Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, 10/5/2013
Αρ. Πρωτ.: 6577
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει την τρικομματική Κυβέρνηση των μνημονίων για την ολοκληρωτική διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, την δρομολόγηση χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση που προωθούνται με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που δόθηκε στις 2/5/2013 στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο υποταγής και υποτέλειας στις επιθυμίες της τρόϊκας και των δανειστών και ευτελισμού της συνταγματικής νομιμότητας.
Με διαδικασίες - εξπρές και απαιτώντας μόνο την έκδοση υπουργικών αποφάσεων θα ξηλωθούν οι μισές δομές του Δημοσίου και θα καταργηθούν εκατοντάδες οργανισμοί, οι υπάλληλοι των οποίων θα απολυθούν. Μάλιστα, για να διευκολυνθεί η άντληση των 15.000 απολύσεων, το ν/σ δίνει τη δυνατότητα ακόμη και της μετατροπής Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου!

Στο σχέδιο νόμου δίδεται το πράσινο φως για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα ορίζουν τους νέους Οργανισμούς σε υπουργεία, υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, δήμους κ.λπ., σύμφωνα με τις εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών τους μονάδων, καθώς και τα νέα οργανογράμματα που έχει εγκρίνει ήδη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για όλα τα υπουργεία. Στα νέα αυτά οργανογράμματα, όπως είναι ήδη γνωστό, προβλέπεται ψαλίδι κατά μέσο όρο 50% σε δομές και υπηρεσίες, με τους υπαλλήλους που "περισσεύουν" να τίθενται στη δεξαμενή των 25.000 χιλιάδων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ώς το τέλος του 2013, με βάση τη γνωστή μνημονιακή δέσμευση. Η μείωση αυτή μάλιστα των οργανικών θέσεων θα γίνεται με διαδικασία - εξπρές απαιτώντας μόνο την κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού. Όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στο πρώτο άρθρο του ν/σ, "Σχετικά με τη βελτίωση της οργάνωσης, της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας, καθώς και για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημοσιονομικών πόρων των δημοσίων υπηρεσιών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού".
Με το ίδιο ν/σ καθίσταται δυνατή μέσω έκδοσής Προεδρικών Διαταγμάτων η συγχώνευση / κατάργηση φορέων, οργανισμών, ακόμη και ΔΕΚΟ, ενώ αφήνει ανοιχτή μέχρι και τη μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν οι 15.000 απολύσεις ως το τέλος του 2014, μεταξύ των οποίων οι 2.000 τον ερχόμενο Ιούνη και άλλες 2.000 ως το τέλος του έτους. Όπως σημειώνεται στο άρθρο 4 "Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, καθώς και θυγατρικές εταιρείες των ανωτέρω νομικών προσώπων μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να αναμορφώνονται, καθώς και να καταργείται, αντικαθίσταται ή τροποποιείται κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές τους με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού".
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αλλά και νομικών, μια τέτοια μετατροπή σηματοδοτεί και την αλλαγή της σχέσης εργασίας του υπαλλήλου, διευκολύνοντας τις απευθείας απολύσεις.
Στον "Καιάδα" της διαθεσιμότητας οι μακροχρόνια ασθενείς
Την ίδια στιγμή, το ΥΔΜΗΔ αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης των αναρρωτικών αδειών, οδηγώντας ακόμη και στην απόλυση όσους υπαλλήλους λαμβάνουν πολύμηνες αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα, σε περίπτωση κάλυψης του ανώτατου χρόνου αναρρωτικής άδειας, που μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει τους 12 μήνες, μπορεί κάποιος υπάλληλος να τίθεται αυτεπάγγελτα ή με αίτησή του σε διαθεσιμότητα διάρκειας ενός έτους ή δύο ετών για δυσίατα νοσήματα.
Ωστόσο, σε περίπτωση που, δύο μήνες πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας, οι υγειονομικές επιτροπές αποφανθούν πως δεν είναι ικανός να επιστρέψει στα καθήκοντά του, τότε απολύεται υποχρεωτικά. Σύμφωνα με το ν/σ, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 10 ημέρες τον χρόνο, με εξαίρεση περιπτώσεις δυσίατου νοσήματος, προβλήματος κύησης, χειρουργικής επέμβασης ή νοσηλείας τουλάχιστον τεσσάρων ημερών σε δημόσιο νοσοκομείο. Εν τούτοις, ακόμη και για τις βραχυχρόνιες άδειες θα πρέπει να προσκομίζεται γνωμάτευση θεράποντος ιατρού για άδεια τριών ημερών ή γνωμάτευση διευθυντή κλινικής ή επικεφαλής μονάδας δημοσίου νοσοκομείου για άδεια πέντε ημερών.
Αλλαγές επιφέρει το ν/σ και στην ιεραρχική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων καταργώντας την απαίτηση συμπλήρωσης ορισμένων ετών πριν τη δυνατότητα υποψηφιότητας για θέση τμηματάρχη ή διευθυντή, ενώ στην περίπτωση θέσης γενικού διευθυντή ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας περιορίζεται από τα 18 στα 12 έτη. Τέλος, για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων προβλέπεται η υπογραφή συμβολαίων αποδοτικότητας στα οποία θα περιγράφονται οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που πρέπει να εκπληρώνουν σε ετήσια βάση.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο αυτό σχέδιο νόμου που διαλύει τις Δημόσιες Υπηρεσίες και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Τέλος, οι πρόσφατες εξελίξεις, της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, τέταρτος κατά σειρά Κλάδος εργαζομένων για τον οποίο η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιστράτευση μετά από τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δείχνουν ότι οι μνημονιακές πολιτικές των απολύσεων και της δραματικής διόγκωσης της ανεργίας, της περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, της συρρίκνωσης των κοινωνικών αγαθών, συνοδεύονται από την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, όπως αποδεικνύει το γεγονός της επιστράτευσης των καθηγητών πριν καν την κήρυξη της απεργίας, δηλαδή στο πρωτοφανές μέτρο της προληπτικής επιστράτευσης.
Η επίκληση από την Κυβέρνηση της αγωνίας μαθητών και των οικογενειών τους, είναι απόλυτα υποκριτική, αφού με τις μνημονιακές πολιτικές τους έχουν ήδη υποβαθμίσει τραγικά τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, έχουν στείλει στρατιές νέων στην ανεργία και την μαζική μετανάστευση.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος (Σωματεία, Ομοσπονδίες και κυρίως τις τριτοβάθμιες Οργανώσεις) να αναληφθούν συντονισμένες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση :
  • Της Δημοκρατίας και του δικαιώματος της απεργίας.
  • Της διαφύλαξης του Δημοσίου, με έμφαση στους τομείς των δημόσιων υποδομών, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλισης, των κοινωνικών παροχών και των δημόσιων αγαθών (νερό, ενέργεια, μεταφορές κ.λ.π.).
  • Του δικαιώματος στην δουλειά.
Απαιτείται γενικός πανεργατικός – παλλαϊκός ξεσηκωμός, για να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη πολιτική και η Κυβέρνηση που την εφαρμόζει.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους Μηχανικούς της Αττικής να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ, Δευτέρα 13 Μάη στις 19.00 (Ερμού και Κορνάρου, Σύνταγμα.) και τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ) να προκηρύξουν Γενική Πανελλαδική Απεργία για τις 17 Μάη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου