Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ζήτω το (νεοφιλ)ελεύθερο πανεπιστήμιο! (ή αλλιώς «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»)


Ζήτω το (νεοφιλ)ελεύθερο πανεπιστήμιο! (ή αλλιώς «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»)


Στις 20/12/2023, ο Υπουργός ΠΑΙΘ παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», γιατί προφανώς ο τίτλος αυτός είναι πιο εύηχος και λιγότερο τρομαχτικός από το «Νεοφιλελεύθερο Πανεπιστήμιο», όπως θα έπρεπε να ονομάζεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη – και σίγουρα όχι η τελευταία – φορά που ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως επικοινωνιακό όπλο για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μέσω της δραστικής περικοπής μισθών ονομάζεται «προσαρμογή». Η ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων αιώνων ονομάζεται «μεταρρύθμιση». Το λουκέτο σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων ονομάζεται «συγχώνευση». Η δραστική περικοπή σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες που οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών ονομάζεται «εξορθολογισμός». Και πλείστα άλλα παραδείγματα.

Το πλέον όμως χαρακτηριστικό και κοντινό παράδειγμα στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι η «ελεύθερη αγορά». Τι κι αν τόσες φορές έχει αποδειχθεί απάνθρωπη, απρόσωπη και αδυσώπητη; Τι κι αν εμπορευματοποιεί βασικά κοινωνικά αγαθά κάνοντάς τα απρόσιτα για μεγάλα κοινωνικά στρώματα; Τι κι αν μεγεθύνει κοινωνικές ανισότητες και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό; Αρκεί που είναι «ελεύθερη»… Αυτό ακριβώς θα είναι το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης αν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ψηφιστεί. Μία ανεξέλεγκτη, κερδοσκοπική, αν όχι αισχροκερδής, αγορά ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία θα βάλει ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη της καθημαγμένης ελληνικής μικρομεσαίας οικογένειας και θα μεγεθύνει τις ανισότητες. Και όταν αυτό συμβεί, γιατί είναι σίγουρο πως θα συμβεί, θα βρεθεί με περισσό θράσος κάποιο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης να μας νουθετήσει λέγοντας ότι «…έτσι είναι η ελεύθερη οικονομία, δεν μπορούμε να ρυθμίζουμε τα πάντα…». Μόνο που τότε θα είναι πολύ αργά.

Το σχέδιο νόμου για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την έμπνευση του Γκάμπριελ Γκαρσία Μαρκές για το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Στο γνωστό μυθιστόρημά του, ο συγγραφέας αποκαλύπτει το τέλος του κεντρικού του ήρωα στην πρώτη μόλις πρόταση: «Την ημέρα που θα τον σκότωναν, ο Σαντιάγο Νασάρ σηκώθηκε στις πεντέμισι το πρωί για να περιμένει το βαπόρι που θα έφερνε τον επίσκοπο…». Ο κεντρικός ήρωας δολοφονείται από δύο αδέλφια που θέλουν να ξεπλύνουν την τιμή της οικογένειάς τους. Κι ενώ όλη η τοπική κοινωνία γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί, κανείς δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει το φονικό. Αρκεί στο ρόλο του κεντρικού ήρωα να τοποθετήσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, στο ρόλο των δύο αδελφών να τοποθετήσουμε την Κυβέρνηση, οι οποίοι υπό τις προσταγές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής – ως άλλης σκληρής κοινωνίας – δολοφονούν τον κεντρικό ήρωα για την τιμή της αδελφής τους (στην περίπτωσή μας, της ιδιωτικής εκπαίδευσης) και, κυρίως, στο ρόλο των υπόλοιπων δευτερευόντων χαρακτήρων του μυθιστορήματος ας τοποθετήσουμε όλους εμάς. Γιατί ενώ γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί αν κατατεθεί το σχέδιο νόμου κι ενώ ξέρουμε πoιo είναι το ηθικά σωστό απέναντι στους εαυτούς μας, στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ελληνική κοινωνία, δεν παίρνουμε θέση και, έτσι, δεν θα αποτρέψουμε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Η αρχή αυτής της παθητικής στάσης έγινε από την πρόσφατη (12-15/12/2023) Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία δεν άρθρωσε λέξη για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», πρακτική που ακολούθησε δυστυχώς και η τελευταία συνεδρίαση (18/12/2023) της Συγκλήτου του ΕΜΠ και του Συμβουλίου Διοίκησης (21/12/2023). Και βέβαια, είναι εκκωφαντική η σιωπή του Συλλόγου ΔΕΠ ΕΜΠ. Άραγε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΔΣ είναι ομονοούσα ως προς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή απλά υποταγμένη στην υπεράσπιση του κομματικού καθήκοντος;

ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

 



ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Το νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη δεν ειναι πάρα
Ένα χτύπημα στην Δήμοσια και Δωρεάν εκπαίδευση
Υποτίμηση των πτυχίων μας και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων
Θα πληρώνουμε τεράστια ποσά για να μπορούμε να σπουδάζουμε, και φυσικά κάποιοι δεν θα μπορούν!
Φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο που κάθε φωνή αντίδρασης θα φιμώνεται!
Παρακάμπτεται πραξικοπηματικά το Άρθρο16!
ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ - Με το Άρθρο 16 !

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Η μαύρη βίβλος του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, 2011-2023

Η μαύρη βίβλος του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, 2011-2023
23 Δεκεμβρίου, 2023

Σήμερα, κάνουμε μια εξαίρεση ως προς τα κείμενα που συνήθως δημοσιεύονται στις Ιδέες, φιλοξενώντας ένα άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γιώργου Μπάλια, το οποίο θα ταίριαζε περισσότερο στις πολιτικές σελίδες της “Εποχής”. Το κάνουμε, αφ’ ενός για να τιμήσουμε την συμβολή του ίδιου στην κοκκινοπράσινη ταυτότητα της εφημερίδας μας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα, και αφ’ ετέρου γιατί όχι μόνο παρέχει πληροφορίες για τις περιβαλλοντικά απαράδεκτες πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά και γιατί το άρθρο του περιλαμβάνει συγκεκριμένες ριζοσπαστικές αριστερές προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη χώρα μας.

Χάρης Γολέμης


Η περίοδος στην οποία θα αναφερθούμε αρχίζει το 2011 και τελειώνει το 2023. Η αναφορά στο 2011 έχει μεγάλη σημασία διότι τη χρονιά αυτή θεσπίστηκε ο ν. 4014/2011 που ρυθμίζει οριζόντια την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και σχεδίων, και για το λόγο αυτό είναι κρίσιμης σημασίας. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τον εν λόγω νόμο που εκδόθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τροποποιήθηκε στη συνέχεια, εφαρμόζεται δε αδιάλειπτα και χωρίς διακυμάνσεις μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις της ως άνω περιόδου. Ο νόμος σε αρκετά σημεία είναι σε αντίθεση με την οδηγία 2011/92 (την μητρική ενωσιακή νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση), και αυτό οδήγησε στην εφαρμογή του προς όφελος των οικονομικών φορέων (επενδυτών).

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση

Τέσσερα παραδείγματα:

α) Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών των οποίων η ισχύς είναι κάτω από 6,5 MW δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), παραβιάζοντας έτσι τη μητρική νομοθεσία. Όλα αυτά τα χρόνια, πάρα πολλοί αιολικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα πήραν περιβαλλοντική άδεια χωρίς ΜΠΕ.

β) Σχετικά με την ανανέωση ή τροποποίηση μιας άδειας που έχει ήδη χορηγηθεί, πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, για τον αν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις (ακόμη και αν το έργο αποκτήσει στο μέλλον μεγαλύτερες διαστάσεις) αποφασίζει στην ουσία ο φορέας του έργου (επενδυτής), που καταθέτει μια πρόχειρη μελέτη επ’ αυτού την οποία ακολουθεί η διοίκηση. Εκατοντάδες τέτοια έργα λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

γ) Η συμμετοχή του κοινού στη διαβούλευση με αντικείμενο κυρίως τη ΜΠΕ είναι καίριας σημασίας για την όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση των επιπτώσεων. Ωστόσο, αν και η μητρική νομοθεσία απαιτεί από την αρμόδια αρχή να κάνει αναφορά στους ισχυρισμούς που κατατέθηκαν κατά τη διαβούλευση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τους απορρίπτει, η εθνική νομοθεσία δεν το προβλέπει, προσδίδοντας στη διαβούλευση αποκλειστικά εκτονωτικό χαρακτήρα υπέρ των συμφερόντων των οικονομικών φορέων.

δ) Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες προβλέπεται εγκατάσταση διάφορων έργων υποδομής πλησίον προστατευόμενων περιοχών (natura 2000), κάτι που γίνεται κατά κόρον για να αποφεύγονται οι αυστηρότερες προϋποθέσεις, η απόφαση εάν θα πρέπει να γίνει οικολογική αξιολόγηση για τις επιπτώσεις του έργου στα προστατευόμενα είδη, ανήκει αποκλειστικά στον οικονομικό φορέα, παραβιάζοντας πάλι τη μητρική νομοθεσία υπέρ των συμφερόντων των επενδυτών.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Εδώ τα καλά πτυχία


EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Εδώ τα καλά πτυχία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»21.12.23 08:55ΕΦ.ΣΥΝ.

Πτυχία με το κιλό. Πτυχία με τη σέσουλα. Πτυχία με το καντάρι. Πτυχία Ιατρικής, Νομικής τε και Αρχαιολογίας. Βρέχει πτυχία στην Ελλάδα, τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «απελευθερώσει» την «αγορά» της ανώτατης εκπαίδευσης. Χρειάζεται βέβαια να παραβιάσει το Σύνταγμα, να επιστρατεύσει νομικίστικες αλχημείες, να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, να βιάσει τη συλλογική μνήμη, να διαρρήξει ιστορικά κεκτημένα ενός λαού που έδωσε αίμα, να παρακάμψει την οργή των φοιτητών - αλλά πόσα έχει να κερδίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αν πετύχει στο ρεσάλτο που επιχειρεί στην Παιδεία...

Το 2018 ο ΣΕΒ ζητούσε «άρση της απαγόρευσης ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης». Το αίτημα των ταξικών συμμάχων της δεν αγνοήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ήξερε πως πρέπει να ζυγιάσει καλά τη στιγμή που θα το ικανοποιούσε. Αλλωστε οι μνήμες από την προηγούμενη επιχείρηση κατάργησης του άρθρου 16, το 2007, ήταν οδυνηρές.



Τότε ένα ρωμαλέο, πολύμορφο κι εμπνευσμένο φοιτητικό κίνημα βρέθηκε απέναντί της, με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους κι εκατοντάδες κατειλημμένες σχολές πανελλαδικά και τη στήριξη του εργατικού κινήματος. Εντέλει η υπουργός Παιδείας παραιτήθηκε κι η γνώση του συλλογικού αγώνα που κατακτήθηκε από τους νέους ανθρώπους συνέβαλε στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πια πως οι τεχνικές χειραγώγησης και η προπαγάνδα της οφείλουν να είναι πιο λεπτοφυείς, κομψές και σωστά πλασαρισμένες ώστε να αποφύγει ένα νέο Βατερλό. Ετσι τώρα ετοιμάζει την παρανομία επικαλούμενη... τη νομιμότητα. Ενώ ξεκάθαρα το νομοσχέδιο που φέρνει παραβιάζει και καταστρατηγεί το Σύνταγμα, επιστρατεύει μια νομικίστικη επιχειρηματολογία, η οποία δεν στέκει σε κανένα της σημείο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από το να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των ταξικών συμμάχων της. Πέρα από τα μεγάλα ντιλ που θα γίνουν, πέρα από τον πακτωλό χρημάτων που θα διακινηθεί, αν το δημόσιο αγαθό που το Σύνταγμα διασφαλίζει όσο κανένα άλλο μετατραπεί σε εμπόρευμα, τότε δεν θα υπάρχει πια κανένας φραγμός για καμία άλλη κοινωνική κατάκτηση και κανένα άλλο δημόσιο αγαθό. Και, ίσως κυριότατα για τη Δεξιά, θα έχει χτυπηθεί κατάστηθα η παράδοση της Μεταπολίτευσης, καταργώντας την πιο εμβληματική κατάκτησή της, τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.


Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι καλούν τα παιδιά μας σε γενικό ξεσηκωμό. Πρόκειται για μια ιστορική μάχη κι εμείς οφείλουμε να τη δώσουμε μαζί τους.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Της πατρίδας μου η σημαία...






Ελληνική σημαία: Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει το εικαστικό της Γ.Λαλέ - Παραθέτει 10 σημαίες που έγιναν σύμβολα και τα ονόματα των καλλιτεχνών που τις έχουν δημιουργήσει


Η ροζ ελληνική σημαία αποσύρθηκε από την έκθεση που φιλοξενείται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, μετά από εντολή που φαίνεται ότι δόθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η εν λόγω ροζ ελληνική σημαία αποτελεί δημιούργημα και μέρος της έκθεσης της Γεωργίας Λάλε που φιλοξενείται στο προξενείο. Σύμφωνα με την ίδια την δημιουργό, το έργο της επιχειρεί να μιλήσει για «το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών».

Η απόσυρση της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

Την εικαστικό Γεωργία Λαλέ και το έργο της «Ενοχή της Γειτονιάς» στηρίζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με την ανάρτηση που παραθέτει 10 σημαίες που έγιναν σύμβολα και τα ονόματα των καλλιτεχνών που τις έχουν δημιουργήσει. Μεταξύ αυτών και ο Banksy.Georgia Lale. Flag 2023
William N. Copley. Untitled (Think/flag) 1967
Jamie Reid. Sex Pistols, God Save the Queen 1977
Jasper Johns. Flag 1954-55
beetroot 2023
David Hammons. African American Flag 1990
Banksy. Slave Labour 2012
Nari Ward. Breathing Flag 2017
Pavlos (Pavlos Dionyssopoulos). Greek Flag 2007
Sara Rahbar. Flag #17/unstable, you disappear in the distance 2008

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Όχι στα Ατομικά Μισθολόγια και τα “Bonus” – Ίση αμοιβή για ίση Εργασία – Πραγματικές Αυξήσεις στις αποδοχές των Μηχανικών

Όχι στα Ατομικά Μισθολόγια και τα “Bonus” – Ίση αμοιβή για ίση Εργασία – Πραγματικές Αυξήσεις στις αποδοχές των Μηχανικών



Συνάδελφοι/σες

Ενώ η ελληνική οικονομία -όπως μας λένε- αναπτύσσεται, ανθεί και αναβαθμίζεται με νέες επενδυτικές βαθμίδες, εν μέσω ενός πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και κερδοσκοπίας, η κυβέρνηση αντί να δώσει μια αξιοπρεπή αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογη του πληθωρισμού, αντί να τους επιστρέψει τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδειών, τα οποία πολύ σωστά δίνονται στον ιδιωτικό τομέα και αντί να αναγνωρίσει το κλεμμένο κλιμάκιο 2016-2017, επιλέγει να δημιουργήσει επί της ουσίας Ατομικά Μισθολόγια με πλήθος διακριτών ρυθμίσεων ανά Φορέα, Διεύθυνση ακόμα και Τμήμα, όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται διακριτά ανάλογα με τις ορέξεις τις εκάστοτε πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας.

Έτσι με τη μορφή bonus, είτε μέσω της Στοχοθεσίας, είτε μέσω του συστήματος κινήτρων του Ν. 4940/2022 μοιράζει χρήματα σε επιλεγμένες Δ/νσεις και επιλεγμένους υπαλλήλους Υπουργείων κάνοντας πράξη τη μακιαβελική ρήση «διαίρει και βασίλευε» με διακριτή αντιμετώπιση των υπηρεσιών και δημιουργώντας έριδες και αντιπαλότητες μέσα στις υπηρεσιακές δομές. Επιπρόσθετα επιχειρούν με τον τρόπο αυτό, να νομιμοποιήσουν τις έωλες και απορριπτέες διαδικασίες της “αξιολόγησης” και “στοχοθεσίας” που ενώ έχουν αποτύχει οικτρά, προσπαθούν να επιβληθούν δια της “επιβράβευσης” όσων πιάσουν τους άπιαστους στόχους ή απλά κάνουν τα “καλά παιδιά”.

Δυστυχώς όμως ο τρόπος αυτός διοίκησης ένα αποτέλεσμα θα έχει: την ολοκληρωτική διάλυση οποιασδήποτε Συλλογικής Οργανωτικής Δομής γιατί προφανώς το όποιο έργο κάνει μια Δ/νση ενός Υπουργείου ή ενός Φορέα, δεν είναι αυτόνομο ή αυτοτελές αλλά υποστηρίζεται, εμπλουτίζεται και εφαρμόζεται από τις υπόλοιπες Δ/νσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που το επιχείρημα της αποσπασματικής επίτευξης των στόχων καταρρέει. Τι νόημα έχει για παράδειγμα αν μία Διεύθυνση δημοπρατήσει 50 έργα, όταν οι υποστηρικτικές εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και λόγω ελλείψεων το έργο παρουσιάζει καθυστερήσεις στην κατασκευή; Και όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει το Τεχνικό Έργο (Μελέτες, Επιβλέψεις, Αδειοδοτήσεις, Έλεγχοι) είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί, γιατί εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως ο χαρακτήρας του, η πρωτοτυπία του, τα εμπλεκόμενα μέρη, οι αδειοδοτήσεις και απαντήσεις πλήθους Υπηρεσιών κλπ. Για το λόγο αυτό και είναι αδύνατο να τεθούν στόχοι ανά Τεχνικό Υπάλληλο, Τμήμα και Διεύθυνση, όπως γίνεται σήμερα.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Οι Φοιτητές αντιστέκονται στην παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος



Τι προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος

‘Αρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)

1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.
Eιδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ’ αυτούς.
6. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων.
Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παυθούν προτού λήξει σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος υπηρεσίας τους παρά μόνο με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 88 παράγραφος 4 και ύστερα από απόφαση συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει.
Nόμος ορίζει το όριο της ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εωσότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους.
7. H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ’ αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.
9. O αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Kράτους.
Tο Kράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Nόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους.

Ένταση και χημικά στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι
Οι φοιτητές με συνθήματα τονίζουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων
Δημοσίευση: 15/12/2023

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ένταση επικράτησε έξω από το ξενοδοχείο,στο Καβούρι, στο οποίο συνεδρίαζαν οι Πρυτάνεις, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, όταν φοιτητές επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών.

Οι άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν τους φοιτητές ενώ έκαναν χρήση χημικών.


Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Να καταργηθεί άμεσα ο νέος φορολογικός νόμος Χατζηδάκη!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrXI8jTC9zXaea9tHhrF0_eNZ5X7Xw6oHB-zwJFJiX5QhFEA/viewform

Να καταργηθεί άμεσα ο νέος φορολογικός νόμος Χατζηδάκη!

Η ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου Χατζηδάκη έρχεται να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα αποκλειστικά στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τη φόρολογία τους μέχρι και 150%.

Ο νέος νόμος επιβάλλει ελάχιστο (τεκμαρτό) φορολογητέο εισόδημα, το οποίο θα καθορίζεται με βάση το μικτό ετήσιο εισόδημα ενός μισθωτού, δηλαδή με βάση την σχέση: κατώτατος μισθός μισθωτού x 14 μισθούς, ενώ προβλέπονται και προσαυξήσεις με βάση τα χρόνια εργασίας. Αυτό ουσιαστικά καταργεί την ουσία του ελεύθερου επαγγέλματος, που θέλει μια ατομική επιχείρηση να μην καταγράφει απαραίτητα κάθε χρονιά τα ίδια κέρδη ή και να καταγράφει και ζημιές.

Επιπλέον η αυθαίρετη συσχέτιση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία με αυτό του μισθωτού και η φορολόγησή του με βάση αυτό, δημιουργεί διαρκή συγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στα στρώματα των κατώτερα αμοιβόμενων εργαζόμενων, ενώ υπό καθεστώς πληθωρισμού και αύξησης του βασικού μισθού, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα βλέπει στο διηνεκές το τεκμαρτό φορολογητέο του εισόδημα να αυξάνεται, ανεξαρτήτως του πραγματικού του κύκλου εργασιών.

Αντίθετα, ο νόμος δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για τα μεγάλα εισοδήματα (των άνω των 50.000), θεωρώντας ότι αυτά δεν φοροδιαφεύγουν(!).

Το νέο φορολογικό, σε συνδυασμό και με τις συνεχείς αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργεί ασφυκτικές οικονομικές προϋποθέσεις για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος και οδηγεί στη βίαιη μείωση των ποσοστών αυτοαπασχόλησης και στο κλείσιμο βιβλίων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Ο στόχος δεν είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων (καθώς ακόμη και η προβλεπόμενη απόδοση είναι μικρή), αλλά η έξοδος από το επάγγελμα των πιο αδύναμων, ώστε να μείνει η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα της περιόδου στις μεγάλες εταιρείες και γραφεία.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αδράνησε εντελώς, κόντρα στο συμφέρον των μελών του, και, πέρα από μια ανακοίνωση ενάντια στο νόμο, δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για να την κατατεθεί το νομοσχέδιο.

  • Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του νέου φορολογικού Νόμου Χατζηδάκη!

  • Απαιτούμε το ΤΕΕ να στηρίξει τις αποφάσεις του και με πράξεις. Συγκεκριμένα:

  1. Να προχωρήσει σε ενημερώσεις όλων των μελών του για τις άμεσες επιπτώσεις του νέου φορολογικού, όπως έγινε σε πλήθος άλλων πληττόμενων κλάδων.
  2. Να δράσει ενωτικά και μαχητικά σε συντονισμό με άλλους κινητοποιούμενους κλάδους και ειδικά τους δικηγόρους, που βρίσκονται σε συνεχιζόμενες αποχές.
  3. Να κηρύξει αποχές και να κλείσει τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαχειρίζεται, ως μέσο πίεσης μπροστά στην υπό εξέλιξη εξόντωση μεγάλης μερίδας των μελών του.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Τιμολόγια ρεύματος μόνο για μαθηματικούς

Τιμολόγια ρεύματος μόνο για μαθηματικούς!
Vanna 10 Δεκεμβρίου 2023

Πριν από πολλά χρόνια, τα πρώτα χρόνια της κρίσης, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από κάποιον που μου δήλωσε ότι τηλεφωνεί από εταιρεία ερευνών που εδρεύει στο Λονδίνο και θα ήθελε τη γνώμη μου για θέματα ενέργειας. Εκείνη την εποχή ελάχιστοι και μόνο σχετικοί, γνώριζαν κάποια πράγματα και όχι όλες τις διαστάσεις της υλοποίησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας αφού το παζλ χτίζεται σύμφωνα με τις εξελίξεις στις ανάγκες της αγοράς. Περίεργη, τότε, για το στόχο της έρευνας, άρχισα να απαντάω στις ερωτήσεις. Ένα από τα θέματα ήταν η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο πολύ από ένστικτο παρά από γνώση, άρχισα να απαντάω τα αντίθετα από αυτά που προσπαθούσε να εκμαιεύσει η έρευνα σε μια προσπάθεια να σταθώ απέναντι στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας που είναι στον αντίποδα της θεώρησης ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο ήμουν σίγουρη πως κάτι φοβερό ήταν στα σπάργανα και ότι μια λαίλαπα στα ενεργειακά θα ξεσπούσε.

Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και μια «διαφάνεια» που υποτίθεται ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί το κρατικό μονοπώλιο, η ΔΕΗ. Δε θα τα περιγράψω, αφού όλοι τα βιώνουμε. Θα παραθέσω μόνο σχολιασμό της κατάστασης από κάποιες εύστοχες δημόσιες αναρτήσεις στο facebook.

«Αυτό εδώ τώρα θεωρείται «πρόοδος», έτσι; Είναι δείγμα «ανεπτυγμένης», «φιλελεύθερης» ανθρώπινης κοινωνίας όπου η εξασφάλιση των βασικών όρων διαβίωσης είναι δεδομένη για όλους και ο βαθμός της ατομικής ευημερίας αποτελεί «επιλογή» του καθενός ένα πράμα… Αυτή εδώ η ανάλυση δεν είναι καθόλου ταπείνωση του καταναλωτή, καθόλου «φτύσιμο στα μούτρα» του πελάτη που «έχει υποχρέωση» να ξέρει άλγεβρα και να αφουγκράζεται τη «δυναμική» του «προϊόντος» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ώστε να υπολογίσει αν τον παίρνει να ανάψει τον θερμοσίφωνα ή θα ζεστάνει το νερό για το λούσιμο στο γκαζάκι. Αυτό είναι «τίμιο» έτσι; Είναι «ok», είναι «Ευρώπη» ε; Είναι «ξηγημένοι» οι πάροχοι, είναι «μια χαρά» η ρήτρα αναπροσαρμογής που «καταργήθηκε» γιατί πια δεν λέγεται έτσι αλλά «μηχανισμός διακύμανσης»…
Ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα του μαζικού εξευτελισμού και της κοινωνικής ταπείνωσης από τους αεριτζήδες της «αγοράς» που ζουν το μύθο τους στη μπανανία όπου ιδιωτικοποιήθηκαν τα πάντα γιατί «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».».

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Πορεία για προστασία των βουνών από το ενεργειακό λόμπι




ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πορεία για προστασία των βουνών από το ενεργειακό λόμπι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 06.12.23 06:00
Τάσος Σαραντής
Πορεία ενάντια στην καταστροφή των βουνών, των ποταμών και των δασών από το ενεργειακό λόμπι διοργανώνεται από συλλογικότητες και πρωτοβουλίες για την προστασία των βουνών τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.


Πορεία ενάντια στην καταστροφή των βουνών, των ποταμών και των δασών από το ενεργειακό λόμπι διοργανώνεται από συλλογικότητες και πρωτοβουλίες για την προστασία των βουνών τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στο Μοναστηράκι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού.

«Δεν έχει τελειωμό η λεηλασία της φύσης από τα ενεργειακά έργα που αδειοδοτούνται στις βουνοκορφές, τα νησιά, τα ποτάμια και τους κάμπους σε όλη τη χώρα. Δεν έχουν τελειωμό η καταστολή και οι διώξεις όσων υπερασπίζονται τα δάση, τις θάλασσες και τις πλαγιές που απειλούνται από βιομηχανικές αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, εξορύξεις υδρογονανθράκων και ορυχεία μετάλλων που εξυπηρετούν μόνο τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών και εργολαβικών εταιρειών. Αξίζει να παλέψουμε για την υπεράσπιση των τόπων που αγαπάμε και δίνουν ζωή σε εμάς και στις επόμενες γενιές» αναφέρουν οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού καλούν στη διοργάνωση μαζικών πορειών σε όλες τις πόλεις και εκδηλώσεων σε μικρότερους δήμους και χωριά. Κι ακόμη στη διοργάνωση πορειών το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου σε βουνά όλης της χώρας και σε τόπους που απειλούνται.

«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ ουσιαστική δουλειά με δεκάδες τοπικές ομάδες και συλλογικότητες που ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα και με αρκετές και αξιοσημείωτες νίκες στους αγώνες μας. Σε αυτό το κομβικό σημείο είναι σημαντικό αυτές οι πρωτοβουλίες να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Ας αποτελέσει η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού το έναυσμα για να γίνουν συντονισμένες συζητήσεις και δράσεις πανελλαδικά και ακόμα και επαφές με αντίστοιχες ομάδες σε άλλες χώρες» αναφέρεται στο κάλεσμα για την πορεία.

"Η παραγωγή του αστικού χώρου ως κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα. Αφηγήσεις από την Ελλάδα της μεταπολεμικής ανάπτυξης"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Οι εκδόσεις Angelus Novus σας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου
της Μαρίας Μαντουβάλου, Ομότιμης Καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ:

"Η παραγωγή του αστικού χώρου ως κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα.
Αφηγήσεις από την Ελλάδα της μεταπολεμικής ανάπτυξης"

Κείμενα του βιβλίου έχουν γραφτεί σε συνεργασία με τις: Μαρία Μαυρίδου, Ντίνα Βαΐου, Λουίζα Μάρθα, Ευαγγελία Μπαλλά

H επιστημονική επιμέλεια έγινε από τους: Φερενίκη Βαταβάλη, Γιώργο Πατρίκιο, Λουκά Τριάντη, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, στις 6:00 μ.μ. στην Αίθουσα Καυταντζόγλου, Κτίριο Αβέρωφ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Πατησίων 42, Αθήνα).

Χαιρετισμός :
Ρένα Κλαμπατσέα, Καθηγήτρια, Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ


Εισαγωγική παρουσίαση εκ μέρους της ομάδας επιμέλειας:
Φερενίκη Βαταβάλη, ερευνήτρια ΕΚΚΕ


Συζητούν:
Κωστής Χατζημιχάλης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη
Πέννυ Κουτρολίκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ


* Στις 5:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προβολή φωτογραφιών των Μπάμπη Λουιζίδη - Κατερίνας Γληνού

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Χωροταξικές Υποκρισίες

Χωροταξικές Υποκρισίες
Οι υπεύθυνοι για τις οικιστικές τύχες της χώρας μας τα κατάφεραν τις τελευταίες δεκαετίες με τα ρουσφέτια τους και τις συναλλαγές τους να δημιουργήσουν στον τόπο μας το πιο άναρχο και άσχημο οικιστικό περιβάλλον στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Οι περιβαλλοντικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Έργα τέχνης της φύσης και του πολιτισμού εμβολίζονται από παρακείμενες οικοδομές, ιστορικές γειτονιές στις πόλεις ισοπεδώνονται, δάση και παραλίες εκποιούνται, τα ρέματα γίνονται οικόπεδα και πνίγουν ανθρώπους, οι πυρκαγιές είναι εδώ και οι δρόμοι διαφυγής κατοίκων οικισμών προς τη θάλασσα κλειστοί. Η αναρχία του πρόσκαιρου κέρδους μεσουρανεί.

Η ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου χάνεται. Όμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί κακοποιούνται, αιώνια βράχια στις ακτογραμμές καταστρέφονται, υπερήφανες κορυφογραμμές ισοπεδώνονται, υπέροχοι κάμποι μετατρέπονται σε κάμπους διωρόφων χωρίς καμία πρόβλεψη για δρόμους, κοινόχρηστους χώρους και υποδομές. Χιλιάδες νέες οικοδομές σκορπάνε άναρχα στα χωράφια ανάμεσα στις ντομάτες και τα σπαρτά.

