Το Μάρτιο του 2019 έχοντας κάποιες επαφές με κόσμο από την Ελευσίνα – τόσο από το συνέδριο του 20 17 «Αττική σε κρίση» όσο και από τις δραστηριότητες από «Τις διαδρομές της Αρχιτεκτονικής στην Αττική από τις Απαρχές του Μοντερνισμού»- κληθήκαμε σαν τμήμα να ξεναγηθούμε στις εγκαταλειμμένες και ερειπωμένες εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.
Τα κτίρια αραιοσπαρμένα παρουσίαζαν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (μερικά σαν κτίρια-μηχανήματα κυρίως του 30) αλλά αυτό που έκανε το όλο συγκρότημα κάτι το ξεχωριστό απόλυτα συνυφασμένο με τη πόλη και τους κατοίκους ήταν η αιματοβαμμένη εκατονταετής σχεδόν ιστορία του. με τα αλλεπάλληλα ατυχήματα που βύθιζαν κάθε τόσο την Ελευσίνα σε πένθος καθώς ‘ενα μεγάλο μέρος των κατοίκων της δούλεψε σ’ αυτά τα μεροκάματα του τρόμου.
Το αίτημα ήταν να χαρακτηρισθεί το γηπέδου στα όρια του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα ιστορικός τόπος και τα κτίρια νεότερα μνημεία μαζύ με τον κινητό μηχανολογικό εξοπλισμό τους. και να αποδοθεί το σύνολο στους κατοίκους
.Σημειωτέον ότι το συγκρότημα έχει περιέλθει στη ιδιοκτησία της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (ΕΛΠΕ) κατόπιν αγοράς το 2017 από την κρατική εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (βλ.A)
Το τμήμα Αττικής του Συλλόγου έβγαλε σχετικό ψήφισμα και με βάσει αυτό παρέστη τρείς φορές σε διαδικασίες του ΚΣΝΜ το 2019 (βλ. Β)
Το Μάρτιο του 2022 οι κάτοικοι επανήλθαν με σχετική επιστολή (βλ. Γ) ζητώντας την παρέμβαση και πάλι του τμήματος Αττικής στη διαδικασία προσφυγής στο ΣΤΕ κατά της απόφασης αναγνώρισης μόνο των κτιρίων ως νεωτέρων μνημείων και όχι του περιβάλλοντος χώρου ως ιστορικού τόπου.(βλ. Δ)
Η πρόεδρος του τμήματος και πάλι παρά το ψήφισμα του 2019 αρνήθηκε να προσυπογράψει την συμμετοχή στην προσφυγή ως όφειλε και με προσωπική ευθύνη ανάλαβαν η γραμματέας και ο ειδικός γραμματέας (εκπρόσωποι της συσπείρωσης στο ΔΣ) να εκπροσωπήσουν το τμήμα στο ΣΤΕ (βλ. Ε) ακόμα δεν έχει ορισθεί η δικάσιμος
Ο ΣΔΑΣ έχει προϊστορία με την πολύπαθη περιοχή της Ελευσίνας καθώς το 1974 εν καιρώ χούντας υπερασπίστηκε με σθένος στο πλευρό των κατοίκων τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή . (βλ. Ζ,Η,Θ). Η διατήρηση της συνέχειας του πνεύματος αυτού είναι το στοίχημα του σήμερα.
Υστερόγραφο
Η ΠΥΡΚΑΛ έχει την τιμητική της .
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε «εν χορδαίς και οργάνοις » ( στα τέλη του 20021) την δημιουργία στο άλλο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ πάνω στον Υμηττό «κυβερνητικού πάρκου»
Το τμήμα εξέδωσε πάλι σχετικό ψήφισμα (βλ. Ι) το οποίο η πρόεδρος, γι άλλη μια φορά, αρνιόταν να δημοσιοποιήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου