Συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου προκειμένου να μπλοκαριστεί ένας συγκεκριμένος πλειστηριασμός. Αυτός που αφορά το οικόπεδο της συνεργατικής ΒΙΟΜΕ, οι εργαζόμενοι της οποίας συμπλήρωσαν, με επιτυχία μάλιστα, έξι χρόνια αγώνα επιτυχημένης αυτοδιαχείρισης.
Ο αγώνας κατά του πλειστηριασμού των οικοπέδων είναι ταυτόχρονα αγώνας υπεράσπισης όσων έχουν επιτευχθεί και κατακτηθεί μέχρι σήμερα από τους εργάτες με μόνη βοήθεια την κοινωνική αλληλεγγύη.
Με ανακοίνωσή της η Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ θυμίζει ότι ενώ «η οικογένεια Φιλίππου και οι μέτοχοι του ομίλου εγκατέλειψαν μέσα παραγωγής και εργαζόμενους απλήρωτους, μη δείχνοντας το παραμικρό ενδιαφέρον», αυτοί έχουν καταθέσει «ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με δικηγόρους και καθηγητές της Νομικής που υποστηρίζουν τον αγώνα μας για τη λειτουργία του εργοστασίου με νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο, τόσο οικονομικά και παραγωγικά όσο και για τη διακίνηση των προϊόντων».
Επιπλέον, αναφερόμενοι στα τεράστια ποσά που χρωστούν οι επιχειρήσεις Φιλκεράμ Α.Ε. και ΒΙΟΜΕ Α.Ε., ζητούν «να δημευτεί η ακίνητη και κινητή περιουσία των ιδιοκτητών», αφού «υπάρχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις κατά της εργοδοσίας» και «στη συνέχεια να παραχωρηθούν ή να νοικιαστούν τα ακίνητα στη Συνεργατική ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», αφού είναι ορατά τα δείγματα ότι η Συνεργατική της ΒΙΟΜΕ παρουσιάζει τάσεις αύξησης του προσωπικού της.
Ειδικότερα προτείνουν την άμεση δήμευση και απόδοση στη Συνεργατική του ακινήτου που το 2012 είχε εξαιρεθεί από τον πλειστηριασμό, «για να περάσουμε άμεσα σε κανονική λειτουργία με όσα απαιτούνται για την πλήρη νομιμοποίηση».
Θυμίζουν, δε, ότι το δικό τους εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό από τα ισχύοντα στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με «συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και της κοινωνίας στον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής, έλεγχο μέσα από συνελεύσεις όλης της οικονομικής λειτουργίας, απόλυτη ισότητα στις αποφάσεις, αφού έχουμε όλοι μία ψήφο, ίσο μεροκάματο για ίσο χρόνο εργασίας, προσανατολισμό της παραγωγής στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους».
Πλατιά υποστήριξη
Στις κινητοποιήσεις και στο μπλοκάρισμα του πλειστηριασμού στις 11/1 καλούν επίσης με ανακοίνωσή τους η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟΜΕ, θυμίζοντας το ιστορικό του εργοστασίου «παραγωγής αξιοπρέπειας» και το κατόρθωμά τους να παράγουν σήμερα «μια ολόκληρη σειρά καθαριστικών προϊόντων που διανέμεται σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (…) μια σειρά προϊόντων που βελτιώνονται διαρκώς χάρη και στην είσοδο στο εγχείρημα νέων χημικών και χημικών μηχανικών που βοήθησαν να συμβεί αυτή η βελτίωση (...) ξεκίνησε ξανά και η παλιά παραγωγή κόλλας πλακιδίων, (...) η ΒΙΟΜΕ διατηρεί πρατήριο διάθεσης των προϊόντων της στην Αθήνα με 3 συναδέλφους εργαζόμενους».
Υπογραμμίζουν παράλληλα πως «το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ δεν είναι απλά ένα λουλούδι που ανθίζει στην καμένη γη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά, σήμερα» και πως «κάθε επιχείρηση που κλείνει, κάθε χώρος απ’ τον οποίο απολύονται μαζικά εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνει χώρος αντιπαράθεσης και κατάληψης και τελικά, όπως στη ΒΙΟΜΕ, χώρος αυτοδιαχείρισης και αυτοδιάθεσης των ίδιων των εργαζομένων».
Η Πρωτοβουλία και το Ιατρείο καλούν «όλους τους αλληλέγγυους, όλη την εργατική τάξη, καθεμιά και καθέναν που αντιλαμβάνεται τη ΒΙΟΜΕ ως τον δικό του αγώνα, να σταθεί στο πλάι της», ενώ εκφράζουν τη λύπη τους για τους εργάτες της Φιλκεράμ που έχουν ταχθεί υπέρ των πλειστηριασμών, αφού «σαν άλλοι μεταλλωρύχοι, παραιτούμενοι των ταξικών τους συμφερόντων, προασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και βάζουν πλάτες στην εργοδοσία που τους πέταξε στον δρόμο, υιοθετώντας την ηττοπάθεια και την υποταγή».