Τη νομότυπη οικιστική ασυδοσία ακολουθούν τα αυθαίρετα. Ένα εκατομμύριο και πλέον αυθαίρετα κτίσματα νέας γενιάς σκορπίζουν στον ελληνικό χώρο με την ανοχή αν όχι συμμετοχή των υπευθύνων αρχών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος ( ΤΕΕ), από σύμβουλος του κράτους για την ποιότητα της ζωής μας έχει μετατραπεί σε ¨ Εθνικό Τυπογραφείο Καταγραφής και Προστασίας Αυθαιρέτων¨ και αποκρύπτει από πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις στοιχεία αυθαιρεσιών που θεσμικά κατέχει επικαλούμενο ¨προσωπικά¨ δεδομένα των παρανομούντων.

Οι υπεύθυνοι για την προστασία και οικιστική ανάπτυξη του ελληνικού χώρου, από το 1985 και μετά, αποδείχτηκαν ανίκανοι να προστατεύσουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του ελληνικού χώρου και αντίθετα εξαιρετικά ικανοί να παραχωρούν και πουλάνε κοινόχρηστους χώρους και παραλίες και να εθίζουν διαχρονικά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τον ελληνικό λαό στη μπετονένια διαφθορά, αυθαιρεσία και συναλλαγή.

Η απροκάλυπτη συγκάλυψη παρανομιών δόμησης που σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα είχε οδηγήσει τους υπεύθυνους στις αίθουσες ειδικών δικαστηρίων στη χώρα μας αποτελεί πρόκριμα για ανέλιξη και παραμονή στην εξουσία.

Ιδιαίτερα η τελευταία τετραετία ( 2019-2023) υπήρξε η μαύρη τετραετία για το περιβάλλον της Ελλάδας όλης. Κάθε υπάρχον από την εποχή της μεταπολίτευσης νόμος και ειδικό διάταγμα που προστάτευε το περιβάλλον και την παράδοση βρίσκεται υπό fast track διωγμό. Κάθε ουσιαστικός έλεγχος οικοδομικών αδειών καταργείται. Απροσάρμοστοι αρχαιολόγοι ξυλοκοπούνται Οι Δήμοι αποκλείονται από την λήψη αποφάσεων για το χωροταξικό μέλλον του τόπου τους με τον Ν.4759/2020). Η αναρχία στη δόμηση αποκτά ηλεκτρονικές ταχύτητες. Όλοι περιμένουν οι πανταχόθεν καταστροφικές για το περιβάλλον παρανομίες τους να παραγραφούν και νομιμοποιηθούν ξανά και ξανά με υπουργικά φιρμάνια.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών - ΣΜΤ Μακεδονίας

 


|| Εκλογές Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας 2023 ||
Να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν!
✊ Ψηφίζουμε - Στηρίζουμε: Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών
📍 Που ψηφίζουμε:
Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου)
Παρασκευή 8/12/21 17:00 -21:00
Σάββατο 9/12/21 09:00-17:00
Κυριακή 10/12/21 09:00-19:00

Επιστολή Αιτήματος - Παύσης - Αναστολής των Συστημάτων ΤΕΕ

 


Προς:              ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ

                        ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Θέμα:               ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

                        ΠΑΥΣΗΣ – ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

                        ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ e-ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Τεε

                                

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ - ΠΑΥΣΗΣ – ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΕ

 

Αξιότιμοι/ες συνάδελφοι/ισσες μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Τεε,

 

Αρχικά θα θέλαμε από πλευράς μας να σας συγχαρούμε για την μαχητική σας απόφαση να εισηγηθείτε- σε εμάς- στους επαγγελματίες μηχανικούς να προχωρήσουμε σε αποχή από την παροχή των υπηρεσιών μας ως μέσο πίεσης ενάντια στο φοροληστρικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη. Δείχνετε με την απόφασή σας αυτή ότι κατανοείτε εμπράγματα τις ανάγκες μας και στέκεστε επάξια δίπλα σε εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

 

Θεωρούμε ότι βάσει του θεσμικού σας ρόλου τον οποίο και πρεσβεύετε γνωρίζετε πολύ καλά ποιες είναι οι καθημερινές αντιξοότητες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο επαγγελματίας μηχανικός. Επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά πώς ο επαγγελματίας μηχανικός αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του κλάδου, καθώς τα- μικρά- τεχνικά γραφεία είναι αυτά που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση των δράσεων εκσυγχρονισμού της χώρας όπως τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών – σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας / φάκελου κτιρίου – κτηματογράφηση / καταγραφή ακινήτων, κάποιες μάλιστα από τις δράσεις αυτές αποτελούν και δεσμεύσεις της χώρας όπως είναι η ενεργειακή καταγραφή ακινήτων – του κτιριακού αποθέματος - με την σύνταξη ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος με την διεκπεραίωση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης – Εξοικονομώ. Παράλληλα, οι ιδιώτες μηχανικοί τροφοδοτούν την πλειονότητα των τεχνικών έργων της χώρας με μελέτες αλλά και συνδράμουν με συμβάσεις έργου είτε ως υπεργολάβοι στην επίβλεψη των μεγάλων τεχνικών έργων. Επίσης, είναι και αυτοί που σπεύδουν για την εκπόνηση μελετών έναντι αποκατάστασης φυσικών καταστροφών (μελέτες σεισμόπληκτων κτιρίων, πυρόπληκτων κτιρίων, κτλ) και μάλιστα με τιμές πολύ χαμηλές (ακόμα και αμισθί ορισμένες φορές) προς τους παθόντες. Στηρίζουμε έτσι, εν τοις πράγμασι την πραγματική οικονομία του τόπου και στεκόμαστε καθημερινά στο πλευρό των συμπολιτών μας.

 

Το φορολογικό νομοσχέδιο – λαίλαπα το οποίο εισάγεται από τον κ. Χατζηδάκη συνιστά παράλληλα και προσβολή προς εμάς όχι μόνο ως προς τις διατάξεις που προβλέπει, αλλά και σύμφωνα με τις δηλώσεις με τις οποίες συνόδευσε την εισαγωγή του ο κ. Χατζηδάκης. Ειδικότερα, στράφηκε εναντίον μας, στοχοποιώντας μας ως φοροφυγάδες, παραβάτες, εγκληματίες. Και όλα αυτά τα χυδαία ο κ.. Χατζηδάκης τα είπε προκειμένου να μεθοδεύσει- και μόνο- την οικονομική μας αφαίμαξη η οποία μάλιστα με τη μέθοδο του τεκμηρίου, θα πλήξει σφοδρότερα τους πιο ευάλωτους από εμάς και με τους λιγότερους πόρους αναλογικά, καθώς σε αυτούς στοχεύει κατ’ αρχήν το τεκμήριο.

 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε επομένως, να εκφράσουμε την ύστατη ανάγκη για αγώνα η οποία προκύπτει για την αποτροπή της φορολογικής αυτής ληστείας την οποία απεργάζεται η κυβέρνηση, και συνεπώς απαιτείται από μέρους μας η επιστράτευση όλων των διαθέσιμων μέσων κλιμάκωσης μέχρι την τελική μας δικαίωση, που δεν θα είναι άλλη από την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ας σημειωθεί, ότι το νομοσχέδιο αυτό πλήττει και τους λοιπούς κλάδους αυτοαπασχολούμενων (δικηγόροι, οδηγοί ταξί, καταστηματάρχες, λογιστές, ιδιώτες γιατρούς, κτλ) με τους οποίους στεκόμαστε αλληλέγγυοι και επιθυμούμε να συμπορευτούμε μαζί σε αγώνα.

 

Σας καλούμε λοιπόν να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο παύσης – αναστολής των συστημάτων τα οποία διαχειρίζεται το Τεε (e-άδειες, συστήματα αυθαιρέτων, ΕΚΧΑ, κτλ) σαν μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά και για να μας δώσετε την δυνατότητα να μπορέσουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον δίκαιο αυτό αγώνα, καθώς η μαζική συμμετοχή μας σε αποχή - που θα επιφέρει και τη νίκη του κλάδου μας - θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο με την παράλληλη παύση των συστημάτων του Τεε.

 

Είμαστε σημαντικό κομμάτι της βάσης της εθνικής οικονομίας, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι όλων των κλάδων, ειδικότερα εμείς οι επαγγελματίες μηχανικοί πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας, αξίζουμε την αναγνώριση και τον σεβασμό από την κυβέρνηση.

 

 

                                                                Αθήνα 7/12/2023

Οι Υπογράφοντες - Υπογράφουσες

Ακολουθούν 23 υπογραφές

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Τι αναφέρει για το νομοσχέδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ΤΕΕ: Κάλεσμα σε αποχή διαμαρτυρίας των μηχανικών ενάντια στο φορονομοσχέδιο – καταιγίδα






ΤΕΕ: Κάλεσμα σε αποχή διαμαρτυρίας των μηχανικών ενάντια στο φορονομοσχέδιο – καταιγίδα
05-12-2023 - Πηγή: web.tee.gr

Σε συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων όλων των ελευθέρων επαγγελματιών, ενάντια στο φορονομοσχέδιο – καταιγίδα που συζητείται στη Βουλή, και ιδίως των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, με συνεργασία των φορέων που εκπροσωπούν επιστημονικούς και επαγγελματικούς κλάδους αυτοαπασχολούμενων, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ καλεί σε συνεχή αποχή των μηχανικών από τα καθήκοντα και τις εργασίες τους για όσο διάστημα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή και τουλάχιστον έως την Πέμπτη 7/12/2023, ως έμπρακτη και δυναμική αντίδραση στις επαίσχυντες φορολογικές διατάξεις που προβλέπονται, ώστε να υπάρξει πίεση για την απόσυρσή τους.


Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Τι αναφέρει για το νομοσχέδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
05-12-2023 - Πηγή: mononews.gr
0


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Πλειάδα παρατηρήσεων επιφυλάσσει η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

Η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου, που αναρτήθηκε εδώ και λίγη ώρα στον ιστότοπο της Βουλής, αναφέρει μεν ότι το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη θέσπιση, κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, τεκμηρίων προς σύλληψη της φοροδιαφυγής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα τεκμήρια ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και ότι είναι μαχητά.

Το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του ως προς το ζήτημα των “δεδομένων της κοινής πείρας”, ως ένδειξη για το παραγόμενο εισόδημα. Όπως, μεταξύ άλλων επισημαίνεται στην έκθεση, δεν υπάρχει ανάπτυξη των εμπειρικών δεδομένων στα οποία βασίσθηκε η καταρχήν ταύτιση του ελάχιστου εισοδήματος των αυτοτελώς απασχολούμενων προσώπων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή τις αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου κάθε υποχρέου. Το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του κατά πόσο η βάση προσδιορισμού για το τεκμήριο συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό “ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος”.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τους μισθωτούς, το εισόδημα των μη μισθωτών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, δεν συναρτάται, καταρχήν, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και αρνητικό (ζημίες), κυρίως στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου. “Συνεπώς, η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική”, αναφέρει το επιστημονικό συμβούλιο.

Όπως εξάλλου σημειώνεται, “δεδομένου ότι, κατά την κοινή πείρα, οι συνθήκες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πολύ διαφορετικές στα μεγάλα αστικά κέντρα εν σχέσει προς τις μικρότερες πόλεις ή τα χωριά, με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, επισημαίνεται ότι, ενδεχομένως, το τεκμήριο θα έπρεπε να διαρθρώνεται σε περισσότερα κλιμάκια αναλόγως της γεωγραφικής θέσης και του πληθυσμού της πόλης ή του χωριού εγκατάστασης του υποχρέου”.

Ακολουθούν οι παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής στις διατάξεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών:

“8. Επί των άρθρων 15-17 Με τις διατάξεις αυτές προστίθενται νέα άρθρα 28Α – 28Δ στον ΚΦΕ και εισάγεται νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα (εκτός του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα) που αποκτούν φυσικά πρόσωπα (με την εξαίρεση των προσώπων που αποκτούν εισόδημα από έως και τρεις εργοδότες, και αυτών που παρουσιάζουν αναπηρία άνω του 80%), συναρτώμενο καταρχήν προς το ετήσιο ποσό του νομοθετημένου μεικτού κατώτατου μισθού ή προς το ποσό που αντιστοιχεί στις μεικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από το υπόχρεο φυσικό πρόσωπο και έως 30.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται έως 30% αναλόγως του χρόνου έναρξης της επαγγελματικής δραστηριότητας του υποχρέου και, περαιτέρω, σε αυτό προστίθεται (α) ποσό ίσο με το 10% της ετήσιας δαπάνης μισθοδο9 σίας (και έως 15.000 ευρώ), και (β) ποσό που ανέρχεται σε 5% επί του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υποχρέου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρηματιών που ασκούν την ίδια δραστηριότητα (βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας από την οποία ο υπόχρεος αντλεί τα υψηλότερα έσοδα). Το ως άνω προσδιοριζόμενο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβεί τις 50.000 ευρώ.

Ακολούθως, ορίζονται περιπτώσεις (στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία, εγκυμοσύνη, φυσικές καταστροφές, ανάκληση άδειας λειτουργίας ή άσκησης επαγγέλματος, απαγόρευση λειτουργίας, άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας), η συνδρομή των οποίων παρέχει στον φορολογούμενο τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα και, εν συνεχεία, ορίζεται ότι, εάν ο φορολογούμενος αμφισβητεί το προκύπτον τεκμαρτό εισόδημα για λόγους πέραν της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων, ζητεί τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Περαιτέρω, προβλέπεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά το ποσό των εισοδημάτων που οι υπόχρεοι αποκτούν από μισθωτή εργασία, σύνταξη ή αγροτική δραστηριότητα, και ορίζονται λοιπές περιπτώσεις μείωσης του τεκμαρτού εισοδήματος (για τα πρώτα έτη από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, για πολυτέκνους, αναπήρους άνω του 67%, γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα, γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία, και για πρόσωπα που ασκούν τη δραστηριότητά τους και κατοικούν σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων).

Κατά την πάγια νομολογία του ΣτΕ, ο κοινός νομοθέτης διαθέτει ευρεία ευχέρεια να διαμορφώνει το κατάλληλο, κατά την εκτίμησή του, φορολογικό σύστημα με στόχο τη διακρίβωση της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας των υποχρέων και τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης. Στο πλαίσιο αυτό, η μέσω τεκμηρίων σύλληψη της φορολογητέας ύλης δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 20 του Συντάγματος, εφόσον με τα τεκμήρια δεν επιβάλλεται φορολογική υποχρέωση επί πλασματικής φορολογητέας ύλης, αλλά καθιερώνεται ειδική μέθοδος εξεύρεσης του πραγματικού εισοδήματος.

Επομένως, το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη θέσπιση, κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, τεκμηρίων προς σύλληψη της φοροδιαφυγής, υπό την προϋπόθεση, αφενός, ότι τα τεκμήρια ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και, αφετέρου, ότι είναι μαχητά, παρέχεται, δηλαδή, στον φορολογούμενο δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτώς προσδιοριζόμενου εισοδήματος (ΣτΕ 1694/1990, 2919/1999, 3284/2000, πρβλ. ΣτΕ 4340/1983).

Α. Εν προκειμένω, ως προς το ζήτημα των δεδομένων της κοινής πείρας, στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται απλώς ότι “το τεκμαρτό εισόδημα προσδιορίζεται με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας σε σχέση με τη φύση της δραστηριότητας της ατομικής επιχείρησης, ιδίως εάν απασχολεί προσωπικό, τον προσδιορισμό της αξίας της εισφερόμενης εργασίας από τον επιχειρηματία και τον κύκλο εργασιών, ως ένδειξη για το παραγόμενο εισόδημα”, χωρίς, όμως, περαιτέρω ανάπτυξη των εμπειρικών δεδομένων στα οποία βασίσθηκε η καταρχήν ταύτιση του ελάχιστου εισοδήματος των αυτοτελώς απασχολούμενων προσώπων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή τις αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου κάθε υποχρέου.

Κατά τούτο, υφίσταται προβληματισμός ως προς το εάν η, κατά τα ανωτέρω, βάση του προτεινόμενου τεκμηρίου μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβαδίζει με τα δεδομένα της κοινής πείρας, υπό το φως και των αποφάσεων του ΣτΕ 1880 και 1889/2019 (Ολομ.), με τις οποίες, μεταξύ άλλων, κρίθηκε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό “ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος”.

Πράγματι, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας, τα έσοδα των μισθωτών χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, καθώς προέρχονται από έναν, κατά κανόνα, εργοδότη, ο οποίος δεσμεύεται καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της απασχόλησής τους σε αυτόν να τους καταβάλλει συγκεκριμένο μισθό, ενώ οι δαπάνες που συνδέονται με την εργασία τους, κατά κανόνα, δεν βαρύνουν αυτούς, αλλά τον εργοδότη τους, σε αντίθεση με τους μη μισθωτούς των οποίων τα έσοδα συναρτώνται από πλήθος παραγόντων (στους οποίους, πάντως, δεν περιλαμβάνεται το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου τους), με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ σταθερά, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες τους που βαρύνουν τους ίδιους.

Στο πλαίσιο αυτό, σε αντίθεση με τους μισθωτούς, το εισόδημα των μη μισθωτών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, δεν συναρτάται, καταρχήν, με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού (άρθρο 134 παρ. 2 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, π.δ. 80/2022) ή του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και αρνητικό (ζημίες), κυρίως στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου, ενδεχόμενο που αναγνωρίζει και ο φορολογικός νομοθέτης, παρέχοντας τη δυνατότητα μεταφοράς της σχετικής ζημίας και συμψηφισμού της με μελλοντικά κέρδη κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος των επόμενων πέντε ετών (άρθρο 27 παρ. 1 ΚΦΕ).

Συνεπώς, η επίκληση των διδαγμάτων της κοινής πείρας για τη συναγωγή τεκμηρίου ως προς το ύψος του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο βάσει του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή, πολύ περισσότερο, των αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου, παρίσταται, ενδεχομένως, προβληματική.

Συναφώς, επισημαίνονται και τα εξής ειδικότερα ζητήματα:

α. Στον βαθμό που, κατά την αντίληψη του νομοθέτη, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός (ή οι αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου απασχολούμενου υπαλλήλου έως του ποσού των 30.000,00 ευρώ) δύνανται, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας, να αποτελέσουν βάση συναγωγής τεκμηρίου του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος των μη μισθωτών, προβληματισμός δημιουργείται, υπό το φως και της αρχής της ισότητας, από τη μη έκπτωση από το τεκμαρτό αυτό εισόδημα των ασφαλιστικών εισφορών τους (τουλάχιστον των εισφορών της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δεδομένου ότι, αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κατατάσσεται υποχρεωτικά σε αυτή, κατά το άρθρο 39 παρ. 2 του ν. 4387/2016), δοθέντος ότι οι μισθωτοί δεν φορολογούνται επί του μεικτού, αλλά επί του καθαρού μισθού μετ’ έκπτωση των ασφαλιστικών τους εισφορών (άρθρο 14 παρ. 1 περ. δ΄- στ΄ ΚΦΕ).

β. Ως προς την προσαύξηση του τεκμαρτώς προσδιοριζόμενου ελάχιστου καθαρού εισοδήματος κατά ποσό ίσο με το 5% της διαφοράς μεταξύ του κύκλου εργασιών του υποχρέου και του μέσου όρου του κύκλου εργασιών του συνόλου των επιχειρηματιών που ασκούν την ίδια δραστηριότητα, παρατηρείται ότι, σε περίπτωση φορολογουμένων με περισσότερες της μίας δραστηριότητες, θα ανταποκρινόταν καλύτερα στα δεδομένα της κοινής πείρας αν η προσαύξηση γινόταν χωριστά ανά δραστηριότητα, και όχι συνολικά βάσει της δραστηριότητας από την οποία ο υπόχρεος αντλεί τα υψηλότερα έσοδα.

Περαιτέρω, σκόπιμο θα ήταν να διευκρινισθεί νομοθετικά ότι, για τον προσδιορισμό του μέσου όρου του κύκλου εργασιών κάθε δραστηριότητας, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα έσοδα των φυσικών, και όχι και των νομικών προσώπων.

γ. Ως προς τη μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος μόνο κατά το ποσό των εισοδημάτων που ο υπόχρεος αποκτά από μισθωτή εργασία, σύνταξη ή αγροτική δραστηριότητα, επισημαίνεται ότι, για την ταυτότητα του λόγου, το τεκμαρτό εισόδημα θα έπρεπε να μειώνεται και κατά το ποσό των κερδών που αναλογούν στον υπόχρεο από τη συμμετοχή του σε νομικά πρόσωπα στα οποία εισφέρει την εργασία του.

δ.Ενώ αναγνωρίζεται το ενδεχόμενο μη πλήρους απασχόλησης του υποχρέου, λόγος, προφανώς, για τον οποίο προβλέπεται η μείωση στο ήμισυ του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει για υποχρέους που είναι πολύτεκνοι ή γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα ή γονείς με τέκνα με αναπηρία, παρατηρείται ότι, κατά την κατάστρωση του τεκμηρίου, δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση γενικής εφαρμογής για υποχρέους μη πλήρους απασχόλησης, κατ’ αντιστοιχία των μισθωτών με μερική απασχόληση (βλ. άρθρο 106 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου), των οποίων οι αποδοχές διαμορφώνονται, αναλόγως των ωρών εργασίας τους, σε ποσό μικρότερο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό που ισχύει για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

ε. Με την παράγραφο 3 του νέου άρθρου 28Γ του ΚΦΕ ορίζεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά το ήμισυ για υποχρέους που ασκούν τη δραστηριότητά τους και κατοικούν σε οικισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Δεδομένου ότι, κατά την κοινή πείρα, οι συνθήκες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πολύ διαφορετικές στα μεγάλα αστικά κέντρα εν σχέσει προς τις μικρότερες πόλεις ή τα χωριά με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, επισημαίνεται ότι, ενδεχομένως, το τεκμήριο θα έπρεπε να διαρθρώνεται σε περισσότερα κλιμάκια αναλόγως της γεωγραφικής θέσης και του πληθυσμού της πόλης ή του χωριού εγκατάστασης του υποχρέου.

Β. Ως προς το ζήτημα του μαχητού χαρακτήρα του τεκμαρτού ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, επισημαίνονται τα εξής: α. Με την παράγραφο 3 του νέου άρθρου 28Α του ΚΦΕ ορίζονται ορισμένες περιπτώσεις, που, εφόσον συντρέχουν, “το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση το τεκμήριο της παρ. 2, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον υπόχρεο για αντικειμενικούς λόγους”. Από τη διατύπωση της ανωτέρω ρύθμισης, θα μπορούσε, ενδεχόμενως, να συναχθεί ερμηνευτικά ότι η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει διακριτική ευχέρεια ως προς την εφαρμογή ή μη του τεκμηρίου στις εν λόγω περιπτώσεις. Ορθότερο θα ήταν η ρύθμιση να αναδιατυπωθεί, ώστε να είναι σαφές ότι η μη εφαρμογή του τεκμηρίου στις περιπτώσεις αυτές δεν θα είναι δυνητική, αλλά υποχρεωτική για τη Φορολογική Διοίκηση. Εξ άλλου, ως προς τη χρήση του όρου “ιδίως” κατά την απαρίθμηση των περιπτώσεων αμφισβήτησης του τεκμηρίου, επισημαίνεται ότι, ναι μεν θεωρητικά αφήνει το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του τεκμηρίου και σε άλλες περιπτώσεις, πλην όμως είναι λίαν αμφίβολο αν, σε επίπεδο Φορολογικής Διοίκησης, θα μπορέσουν να συναχθούν και άλλες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτόν, θα ήταν ίσως σκόπιμο στην προτεινόμενη διάταξη να περιληφθούν και άλλες περιπτώσεις μη εφαρμογής του τεκμηρίου ή να παρασχεθεί νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό τους. Περαιτέρω, ορίζεται ότι, για τη μη εφαρμογή του τεκμηρίου, “ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του στη Φορολογική Διοίκηση.

Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα”. Επισημαίνεται, συναφώς, ότι στις περιπτώσεις αυτές, για λόγους χρηστής διοίκησης, η έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος πρέπει να έπεται της εξέτασης των δικαιολογητικών, τα οποία θα συνυποβάλλονται με τη φορολογική δήλωση.

Επίσης, ως προς τη χρήση του ρήματος “προσκομίζει”, ενδεχομένως, θα ήταν ορθότερο να χρησιμοποιείται το ρήμα “διαβιβάζει”, δεδομένου ότι τόσο οι φορολογικές δηλώσεις, όσο και οι αιτήσεις των φορολογουμένων, υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά. β. Με την παράγραφο 4 του νέου άρθρου 28Α του ΚΦΕ ορίζεται, εν συνεχεία, ότι “[α]ν ο υπόχρεος αμφισβητεί το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του παρόντος για λόγους πέρα από τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ. 3, ζητεί τη διενέργεια ελέγχου του άρθρου 23 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., ν. 4987/2022 Α’ 206) για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού”.

Από τη διατύπωση της ανωτέρω διάταξης δεν καθίσταται σαφές αν, σε περίπτωση αμφισβήτησης του τεκμηρίου, κατά το χρονικό διάστημα έως το πέρας του ελέγχου, ο υπόχρεος θα πρέπει να καταβάλλει τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα που προκύπτει από τα λογιστικά αρχεία του ή αυτόν που προκύπτει από τον τεκμαρτό προσδιορισμό του.

Και στην περίπτωση αυτή, για λόγους χρηστής διοίκησης, αλλά και υπό το φως του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος ιδιοκτησίας, καθώς και του γεγονότος ότι ο χρόνος έναρξης αλλά και η διάρκεια του ελέγχου δεν εμπίπτουν στη σφαίρα ευθύνης του φορολογουμένου, αλλά της Φορολογικής Διοίκησης, πρέπει να γίνει δεκτό ότι ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει τη σχετική διαφορά μόνο μετά το πέρας του ελέγχου, ο οποίος και θα προσδιορίζει τελικά τη φορολογική οφειλή του.

‘Αλλως, πρέπει να τεθεί εκ του νόμου εύλογη και αποκλειστική προθεσμία για την ολοκλήρωση του ελέγχου κατόπιν υποβολής του σχετικού αιτήματος, μετά το πέρας της οποίας το τεκμήριο θα ανατρέπεται αυτοδικαίως, και τα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα επιστρέφονται εντόκως.

Περαιτέρω, προβληματισμός υφίσταται ως προς το είδος και το εύρος του ελέγχου αυτού, ενόψει και της ανάγκης για την, κατά τα ανωτέρω, ταχεία διεξαγωγή του. Από τη γενική αναφορά του νόμου σε “έλεγχο του άρθρου 23 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας” δεν καθίσταται σαφές αν ο έλεγχος αυτός θα είναι “από τα γραφεία της Φορολογικής Διοίκησης” ή επιτόπιος (μερικός ή πλήρης), καθώς και αν αντικείμενο έρευνας θα είναι κάτι άλλο πέραν των λογιστικών αρχείων του φορολογουμένου και του εξ αυτών προκύπτοντος αποτελέσματος.

Αυτονόητο, πάντως, είναι ότι το βάρος απόδειξης της τυχόν ύπαρξης εισοδήματος πέραν του δηλωθέντος, και έως το ύψος του τεκμαρτώς προσδιοριζόμενου, θα φέρει η Φορολογική Διοίκηση, και ότι δεν θα καλείται ο φορολογούμενος να αποδείξει αρνητικό γεγονός, δηλαδή τη μη απόκρυψη εισοδήματος και τη μη διάπραξη φοροδιαφυγής. γ. Με την παράγραφο 5 του νέου άρθρου 28Α του ΚΦΕ ορίζεται, επιπλέον, ότι, “[γ]ια την εφαρμογή των διατάξεων που θέτουν προϋποθέσεις για τη λήψη προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, (…) το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη δεν μπορεί να υπολείπεται του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που προσδιορίζεται με το παρόν και τα άρθρα 28Β έως 28Δ”.

Εν προκειμένω, από τη διατύπωση του νόμου δεν είναι απολύτως σαφές τι θα ισχύει σε περίπτωση μη εφαρμογής ή ανατροπής του τεκμηρίου, κατά τις παραγράφους 3 και 4 του νέου άρθρου 28Α του ΚΦΕ.”.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Βγήκε νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ για 1259 προσλήψεις μηχανικών - Κενές θα μείνουν πολλές θέσεις


Εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, με 1259 θέσεις ΠΕ Μηχανικών. Όλες τις προσφερόμενες θέσεις Μηχανικών, ανά ειδικότητα, ανά Φορέα και ανά Περιοχή.

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας για τα αποτελέσματα Διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ενημερώνει ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση συνολικά τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων εβδομήντα έξι (4.276) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (Β’ Στάδιο) σε φορείς του δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σημειώνει ότι είναι μεν θετικό το πλήθος των προσφερόμενων θέσεων (που αφορούν στα έτη 2023 και 2024), αλλά αφενός δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες και το γερασμένο προσωπικό, από την άλλη όπως ακριβώς είδαμε και με την 13Κ/2021 οι παραιτήσεις θα είναι τόσες που θα μείνουν πάρα πολλές θέσεις ακάλυπτες, κυρίως λόγω εξευτελιστικών αποδοχών. Το παραπάνω ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι επιτυχόντες Μηχανικοί του Διαγωνισμού είναι μόλις 1390, πολύ λίγοι παραπάνω δηλαδή από τις ζητούμενες θέσεις (1259)!
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΠΛΗΘΟΣ ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

ΓΡΑΠΤΟΥ

ΠΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ177163
ΠΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ119157
ΠΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ-ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ1337
ΠΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ169161
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ119
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ437
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ3381
ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ432405
ΠΕ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ188136
ΠΕ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ34143
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ3652
ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ53 
ΣΥΝΟΛΟ1.2591.391
ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ297 


η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρει ακόμη ότι από την παραπάνω σύγκριση είναι προφανές ότι στις περισσότερες ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών, οι επιτυχόντες του Γραπτού Διαγωνισμού δεν επαρκούν για την κάλυψη των αντιστοίχων θέσεων και το ΑΣΕΠ, θα πρέπει να καλέσει και άλλους συναδέλφους για να μη μείνουν αδιάθετες θέσεις Μηχανικών.


Δείτε όλες τις προσφερόμενες θέσεις Μηχανικών, ανά ειδικότητα, ανά Φορέα και ανά Περιοχή ΕΔΩ