Ανακοίνωση
Για ένα ΤΕΕ των μηχανικών και όχι ένα
ΤΕΕ των πετρελαϊκών
Σύμφωνα με το άρθρο 4 «Σκοπός του ΤΕΕ» του ΠΔ της 27 Νοεμ./14 Δεκ. 1926 «Περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων», ένας από τους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας του ΤΕΕ είναι να: «δ. παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την βελτίωση ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, εκπονεί μόνο ή σε συνεργασία με άλλους φορείς σχετικές μελέτες και έρευνες, σχέδια προδιαγραφών, κανονισμών, συμβάσεων έργων και μελετών».
Η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου-Λευκάδας νομίζει ότι ζούμε ακόμη στη δεκαετία του ’70 και υιοθετεί σε όλες τις εκφάνσεις τους, πολιτικές και πρακτικές εκείνης της δεκαετίας. Αδυνατεί να καταλάβει ότι όλοι πλέον στον κόσμο απομακρύνονται απ’ τους υδρογονάνθρακές. Ακόμα και η γνωστή σε όλους για τα πετρέλαιά της Σαουδική Αραβία, ξοδεύει σήμερα, πολλαπλάσιους πόρους σε άλλους τρόπους για την παραγωγή ενέργειας και όχι στους υδρογονάνθρακες. Ποια «εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων» προτείνει; Ποια «αξιοποίηση των φυσικών πόρων» προτείνει; Ποια «βελτίωση ποιότητας ζωής» προτείνει; Ποια «προστασία του περιβάλλοντος» προτείνει; Τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την καταστροφή που τους ακολουθεί; Η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου-Λευκάδας θέλει να μας πάει 50 χρόνια πίσω. Θα τους αφήσουμε;
Καταγγέλλουμε την σημερινή πλειοψηφία που διοικεί το ΤΕΕ Ηπείρου – Λευκάδας για την πρωτοφανή στάση της στα χρονικά του ΤΕΕ σε σχέση με την συνδιοργάνωση ημερίδας στις 28/2/2023 στα Γιάννενα, μαζί με τις πετρελαϊκές εταιρείες και την Περιφέρεια Ηπείρου για το θέμα των εξορύξεων στην Ήπειρο με πρόφαση την διαβούλευση για την «μελέτη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ερευνητικής γεώτρησης Epirus-1».
Πραγματικά είναι εντυπωσιακό ένας επιστημονικός φορέας να λειτουργεί ως εξυπηρετητής και προωθητής της κυβερνητικής πολιτικής και των μονοπωλιακών ιδιωτικών συμφερόντων για το ζήτημα αυτό, μακριά από τον ρόλο του, μακριά από οτιδήποτε έχει σχέση με τον κοινωνικό του χαρακτήρα ενώ πλέον γίνεται και φανερός σε όλες και όλους ο βαθμός της κατρακύλας που έχει πάρει το ΤΕΕ Ηπείρου – Λευκάδας από το 2016 και μετά τουλάχιστον.
Τον Μάρτιο του 2018 (21/3/2018) στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου –Λευκάδας είχαμε εισηγηθεί τα ακόλουθα για το ζήτημα των εξορύξεων:
«Δεδομένων των σημαντικών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και περιβαλλοντικών κινδύνων των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, βάσει της διεθνούς εμπειρίας και της συνεχιζόμενης συσκότισης των διαστάσεων των συγκεκριμένων επενδύσεων, (αναφερόμαστε και στη περιοχή Άρτας-Πρέβεζας) τόσο στη φάση των σεισμικών ερευνών, πολύ δε περισσότερο στη φάση των ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων. (ατμοσφαιρική και εδαφική ρύπανση, κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης στις γεωτρήσεις σε συσχετισμό με την σεισμικότητα της περιοχής, ρύπανση των υδάτων στις γεωτρήσεις και κατά μήκος των αγωγών, απερίγραπτη επιβάρυνση του λιμένα εξαγωγής με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και φόρτωσης).
Δεδομένης της ελλιπούς προσέγγισης της δραστηριότητας εξόρυξης υδρογονανθράκων από την β’ φάση της μελέτης για την αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) καθώς αποσιωπά τις μεταβολές και τις συγκρούσεις χρήσεων γης και εισοδημάτων που θα προκαλέσει η προσπάθεια υλοποίησης των προτεινόμενων επενδύσεων, πράγμα που το καθιστά αναξιόπιστο και υποταγμένο σε εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί κεντρικά, και συνεχίζουν να δρομολογούνται και από τη σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις κυβερνητικών εταίρων και ενδιαφερομένων και μακριά από τις τοπικές αγωνίες και ανάγκες και μάλιστα με επίκληση του εθνικού συμφέροντος.
Δεδομένης της ανησυχίας και της κινητοποίησης τμήματος της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση της πολυσχιδούς ενημέρωσης μέσω της οργάνωσης ημερίδων.
Δεδομένης της ασυμβατότητας της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με την πρωτογενή και τουριστική αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Δεδομένης της αναγκαιότητας απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα.
Δεδομένης της έλλειψης εποπτείας και ελέγχου από δημόσιο και μάλιστα από τοπικού χαρακτήρα φορέα
καταθέτουμε:
Αρχικά την εναντίωση μας σε κάθε συμφωνία εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας και δη από ιδιωτικό φορέα μονοπωλιακού χαρακτήρα που μόνο εξάρτηση για τη χώρα και περιφρόνηση και καθυστέρηση για τη τοπική κοινωνία μπορεί να επιφέρει και Δηλώνουμε τη συμπαράταξή μας με τους κινητοποιημένους κατοίκους στη κατεύθυνση της πολύπλευρης και κατά το δυνατόν αντικειμενικής ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, τόσο για τις επιπτώσεις από την έρευνα, πολύ δε περισσότερο για τη συνέχεια. Το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Ηπείρου ως επιστημονικός φορέας, οφείλει να συμβάλει στο βαθμό που του αναλογεί στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, ενός έργου τόσο πολύ μεγάλης κλίμακας και στην ανάδειξη των ευθυνών κεντρικών και τοπικών ιθυνόντων, σχετικά με τη διαχείριση της υλοποίησης του έργου, ώστε με συγκεκριμένες προτάσεις να μπει στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει, στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας.
Ως εκ τούτου προτείνουμε στην αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε./Τμήμα Ηπείρου:
Την άμεση ενασχόληση και εξέταση από την νεοσυσταθείσα μόνιμη επιτροπή ενέργειας των διαφόρων παραμέτρων των προγραμμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε σχέση με το υδατικό δυναμικό, τη σεισμική δραστηριότητα, τους υφιστάμενους οικισμούς, την πανίδα και χλωρίδα, τις οικονομικές δραστηριότητες κλπ.
Τη διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς που άπτονται του αντικειμένου.
Την διεκδίκηση ελέγχου από δημόσιο φορέα τοπικού χαρακτήρα της όλης διαδικασίας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.) - Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου-Λευκάδας»
Αυτή η απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ηπείρου Λευκάδας κυριολεκτικά ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ! Δεν ξέρουμε αν καν γράφτηκε η συγκεκριμένη απόφαση! Ασχολήθηκε άραγε ποτέ η μόνιμη επιτροπή ενέργειας του ΤΕΕ Ηπείρου – Λευκάδας με το θέμα αυτό; Και αν ασχολήθηκε ποια είναι τα αποτελέσματα της;
ΤΙΠΟΤΑ από αυτά ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ.
Αντίθετα ΣΗΜΕΡΑ σπεύδει να υποκλιθεί όσο περισσότερο μπορεί στα πολιτικά και στα υπόλοιπα «αφεντικά» της πλειοψηφίας που το διοικεί, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επερχόμενη καταστροφή της ζωής και του τόπου στην Ήπειρο. Τελικά, το ΤΕΕ Ηπείρου-Λευκάδας εκπληρώνει το σκοπό ύπαρξής του; Ή έχει επιλέξει να γίνει δεκανίκι της κυβέρνησης;
Εμείς και τότε και σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και των κινημάτων και καλούμε την επιστημονική κοινότητα των μηχανικών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Γιατί εμείς οραματιζόμαστε «ένα ΤΕΕ των μηχανικών και όχι ένα ΤΕΕ των πετρελαϊκών»
Φεβρουάριος
2023
Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών
Ηπείρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου