείς γι’ αυτό θα πάρουμε θέση», είπε για την πολιτική που προωθείται και αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο “Rhodes Co Lab”, λέγοντας, ότι το μεγάλο του κομμάτι, προβλέπει τις ΑΠΕ και προωθεί τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη. Ρώτησε στη συνέχεια, αν θα πάρουν θέση γι’ αυτό, σημειώνοντας όμως, ότι αν το κάνουν, θα πρέπει «να σπάσουν και αβγά».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων επί του θέματος, με το μέλος της μείζονος, Μιχάλη Κορδίνα, να λέει, ότι το κυρίαρχο είναι ότι για τέτοιες επενδύσεις πρέπει να γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δήμου. «Μας έχουν για τα μπάζα!» είπε χαρακτηριστικά ο επί χρόνια δήμαρχος Πεταλούδων.
Για «καρτέλ της ενέργειας» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος σύμβουλος, κ. Μανώλης Σαρικάς, λέγοντας ότι τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες και μετά πουλάνε το ρεύμα τέσσερις-πέντε και έξι φορές πάνω. Πρότεινε, μάλιστα, να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ότι είναι κάθετα αντίθετο στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί.
Να πάρει το Σώμα πολιτική απόφαση για το θέμα αυτό, πρότεινε και το μέλος της ελάσσονος κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης. Ο αντιπρόεδρος τού δ.σ., Στράτος Καρίκης είπε, ότι ήταν μονόδρομος να μην επιτρέψει ο δήμος την είσοδο για τις ανεμογεννήτριες, καθώς και ότι πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο στο θέμα αυτό. Σχετικά με τα «καρτέλ» που ειπώθηκε, είπε ότι θα πρέπει να βάλει «φρένο» η κυβέρνηση.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος είπε, ότι «βεβαίως κανείς δεν συμφωνεί με το μαζούτ και βεβαίως υπάρχουν περιοχές που έχουν πληγεί από το εργοστάσιο της Σορωνής. Πρέπει να λυθεί το ενεργειακό και βεβαίως με τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής ρεύματος αλλά με τον σωστό τρόπο, αφού, ούτε το 5% δεν καλύπτουν μιας και είναι ένα καθαρά εμπορικό επιχείρημα και όχι λύση του προβλήματος. «Μιλάμε για ρεύμα που συσσωρεύεται, αποθηκεύεται και πουλιέται όταν θέλουμε», κατέληξε.