Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Ποιος καιροφυλακτεί πίσω από την διάλυση των Υπηρεσιών Δόμησης;

 Ποιος καιροφυλακτεί πίσω από την διάλυση των Υπηρεσιών Δόμησης;


April 24, 2024byΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗin ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 0 0 0

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αφαίρεση του ελέγχου των αυθαιρέτων από τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), που υπάγονται στην δικαιοδοσία των Δήμων και την μεταφορά του στο κεντρικό κράτος έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των δημάρχων, αλλά και των Ομοσπονδιών των μηχανικών του Δημοσίου. Ποιος, όμως, καιροφυλακτεί πίσω από την διάλυση των ΥΔΟΜ;

Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στηλίτευσε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις βάσει των οποίων «επιδιώκεται σταδιακά η κατάργηση των ΥΔΟΜ», υπογραμμίζοντας ότι «οι ΥΔΟΜ πρέπει να παραμείνουν στους Δήμους», ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός φαίνεται να «φύτεψε» τον σπόρο της «λύσης»…

«Νομίζω ότι έκανε σημαντικό λάθος ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ που είπε ότι πρέπει να παραμένουν στις ΥΔΟΜ (σ.σ. στους Δήμους)», είπε ο Γ. Στασινός. «Οι ίδιες οι ΥΔΟΜ απευθυνόμενες σε εμένα μου ζητάνε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να φύγει το κομμάτι του ελέγχου των αυθαιρέτων από τις ΥΔΟΜ και να έρθει στο κεντρικό κράτος ή μέσω άλλων μηχανισμών στο Τεχνικό Επιμελητήριο», πρόσθεσε ο Γ. Στασινός.

Βέβαια, η εμπλοκή του ΤΕΕ σε μια κρατική και αυτοδιοικητική αρμοδιότητα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ του κρατικού ελέγχου και του ελέγχου ενός ιδιώτη έστω και για λογαριασμό του κράτους… Επίσης, ανακύπτουν ζητήματα χρηστής διοίκησης και λογοδοσίας, καθώς ο ιδιώτης δεν μπορεί να ασκεί ελεγκτικό έργο για λογαριασμό του κράτους, πράγμα που το είδαμε και στην υπόθεση των Ιδιωτών Φορέων Επίβλεψης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός υπερθεμάτισε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ως προς την αυθαίρετη δόμηση λέγοντας: «Για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικά έντονη πολιτική βούληση και φαίνεται από το παρόν νομοσχέδιο, για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων με όλα τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Επίσης, φαίνεται για πρώτη φορά ότι υπάρχει έντονη πολιτική βούληση για κατεδαφίσεις και όχι απλά για επικοινωνιακή διαχείριση. Μένει βέβαια να το δούμε στην πράξη».

Πάντως, θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης και των αυθαιρέτων εν γένει πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Η δε μεταφορά της αρμοδιότητας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή στο κράτος, συνιστά αφ’ ενός αφαίρεση τοπικής αρμοδιότητας, αφ’ ετέρου αφαίρεση του ελέγχου των διαλαμβανομένων σε τοπικό επίπεδο. «Είμαστε πλήρως αντίθετοι και ζητάμε έστω και τη δυνατότητα αυτή ως ο εγγύτερος φορέας που μπορεί να ελέγξει την αυθαίρετη δόμηση, τη στιγμή που συμβαίνει και όχι μετά από εβδομάδες ή μήνες. Να διατηρηθεί τουλάχιστον η συναρμοδιότητα γι’ αυτή!», είπε ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην συνεδρίαση της Βουλής.

Επειδή οι διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος περί ελέγχου των αυθαιρέτων συνιστούν τροποποιήσεις του Ν. 4495/2017, που προέβλεπαν την σύσταση των Παρατηρητηρίων Δόμησης υπό την εποπτεία των Περιφερειών, και την μεταφορά τους στην απόλυτη εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), Δημήτρης Πετρόπουλος στηλίτευσε το γεγονός ότι από το 2017 έως σήμερα δεν στελεχώθηκαν στα πανελλαδικά τα Παρατηρητήρια Δόμησης, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά!

«Τα σχέδια του ΥΠΕΝ έλεγαν ότι έπρεπε να προσληφθούν περίπου 500 μηχανικοί για να αναλάβουν πανελλαδικά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης», ανέφερε ο Δημήτρης Πετρόπουλος.

«Δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να στελεχωθούν τα Παρατηρητήρια Δόμησης», είπε στην ίδια κατεύθυνση η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ), Ειρήνη Μπεκιάρη. «Με τον νόμο 4455/2017 έχουν συσταθεί αυτά τα Παρατηρητήρια και υποτίθεται ότι θα είχαν εκδοθεί κάποια Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία ποτέ δεν έχουν εκδοθεί και έτσι λοιπόν η αρμοδιότητα ανατέθηκε στα τμήματα αυθαιρέτων των υπηρεσιών δόμησης των δήμων!», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΠΟΜΗΤΕΔΥ.

Λόγω, όμως, της μη στελέχωσης των Παρατηρητηρίων Δόμησης, «από το 2017 έως σήμερα έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος.

Για τη δε διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος, που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα κάνει τον έλεγχο αυθαιρέτων, ο Δημήτρης Πετρόπουλος είπε: «Σε μια διεύθυνση που αυτή τη στιγμή απασχολούνται 20 έως 40 άνθρωποι δίνεται ο έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, τη στιγμή που τα στοιχεία που έχουμε εμείς τουλάχιστον, είναι ότι σε κάθε μία από τις 160 ΥΔΟΜ που υπάρχουν, υπάρχουν εκατοντάδες κάθε χρόνο αιτήματα ελέγχου αυθαιρέτων κατασκευών».

«Είναι αδύνατο μια τέτοια υπηρεσία να ελέγξει από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο όλο αυτό τον όγκο αυθαιρέτων, δεδομένου ότι η εκχώρηση στους ιδιώτες στους ελεγκτές δόμησης αυτής της αρμοδιότητας θα δημιουργήσει ακριβώς τα προβλήματα που είπαμε πιο πριν, ανέλεγκτων υποθέσεων», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος.

1 σχόλιο:

  1. Καλό το άρθρο, αλλά το "καιροφυλακτεί" είναι λίγο άτολμο. Την "τροφοδοτεί" το ΤΕΕ, μέσω του Προέδρου του, την διάλυση των ΥΔΟΜ, και την "τροφοδοτεί" ξεδιάντροπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή