Κράτησαν οριακά το έργο της περίφραξης κάτω από 3 εκατ. ώστε να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με 3 εταιρίες χωρίς δημοσίευση προκήρυξης!!!
Και κλειστές δομές και επιτάξεις και (σχεδόν) απευθείας αναθέσεις. Με ένα σμπάρο 3 τρυγόνια
Β. Αιγαίο: Προσφορές από ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο και ΑΚΤΩΡ για τα στρατόπεδα προσφύγων ζητεί ο Μηταράκης
Οι συνολικές δαπάνες για το έργο (της ΝΔ) να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο, επί του παρόντος και με βάση τις αποφάσεις, ανέρχονται σε περίπου 2.995.044 ευρώ
Τις προκηρύξεις διαγωνισμών για περίφραξη εκτάσεων σε Λέσβο, Σάμο και Χίο αποφάσισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκαλώντας ξανά τους κατοίκους νησιών του Βορείου Αιγαίου που διαμαρτύρονται στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, με το χαρακτηρισμό «επείγον» (βλέπε παρακάτω τις σχετικές αποφάσεις, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια), ζητεί προσφορές από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΑΕ, Μυτιληναίος ΑΕ και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, στις οποίες αποδίδει το χαρακτηρισμό… οικονομικοί φορείς. Οι συνολικές δαπάνες για το έργο (της ΝΔ) να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο, επί του παρόντος και με βάση τις αποφάσεις, ανέρχονται σε περίπου 2.995.044 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι από την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου είχε προχωρήσει σε διαρροές διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών των νέων κέντρων από την άλλη εβδομάδα αποκαλύπτοντας ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες αφορούσε τελικά μόνο τη δυνατότητα των δήμων να προτείνουν νέες τοποθεσίες.
«Απαραίτητη προϋπόθεση οι νέες κλειστές δομές»
Ο ίδιος υπουργός με αφορμή την ανακοίνωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, υπεραμύνθηκε των κλειστών δομών υποστηρίζοντας ότι είναι «ελεγχόμενες δομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την προστασία των διαμενόντων σε αυτές. Πρωταρχικός μας στόχος ο περιορισμός των ροών, οι οποίες τροφοδοτούν τη σημερινή κατάσταση στα νησιά».
Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό φροντίζουμε, ώστε οι νέες δομές να βρίσκονται εκτός των πόλεων και των χωριών. Το σχέδιο μας εγγυάται την αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών, με την ισόποση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας, τόσο στα νέα κλειστά κέντρα, όσο και σε χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε αποφασιστικά για την δημιουργία αυτών των νέων θέσεων».
Στην απάντησή του ο υπουργός ανέφερε ότι «είναι πράγματι πολύ δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πέντε νησιά του Αιγαίου» και συμμερίστηκε την αγωνία Γκράντι. «Πράγματι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε και επανέλαβε ότι «η κρίση απαιτεί απάντηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην συζήτηση για την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να οχυρώνεται πίσω από τα αποθέματα ανθρωπισμού των 5 ελληνικών νησιών. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».
Απερρίφθη και επίσημα η «πρόταση» για Τοκμάκια
Στο μεταξύ, από επίσημα χείλη και μάλιστα από αυτά του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, απορρίφθηκε χθες το πρωί η «πρόταση» δημιουργίας κλειστής δομής για πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα από τα ακατοίκητα νησιά Τοκμάκια. Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, δήλωσε ότι δεν είναι λύση η δημιουργία δομής στα Τοκμάκια, αφού οι εργασίες εκεί είναι χρονοβόρες μια και απαιτείται και η δημιουργία υποδομών όπως λιμενικές που δεν είναι εφικτό να γίνουν.
Ας σημειωθεί ότι η «πρόταση» για Τοκμάκια φέρεται ότι κατατέθηκε από τους Χαράλαμπο, Αθανασίου, βουλευτή Λέσβου ΝΔ, και Κώστα Μουτζούρη, περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.