Τροπολογίες της νύχτας, εξυπηρετήσεις της μέρας
Το ρουσφέτι προς τον δήμαρχο Γαλατσίου, που τοποθέτησε αυθαίρετα έναν προκάτ ναΐσκο σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του άλσους, πίσω από το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ.
Ενα ρουσφέτι-χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης της σημερινής κυβέρνησης και των προσκείμενων σε αυτήν αυτοδιοικητικών αρχών τόσο για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όσο και παραγωγής νόμων περιλαμβάνει μία από τις δύο βραδινές -για άλλη μια φορά- τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιό του για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Με το άρθρο 4 της εν λόγω τροπολογίας, τροποποιείται νόμος του 1979, δηλαδή μια νομοθετική «μήτρα» δεκαετιών, για το ποιες επεμβάσεις επιτρέπονται σε πάρκα και άλση. Στις επιτρεπόμενες κατασκευές και δραστηριότητες, προστίθενται έργα κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων και υπόγειων υδατοδεξαμενών, δραστηριότητες εστίασης και ήπιας αναψυχής, αλλά και η ανέγερση μικρών ναών «μέγιστου εμβαδού βάσης 15 τ.μ.». Είναι προφανές ότι ευνοείται η εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων πρασίνου (βλ. εστίαση) όλων των πόλεων. Αλλά, προς τι η αναφορά για μικρούς ναούς; Η απάντηση βρίσκεται στο Γαλάτσι, στο Αλσος Βεΐκου.
Τον περασμένο Γενάρη, στη διάρκεια της καραντίνας, ο δήμαρχος της πόλης -και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής- Γ. Μαρκόπουλος, τοποθέτησε αυθαίρετα έναν προκάτ ναΐσκο σε χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του άλσους. Καταγγέλλοντας την καταπάτηση του δάσους, κάτοικοι προσέφυγαν στις αρμόδιες αρχές. Επειτα από αυτοψία στο σημείο, τον περασμένο Απρίλη η Πολεοδομία και η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επέβαλαν πρόστιμο στον Δήμο Γαλατσίου ύψους 12.500 ευρώ και εξέδωσαν οδηγία κατεδάφισης του αυθαίρετου.
Όπως είχε εκ του νόμου δικαίωμα, ο δήμαρχος προσέφυγε κατά των αποφάσεων. Στην αρχή της υπόθεσης είχε παραδεχθεί ότι ο ναΐσκος ήταν αυθαίρετος και, λέγοντας ότι κατά τον ίδιο τρόπο νομιμοποιήθηκε το σύνολο των εγκαταστάσεων του Άλσους Βεΐκου, ξεκαθάριζε ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του να τον νομιμοποιήσει. Μήπως εννοούσε ότι θα απευθυνθεί στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος;
Η προωθούμενη διάταξη μοιάζει κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του: εγκρίνεται η ανέγερση ναών εμβαδού βάσης 15 τ.μ., ενώ το αυθαίρετο του δημάρχου Γαλατσίου έχει τσιμεντένια βάση 14,8 τ.μ., σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ακόμη, μοιάζει από την άκρως φωτογραφική διάταξη ο κ. Μαρκόπουλος να γλιτώνει και από ένα μεγάλο προσωπικό έξοδο, από τη στιγμή που ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι στην περίπτωση που τελεσιδικήσει το πρόστιμο, «θα το πληρώσω από την τσέπη μου και δεν θα επιβαρυνθεί ο δήμος» (βλ. «Εφ.Συν.», 16/6/2021: «Δήμαρχος αμάρτησε χάριν θρησκευτικής ψηφοθηρίας»).
Το ενδεχόμενο νομιμοποίησης του αυθαίρετου ναΐσκου φάνταζε εξαρχής πιθανό σε κάποιους κατοίκους του Γαλατσίου λόγω πρότερης εμπειρίας: με περσινή διάταξη επί θητείας Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος είχε νομιμοποιηθεί το γκαράζ απορριμματοφόρων στον Λόφο Κόκκου ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Οι εξελίξεις με τον ναΐσκο δικαιώνουν την κριτική της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού», που κατηγορούσε τον δήμαρχο ότι με τις ενέργειές του δίνει «ένα επικίνδυνο παράδειγμα καταπατήσεων που υπονομεύουν το πλέον πολύτιμο δημόσιο αγαθό στην εποχή των πανδημιών και της κλιματικής κρίσης, το οξυγόνο και την υγεία τελικά», καθώς και ότι «στέλνει το μήνυμα ότι ο σεβασμός των δημόσιων αγαθών και της δημοκρατικής νομιμότητας δεν αποτελεί εμπόδιο στις προσωπικές του επιδιώξεις και στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων».
Στρώνουν τον δρόμο για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό
Τον δρόμο για τη μετατροπή του Σχιστού σε βασικό αποδέκτη των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής -μαζί με τις εγκαταστάσεις της Φυλής- στρώνει άλλη βραδινή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με το άρθρο 2 επιτρέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλες τις ζώνες προστασίας του Ορους Αιγάλεω υπό τις εξής -σωρευτικά απαιτούμενες- προϋποθέσεις:
α) να προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ),
β) να συνορεύουν με τη Ζώνη Ε3 που είναι περιοχή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ),
γ) να βρίσκονται εντός της Ζώνης Α και να καταλαμβάνουν κατά μέγιστο έκταση 0,3% του συνόλου της, και
δ) ο οικείος ΦοΔΣΑ (εν προκειμένω ο ΕΔΣΝΑ) να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη λειτουργία του πρώην ΧΑΔΑ Σχιστού.
Αν και ο ΠΕΣΔΑ που προωθεί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή έχουν εξαγγείλει για το Σχιστό την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυναμικότητας 250.000 τόνων/έτος για 29 χρόνια μέσω ΣΔΙΤ. Η διατύπωση του άρθρου έχει προκαλέσει ανησυχίες στην τοπική κοινωνία ότι η φαραωνική μονάδα θα συνδυαστεί με τη διατήρηση του υφιστάμενου ΣΜΑ, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και ευρύτερα του δυτικού τμήματος της Αττικής.
«Σε μια λογική που θέλει να φορτώσει όλα τα απορρίμματα της Αττικής στο Σχιστό και στη Φυλή είμαστε εξ ορισμού αντίθετοι και θα προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε. Οσοι πιστεύουν ότι εν μέσω πανδημίας και κατακαλόκαιρο μπορούν να δημιουργήσουν, για άλλη μια φορά, τετελεσμένα στις γειτονιές μας θα διαψευστούν», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου