Σταδιακά ξετυλίγεται το κουβάρι από ένα το κορυφαίας σημασίας γεγονός της οργάνωσης ενός εκτεταμένου παρακρατικού κέντρου με απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό για τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων και την διανομή κονδυλίων και τον έλεγχο επιχειρηματικών συμφωνιών. Θα φτάσει μέχρι τέλους;
Το ξενοδοχείο May Fair στο Λονδίνο στο οποίο διέμειναν και έκαναν συναντήσεις τον Νοέμβριο του 2019 οι Δημητριάδης και Λαβράνος (ένθετη φωτογραφία)
Σκάνδαλο υποκλοπών: πώς στήθηκε ο ιστός κυβέρνησης - Λαβράνου
Των Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου
Αντιμέτωπος με τα ευρήματα της έρευνας των «Εφ.Συν.» - Reporters United o Γιάννης Λαβράνος, ο επιχειρηματίας που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει από τα φώτα της δημοσιότητας, μιλά για πρώτη φορά και δίνει απαντήσεις για τις σχέσεις του με το Μαξίμου ● Οι συνδέσεις του επιχειρηματία με τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη και τους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκο Παναγιωτόπουλο ● Οι αφανείς πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του: δύο συν μία πλαστές ταυτότητες.
Τον Νοέμβριο του 2019 ένας νεαρός Ελληνας του εξωτερικού με καταξιωμένη θέση στον ιδιωτικό τομέα δέχτηκε πρόταση να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα έρευνας για την κυβερνοασφάλεια. Αρχικά από τις συνεννοήσεις ο νεαρός καταλαβαίνει ότι θα συναντήσει τον κ. Πιερρακάκη. Αντ’ αυτού επικοινώνησε μαζί του ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος.
Συναντήθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο May fair στο Λονδίνο. Ο Λαβράνος προέταξε την εγγύτητά του με το Μαξίμου: «Είμαι κοντά στον πρωθυπουργό, θέλουμε να κάνουμε πράγματα στην κυβερνοασφάλεια, στο machine learning, στα αμυντικά, κ.λπ.». Ο επιχειρηματίας τού εξήγησε ότι αργότερα θα ερχόταν στο ραντεβού κι ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με τον οποίο έμεναν μαζί στο ξενοδοχείο. Πράγματι εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Λαβράνος μιλάει για πρώτη φορά δημόσια
Στη διάρκεια της κουβέντας ο νεαρός ανέφερε ότι είχε στείλει μια πρόταση για machine learning στον ταξίαρχο Κυριαφίνη, διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Ερευνας του ΥΠΕΘΑ. Ο Λαβράνος δεν τον ήξερε. Εκανε μερικά τηλέφωνα και γύρισε στη συνάντηση με πληροφορίες για τον ταξίαρχο, που δεν του άρεσαν.
Ο Δημητριάδης τού είπε: «Μα καλά, δεν τους άλλαξες όλους;»
Ο Λαβράνος απάντησε: «Του είπα του άλλου να τους αλλάξει».
Ο άλλος ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Αμυνας και κουμπάρος του Γιάννη Λαβράνου, για τον οποίο Δημητριάδης και Λαβράνος στη συνέχεια μίλησαν μπρόστα στον συνομιλητή τους.
Η συνάντηση έληξε άδοξα.
Στις αμέσως επόμενες κρίσεις, τον Μάρτιο του 2020, ο ταξιάρχος Κυριαφίνης αποστρατεύτηκε. Στρατιωτικοί κύκλοι λένε στο Reporters United πως η αποστράτευσή του αποφασίστηκε από την πολιτική, και όχι από τη στρατιωτική, ηγεσία. Λαβράνος και Δημητριάδης ερωτήθηκαν από το Reporters United για το ταξίδι στο Λονδίνο, αλλά δεν απάντησαν. Ο υπουργός Παναγιωτόπουλος και ο απόστρατος πλέον Κυριαφίνης δεν θέλησαν να σχολιάσουν την υπόθεση.
Τα προηγούμενα χρόνια, και μέχρι να ξεσπάσει η υπόθεση των υποκλοπών, το όνομα του Λαβράνου είχε αποκτήσει σχεδόν μυθολογικές διαστάσεις στον πολιτικο-δημοσιογραφικό χώρο όχι τόσο για όσα γράφονταν, αλλά για όσα δεν γράφονταν: παρά τη μακρά σχέση του με το Δημόσιο (από το 2014), την προνομιακή πρόσβασή του σε υπουργούς όλων των κυβερνήσεων και κυρίως τη στενή σχέση του με τον Δημητριάδη -ή εξαιτίας αυτής-, ο κ. Λαβράνος παραμένει στο παρασκήνιο μέχρι το δεύτερο μισό του 2022. Υπουργοί όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης όχι μόνο δεν κρύβουν πλέον τη σχέση αυτή, αλλά τη διαφημίζουν στον χώρο της Ν.Δ. ως εχέγγυο αποδοχής από το Μαξίμου.
Η έρευνα του Reporters United και της «Εφ.Συν.» αποτυπώνει τα όσα μας είπε ο κ. Λαβράνος στη συνάντησή μας μαζί του, καθώς μιλάει για πρώτη φορά δημόσια.
Ανατέμνει τις σχέσεις του με τον πολιτικό κόσμο -με τους Κικίλια, Τόσκα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη, Παναγιωτόπουλο- στον βαθμό που αυτές αφορούν δημόσιες υποθέσεις.
Αποκαλύπτει προβληματικές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, πιθανώς επειδή από ένα χρονικό σημείο και πέρα δεν θέλει να δημοσιοποιεί τις κινήσεις του: σε εταιρεία συμφερόντων του (ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ) ο Λαβράνος αντικαθίσταται στο Δ.Σ. από δύο νέα πρόσωπα ιταλικής υπηκοότητας, τα οποία -σύμφωνα με πηγές στην ιταλική αστυνομία- έχουν κατασκευασμένα ή πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους των οποίων ακόμα και η ύπαρξη αμφισβητείται.
Η μετοχική ή διοικητική σύνθεση των εταιρειών του συχνά αναθεωρείται και διορθώνεται εκ των υστέρων με εγγραφές στο ΓΕΜΗ που έρχονται πολλά χρόνια μετά τις συμβολαιογραφικές πράξεις - πρακτική εξαιρετικά ανορθόδοξη.
Τέλος, στη διάθεσή μας περιήλθε πλαστή ταυτότητα με ιταλικό όνομα και με αριθμό που έχει κλαπεί. Στη θέση της φωτογραφίας εικονίζεται ο Γιάννης Λαβράνος.
Πώς είναι δυνατόν το κράτος και τρεις κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, και ξανά Ν.Δ.) να υπογράφουν διαδοχικές συμβάσεις -ακόμα και απόρρητες- για την εθνική ασφάλεια με μια εταιρεία (Krikel) της οποίας αγνοούν (ή παριστάνουν πως αγνοούν) τον ιδιοκτήτη;
Για πρώτη φορά ο Γιάννης Λαβράνος, ο οποίος -μαζί με τον Φέλιξ Μπίτζιο, μέτοχο της Intellexa- βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών, μιλάει δημόσια. Είναι ασαφές τι τον οδήγησε στην απόφαση αυτή. Κύκλοι του δήλωσαν στο Reporters United και την «Εφ.Συν.» πως ώς τώρα απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση επειδή αυτό του ζητήθηκε από το Μαξίμου.