Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Να απορριφθεί η πρόταση του Eurogroup που ισοδυναμεί με οικονομική λεηλασία και καταστροφή της Κύπρου

Αναδημοσίευση από ΕΛΕ
Καταστροφική για το μέλλον της Κύπρου και αντιλαϊκή για το σήμερα χιλιάδων Κυπρίων είναι η απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει σε κατάσχεση των καταθέσεων στην Κύπρο ύψους 6,75% για ποσά έως και 100.000 και 9,99% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Είναι μια απόφαση που:


    πλήττει τους μικροκαταθέτες,
•    αποσκοπεί να σβήσει την Κύπρο από τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χάρτη, προς όφελος της Γερμανίας και των κρατών δορυφόρων της (Λουξεμβούργο, κ.α.) που εποφθαλμιούν τις ξένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες,
•    εξυπηρετεί τις τράπεζες, που αντί να τιμωρηθούν, αποζημιώνονται για τις κακές τους επενδύσεις,
    παραβιάζει την δέσμευση εγγύησης των καταθέσεων για ποσά έως 100.000 ευρώ, δημιουργώντας κακό προηγούμενο, που μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθεί ξανά στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, κ.α. και
    μετατρέπει με το νέο δανεισμό ύψους 10 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη σε μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου που το 2012 ήταν 89,7% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο του δημ. χρέους της ευρωζώνης (92,9%).

Η δε κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη, που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες δεσμευόταν πως δεν θα θιγούν οι τραπεζικές καταθέσεις, δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άνευ νομιμοποίησης, δηλωτικές όμως του αυθαίρετου και αδιαφανούς τρόπου που λειτουργεί η ΕΚΤ ήταν κι οι εκβιασμοί της ΕΚΤ προς την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα τερματίσει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, αν δεν γίνει δεκτό το σχέδιο συλλογικής τιμωρίας των καταθετών.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Κυπριακή Βουλή δεν πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία του Eurogroup. Οφείλει να πει ένα μεγάλο «Όχι» στους πιστωτές της διαφυλάσσοντας την κοινωνική συνοχή και την εθνική της ανεξαρτησία. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο κυπριακός λαός. Η κυβέρνηση επομένως, αν επιμένει στην ευρω-ληστεία των καταθετών, ας προσφύγει σε δημοψήφισμα.


Παραπέρα, ο κυπριακός λαός οφείλει να ανατρέψει το Μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία πλήττουν βάναυσα το βιοτικό επίπεδο του Κυπριακού λαού. Επίσης καθιστούν την χώρα παρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια, καθώς μειώνουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, επιβάλουν απολύσεις, μειώνουν τις δαπάνες για την υγεία, αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, καταργούν επιδόματα και αυξάνουν την άμεση και έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι σε καπνό, αλκοόλ, καύσιμα).

Η εφαρμογή  του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων τον Μάρτιο του 2012 (PSI), που επέβαλε η ίδια η ευρωζώνη, η ελλιπής εποπτεία εκ μέρους της κεντρικής τράπεζες, η παρότρυνση της προς τις κυπριακές τράπεζες να αγοράσουν από την γερμανική Ντόιτσε Μπανκ τα ελληνικά τοξικά ομόλογα και, τέλος, οι χορηγίες αμφιλεγόμενων δανείων στις ίδιες τις διοικήσεις των τραπεζών, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μόνη λύση προς το συμφέρον των εργαζομένων είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς καμία αποζημίωση και φυσικά με πλήρη κάλυψη των καταθετών. Ως Πρωτοβουλία για την Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, είμαστε αλληλέγγυοι με τον κυπριακό λαό και καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της ευρωζώνης να σώσουν τους τραπεζίτες εις βάρος του κυπριακού λαού. Τέλος, πιστεύουμε ότι η λύση βρίσκεται στην δημιουργία μιας αντίστοιχης πρωτοβουλίας στην Κύπρο που ως κυρίαρχο στόχο θα έχει να μην πληρωθεί το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

-    Έξω η Τρόικα από την Κύπρο.
-    Να μην πληρώσουν οι Κύπριοι τις ζημίες τραπεζών.
-    Διαγραφή του κυπριακού δημόσιου χρέους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου