Συντάκτης:
Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία... αλλά δεκατρία. Τόσα είναι τα μέιλ στα οποία εμπλέκεται το όνομα του αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκου Μανιαδάκη, κατά το διάστημα Αύγουστος 2013-Ιούνιος 2014 (επί θητείας Αδώνιδος Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα μέιλ βρίσκονται ήδη στα χέρια των Αρχών που ερευνούν την υπόθεση Novartis και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της έρευνας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει εφόδους σε σπίτια και εταιρείες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, κατάσχεση σκληρών δίσκων κ.λπ.
Τα μέιλ αυτά, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», αποτελούν συνέχεια των άλλων μέιλ που είχε ανταλλάξει ο κ. Μανιαδάκης με το υπουργικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη και είχαμε αναδείξει πριν από λίγο καιρό («Φαρμακερά μέιλ στον Αδωνι από καθέδρας», «Εφ.Συν.», 11.2.2017) προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού, ο οποίος είχε παραδεχτεί τελικά πως ο κ. Μανιαδάκης είχε διατελέσει «άτυπος» σύμβουλός του, όπως και πολλοί άλλοι.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όμως, πώς ακριβώς ένας... άτυπος σύμβουλος, τον ρόλο του οποίου επιχείρησε να υποβαθμίσει ο κ. Γεωργιάδης στην επιστολή που έστειλε στην «Εφ.Συν.» στις 13 Φεβρουαρίου 2017, είχε ουσιαστικό λόγο και άποψη για όλα όσα είχαν να κάνουν με ουσιαστικά και όχι τυπικά θέματα πολιτικής υγείας.
Τα ανωτέρω αποδεικνύονται απ’ τη θεματολογία των μέιλ: αποζημίωση νέων φαρμάκων-παρατηρητήριο τιμών, διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων, συνομιλίες για θέματα υγείας με τον ΟΟΣΑ, υπουργικές αποφάσεις για προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, υπουργικές αποφάσεις για τα ογκολογικά φάρμακα, πρόταση τιμών αναφοράς φαρμάκων και άλλα είναι θέματα στα οποία αποδεικνύεται εμπλοκή του κ. Μανιαδάκη, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι σε ανακοίνωσή του στις αρχές του 2017 διέψευδε την ουσιαστική συμμετοχή του στις διεργασίες του υπουργείου και δήλωνε μεταξύ άλλων:
«Η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας».
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
◼ Στις 26 Αυγούστου 2013, μέιλ που προέρχεται απ’ τον δικηγόρο Θάνο Πλεύρη -ο οποίος ειδικεύεται σε νομικά θέματα υγείας- και με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μανιαδάκης, αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί συνεργάτες, σε επικοινωνία που είχα με τον υπουργό θέλει να προχωρήσουμε το θέμα για το παρατηρητήριο τιμών σε σχέδιο απόφασης που είχα συζητήσει με τον κ. Μανιαδάκη και σας αποστέλλω».
◼ Στις 22 Δεκεμβρίου 2013, μέιλ απ’ τον κ. Μανιαδάκη προς το γραφείο του υπουργού, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Λιτζέρη, αναφέρει τα εξής: «Σας επισυνάπτω τη δεύτερη ΥΑ (υπουργική απόφαση) και την αγορανομική -σ.σ. αναφέρεται σε τιμολόγηση φαρμάκων- και αναμένω τα τελικά σχόλιά σας πριν την υπογραφή της. Παρακαλώ την κ. Κατραβά -σ.σ. συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη- για την υποβολή τους στην αρμόδια υπηρεσία».
◼ Δύο μέρες αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου, το γραφείο του προέδρου του ΕΟΦ απαντά στον κ. Μανιαδάκη: «Σας αποστέλλουμε τις διορθώσεις μας στην αγορανομική και την ΥΑ. Χρόνια Πολλά».
◼ Στις 20 Ιανουαρίου του 2014 ο κ. Μανιαδάκης στέλνει στο γραφείο του υπουργού μέιλ όπου επισυνάπτεται η αγορανομική διάταξη και ζητά να αποσταλεί αμέσως για υπογραφή απ’ τους αρμόδιους διευθυντές.
◼ Στις 23 Απριλίου 2014 ο κ. Μανιαδάκης στέλνει μέιλ στο γραφείο του υπουργού με αντικείμενο το clawback και ζητά -προφανώς απ’ τη γραμματέα- «να την δει ο ΕΟΠΥΥ και ο Σταύρος».
◼ Στις 25 Απριλίου 2014 υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή μέιλ, στην οποία συμμετέχει ο κ. Μανιαδάκης, με αντικείμενο «Εκδοση ΥΑ-Προαπαιτούμενα».
Οι άλλοι συμμετέχοντες, τα ονόματα των οποίων αναζητήσαμε στο διαδίκτυο, φαίνεται να είναι νομικοί που έχουν συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα.
Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι αυτό, αλλά η ανάλυση που κάνει ο κ. Μανιαδάκης στο μέιλ του για την ποσότητα και περιεκτικότητα των φαρμάκων αλλά και για τη σχέση ποσότητας-περιεκτικότητας με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.
Στην απάντηση των νομικών προς τον κ. Μανιαδάκη ξεχωρίζουμε το «πείτε μας εάν θα το στείλετε εσείς στην Τρόικα ή εμείς».
◼ Στις 4 Ιουνίου 2014, έτερο μέιλ του κ. Μανιαδάκη προς το γραφείο υπουργού με αντικείμενο τα ογκολογικά φάρμακα, αναφέρει: «δώσε και αυτήν την ΥΑ στον Σταύρο».
Οι έρευνες
Την ίδια ώρα, βέβαια, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που ο κ. Μανιαδάκης ήταν «άτυπος» σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, ως καθηγητής της ΕΣΔΥ διεξήγαγε έναντι χρηματικού αντιτίμου έρευνες για λογαριασμό ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιρειών.
Κάποιες εξ αυτών τις έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα δημοσιεύματά μας, ωστόσο σήμερα παρουσιάζουμε δύο άλλες.
Η πρώτη έχει ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2013 και αφορά την υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Amgen Ελλάς ΕΠΕ με τίτλο «Προσαρμογή του μοντέλου οικονομικής αξιολόγησης για το Vectibix, για την 1ης γραμμής θεραπεία του μεταστατικού ορθοκολικού καρκίνου στο ελληνικό περιβάλλον», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%.
Η δεύτερη έρευνα με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2014 αφορά την έγκριση επέκτασης μιας σύμβασης για την οικονομική αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων με την εμπορική ονομασία Xarelto, με χρηματοδότη τη γερμανική εταιρεία Bayer.
Κι εδώ θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά το ερώτημα πόσο ηθικό και δεοντολογικό είναι το γεγονός ένας άνθρωπος που διεξάγει έρευνα οικονομικής αξιολόγησης σε φάρμακο του καρκίνου για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας, λίγο καιρό μετά να έχει άποψη και λόγο για την τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων απ’ το κράτος;
Το θολό νομικό τοπίο που περιβάλλει την ΕΣΔΥ δίνει βέβαια στον κ. Μανιαδάκη αυτό το δικαίωμα.
Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα παραμένουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου