Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Να αποσυρθεί η ρύθμιση της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να στέλνει στα δικαστήρια μια απεργία εργαζομένων




Την απόσυρση του άρθρου 29 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» το οποίο δίνει τη δυνατότητα και σε υπουργούς να προσφεύγουν στο δικαστήριο ενάντια σε κινητοποιήσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παρόλο ακόμα και όταν έχουν εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε αυτούς απαιτούν οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, σε κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ ΕΜΥΔΑΣ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας Δημοσίων Έργων (ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ) σημειώνουν:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο "Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών" ,περιλαμβάνεται στο Άρθρο 29 προσθήκη στο Νόμο 1264/82, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον αντεργατικό Νόμο Χατζηδάκη, που αναφέρει ότι: "Το Ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και διά του Υπουργού που ασκεί τη σχετική εποπτεία, και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές 17 αρμοδιότητες σε ΟΤΑ ή άλλα ΝΠΔΔ, ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς των κατ΄ αντικείμενο αρμόδιων υπαλλήλων".“

Με λίγα λόγια μετατρέποντας σε κενό γράμμα το "αυτοδιοίκητο" των ΟΤΑ, επεκτείνει νομοθετικά στον υπουργό Εσωτερικών το "Έννομο Συμφέρον" να καταθέτει αγωγές σε βάρος απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ αυτών, με στόχο να τις απαγορεύει μέσω της κήρυξής τους από τα Δικαστήρια ως "παράνομες και καταχρηστικές".

Η εκδικητική αυτή ρύθμιση έρχεται σε απάντηση της δικαστικής ήττας που είχαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, τόσο πρωτόδικα, όσο και εφετειακά, απέναντι στην απεργία-αποχή που προκήρυξαν οι τρεις Ομοσπονδίες (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) για τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης. Κινητοποίηση η οποία ήταν απόλυτα δικαιολογημένη (στη λήξη της μάλιστα τα συναρμόδια υπουργεία έσπευσαν να παρατείνουν τη διοικητική υποστήριξη για άλλη μια φορά και να μειώσουν την απαιτούμενη στελέχωση), με πολύ μεγάλη συμμετοχή, θετική ανταπόκριση και από πλήθος φορέων και επιτυχή αναμέτρηση με το αυταρχικό πλαίσιο του Νόμου Χατζηδάκη.

Πρόκειται περί νομοθέτησης σε βάρος συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σε συνέχεια όλων των απεργοκτόνων νόμων (Χατζηδάκη/ΝΔ, Αχτσιόγλου/ΣΥΡΙΖΑ κλπ.). Αποτυπώνει τις προθέσεις για ουσιαστική απαγόρευση κάθε κινητοποίησης που αναδεικνύει προβλήματα και δημιουργεί πίεση για την επίλυσή τους. Γιατί δεν αρκεί οι υπάλληλοι να είναι φτωχοί, πρέπει να είναι και υποταγμένοι και να μην αντιδρούν. Δεν τους αρκεί το 98% των κινητοποιήσεων που βγαίνουν από τα Δικαστήρια "παράνομες" ή και "καταχρηστικές", θέλουν να μην ξεφεύγει καμία.

Η ταχύτητα με την οποία η Κυβέρνηση νομοθετεί εναντίον των εργαζομένων και των Σωματείων τους είναι ανάλογη με τη σκληρότητα του περιεχομένου της πολιτικής της και αντιστρόφως ανάλογη με τη διάθεση διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων.

Η ρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί και σε αυτό πρέπει να συνδράμουν το σύνολο των οργανώσεων του εργατικού κινήματος. Όπως έχει δείξει και το παρελθόν, ο ενωτικός αγώνας των εργαζόμενων μπορεί να ανατρέψει αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς και νόμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου