Γιατί είναι σε ισχύ το Μνημόνιο, που βάζει ως στόχο την «μείωση του δημόσιου τομέα». Οπότε στο τέλος, είτε το κάνουν με μια κίνηση (όπως το απροκάλυπτο 15% που είχε ο νόμος Μητσοτάκη) είτε το «σπάνε» σε δυο κινήσεις (νόμος για αξιολόγηση χωριστά και νόμος για απολύσεις χωριστά), το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Στόχος και αυτού του νόμου δεν είναι να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο το δημόσιο, αλλά να βρεθεί τρόπος αργότερα να γίνουν απολύσεις υπαλλήλων. Το δημόσιο όμως δεν χρειάζεται απολύσεις, χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό!
Αν κανένας μας δεν καταθέσει φύλλα αξιολόγησης, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και θα προστατευτούμε όλοι και όλες από την απόλυση ή άλλες δυσμενείς μεταβολές (υποχρεωτικές μετακινήσεις, μισθολογική στασιμότητα). Το ίδιο κάναμε και επί Μητσοτάκη. Δεν θα βάλουμε ούτε τώρα την υπογραφή μας στην εφαρμογή ενός νόμου που αύριο θα οδηγήσει εμένα ή τον διπλανό μου στην απόλυση!
Γιατί ούτε καν τα βασικά εχέγγυα του ίδιου του νόμου δεν έχουν εφαρμοστεί: πού είναι οι κρίσεις διευθυντών και τμηματαρχών, τα οργανογράμματα, η στοχοθεσία (που προέβλεπε ο νόμος Βερναρδάκη);Με βάση τι ακριβώς θα αξιολογηθεί ο καθένας μας; Οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης προβλέπει να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και κοινοί στόχοι, οι οποίοι εξετάζονται σε συνάρτηση με το διαθέσιμο προσωπικό. Αλλιώς η «αξιολόγηση» είναι με βάση τη συμπάθεια και την αντιπάθεια του προϊστάμενου προς τους υφιστάμενους και τούμπαλιν.
Γιατί η τροπολογία Γεροβασίλη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και δεν πρέπει να περάσει: όσοι και όσες δεν αξιολογούν, συμμετέχουν στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Άρα ασκούν το συνταγματικό δικαίωμά τους στην απεργία. Η υπουργός, με μια
αντισυνταγματική διάταξη (που δεν θα σταθεί σε κανένα δικαστήριο) επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη μη συμμετοχή του στις κρίσεις. Δηλαδή αύριο τι θα πει; Ότι όποιος συμμετέχει σε 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ απολύεται;
Γιατί η τροπολογία Γεροβασίλη, που «απειλεί» τους προϊστάμενους, είναι μια τεράστια κοροϊδία: τους απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχουν στις κρίσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει καν σκοπό να κάνει εντός του 2018! Τα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει αξιολογικές κρίσεις διαυθυντών/τμηματαρχών. Εδώ και 1,5 χρόνο, με ψηφισμένο νέο νόμο για κρίσεις, δεν έχει προχωρήσει σε καμία κρίση, παρά μόνο για Γενικούς Διευθυντές Διοικητικού-Οικονομικού (κρίση που εξαιρείται από την τροπολογία) και απλώς έχουν μαζέψει τις αιτήσεις. Ούτε η επιτροπή που θα αξιολογήσει δεν έχει φτιαχτεί, ούτε τα μόρια έχουν μετρηθεί έξι μήνες μετά. Ετοιμάζουν νέα Οργανογράμματα στα οποία οι Διευθυντές και πάλι θα τοποθετηθούν στις θέσεις που είναι σήμερα (βλ.
εδώ την τροπολογία για τοποθέτηση προϊσταμένων). Το Οργανόγραμμα του ΥΠΠΑ δεν έχει καν ακόμη φύγει από το Υπουργείο μας. Στην «καλύτερη» περίπτωση, το 2018 ίσως γίνουν μόνο οι κρίσεις για Γενικούς Διευθυντές (κι αυτό ελέγχεται αν όντως θα συμβεί). Είναι απαράδεκτο να μην έχουν γίνει κρίσεις από το 2011 (πχ για Τμηματάρχες), να κάνουν διαδοχικούς διορισμούς σε θέσεις ευθύνης ή να αφήνουν τις θέσεις κενές, και να ρχονται να «απειλούν» για τη συμμετοχή απεργών στην κρίση. Και βέβαια είναι μια κούφια απειλή: αν κανείς μας δεν καταθέσει φύλλα αξιολόγησης, η διάταξη θα μείνει στα χαρτιά.
Το ίδιο είχε νομοθετηθεί επί Διαμαντοπούλου στο Υπ. Παιδείας, όταν είχαν ορίσει ότι απαραίτητο κριτήριο για τις κρίσεις των Διευθυντών και στελεχών εκπαιδευσης ήταν η έκθεση αξιολόγησης του υποψηφίου. Μόνο που κι αυτό έμεινε στα χαρτιά, καθώς το εκπαιδευτικό κίνημα δεν επέτρεψε να προχωρήσει η αξιολόγηση και απλά ακυρώθηκε – δεν προσμετρήθηκε καθόλου το κριτήριο αυτό στις 3 κρίσεις για Διευθυντές σχολικών μονάδων που έχουν γίνει από τότε κι έχουν συμμετάσχει κανονικά όλοι χωρίς να έχουν συμμετάσχει στην αξιολόγηση.
5+1: Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: ό,τι έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια, το κερδίσαμε ενωμένοι γύρω από τα σωματεία μας. Την επαναπρόσληψη όλων των διαθέσιμων, την απάντηση στις αυθαιρεσίες, την εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου. Ήδη ολόκληρα σωματεία και ολόκληρες υπηρεσίες, υφιστάμενοι και προϊστάμενοι μαζί, αποφασίζουν την αποχή από την «αξιολόγηση»-απάτη. Κανείς και καμία μας δεν πρέπει να χαλάει αυτό τα αρραγές μέτωπο, είναι το μόνο που θα σταματήσει κάθε κουβέντα για απολύσεις από το δημόσιο. Αν μας δουν ενωμένους θα μας υπολογίζουν!
Κι ένα σχόλιο από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Στάθη Γκότση, προς συναδέλφους προϊσταμένους που σκέφτονται να λάβουν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης, υπό την απειλή πως μπορεί να χάσουν τη θέση τους.
Η ίδια η κυβέρνηση κατέθεσε προχτές νέα τροπολογία για να ρυθμίσει τις διαδικασίες ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ προϊσταμένων (Τμηματαρχών, Διευθυντών κοκ) στις υπηρεσιακές μονάδες που θα ενεργοποιηθούν άμεσα με την εφαρμογή των νέων Οργανισμών. Δείτε την! Θα τοποθετηθούν οι ίδιοι στις θέσεις! Αν υπάρχει καμιά αριθμητική διαφορά (λιγότερα ή περισσότερα Τμήματα π.χ.) θα ακολουθηθούν κριτήρια όμως η αρχαιότητα στη θέση κλπ. Ούτε η συμμετοχή στην αξιολόγηση παίζει ρόλο ούτε τίποτα σχετικό! Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς…
Η απειλή πως δε θα μπορούν να κάνουν τα χαρτιά τους σε επόμενη διαδικασία κρίσεων είναι τουλάχιστον γελοία. Η εμπειρία δείχνει ότι ο χρονικός ορίζοντας επιλογής των Γενικών Διευθυντών για όλες τις θέσεις θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Συνεπώς η επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων, δεδομένου και του μεγάλου όγκου των θέσεων ρεαλιστικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν το 2019. Για τον δε ακόμα μεγαλύτερο όγκο των προϊσταμένων Τμημάτων ας μην συζητήσουμε καν… Ως τότε, είναι προφανές πως θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις και κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ποια κυβέρνηση και με ποιον νόμο θα κάνει κρίσεις (αν κάνει, καθώς φαίνεται πως ο διορισμός βολεύει…)
Ακόμη κι αν η κυβέρνηση προλάβαινε να κάνει κρίσεις (που δεν προλαβαίνει) και επιχειρούσε να εφαρμόσει τον εκφοβισμό Γεροβασίλη, είναι απολύτως βέβαιο πως η ρύθμιση θα έπεφτε με την πρώτη ένσταση, καθώς είναι προδήλως αντισυνταγματική, όπως έχουν δείξει με σαφήνεια οι καθ. Νομικής, Καζάκος και Λαζαράτος, αλλά και άλλοι νομικοί.
Μη τους κάνετε λοιπόν, συνάδελφοι, το χατήρι να γίνετε τα πιόνια τους τζάμπα και βερεσέ, να είστε οι δακτυλοδεικτούμενοι που «σπάσαν» την απεργία για την «καρέκλα» τους, να ξεφτιλιστείτε δίχως λόγο…
Όλη τους η προσπάθεια δε γίνεται για το καλό μας, για τη βελτίωση της δουλειάς που κάνουμε!
Θέλουν μόνο να εκπληρώσουν άμεσα μια μνημονιακή υποχρέωση, να μας διαιρέσουν σε υποτακτικούς και ανυπότακτους, να ανοίξουν το δρόμο σε νέες απολύσεις, να μας στρέψουν τον έναν απέναντι στον άλλο ακόμη και με δικαστήρια και προσφυγές.