ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΣΠΜΕ 9/12/2020
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΠΜΕ μέσω τηλεδιάσκεψης. Εισαγωγικά να σημειώσουμε τα παρακάτω τα οποία είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου διοίκησης του συλλόγου από το προεδρείο του ΔΣ (με την πλειοψηφία της ΔΚΜ, την αγαστή συνεργασία της ΔΗΣΥΜ και τους εκάστοτε πρόθυμους συνεργάτες):
· Η τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ/ΣΠΜΕ πραγματοποιήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στις 21/12/2019. Από τότε δεν έχει υπάρξει η παραμικρή έστω τυπική επικοινωνία ή ενημέρωση του προεδρείου προς τα μέλη του ΔΣ και γενικότερα τα μέλη του συλλόγου.
· Η θητεία της σημερινής διοίκησης έχει ήδη υπερβεί κατά ενάμιση έτος την καταστατική της θητεία, καθώς με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες από τον Ιούλιο του 2019.
· Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσει ο κλάδος μας και ολόκληρη η κοινωνία ο ΣΠΜΕ δεν έχει βγάλει μισή ανακοίνωση σχετική με το θέμα αυτό.
· Η πρόσκληση για την τηλε-συνεδρίαση εστάλει μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, με μόνο 2 θέματα συζήτησης και η ώρα που πραγματοποιήθηκε τελικά ήταν 10.30 το πρωί , με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συμμετοχής στη συνεδρίαση από τα εργαζόμενα μέλη του ΔΣ (όπως είναι και το μέλος Δ.Σ. από την ΠΡ.Ε.Σ.Α.).
Τη συνεδρίαση-συζήτηση τελικά παρακολούθησαν διαδικτυακά, έστω και μερικώς, 8/15 μέλη του ΔΣ (ΔΚΜ:2, ΔΗΣΥΜ:2, ΡΠΜ:1,ΕΛΕΜ:1, ΠΑΝ-ΚΗ:1, ΠΡΕΣΑ:1
Τα θέματα που είχε αποστείλει στην πρόσκληση το προεδρείο ήταν: α) το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο Ευβοίας και β) ο σεισμός της Σάμου.
Το 1ο θέμα είναι σχετικό με το δικαίωμα υπογραφής Αρχιτεκτονικών Μελετών σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους. Για το θέμα έχει υπάρξει αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα μεταξύ ΣΠΜΕ (βλ. σχετική ανάρτηση) και ΣΑΔΑΣ (βλ. σχετική ανάρτηση). Το ζήτημα προέκυψε αυτή τη φορά από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ευβοίας το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά σε μια σειρά από μελέτες της περιοχής Δήμου Χαλκίδας που δεν είχαν υπογραφή Αρχιτέκτονα. Το ΥΠΕΝ έβγαλε σχετική ανακοίνωση στις 28-09-2020 (βλ. συνημ.) για το θέμα και το ΣΑ Ευβοίας τελικά στις 27-11-2020 αποφάσισε (βλ. συνημ.) να κάνει δεκτές τις μελέτες χωρίς να εξετάζει το δικαίωμα υπογραφής τους.
Η τοποθέτηση του προέδρου για το θέμα ήταν στο πνεύμα της ανάρτησης και ανέφερε πως η πρόταση για πειθαρχικές διώξεις προς τα μέλη του ΣΑ Ευβοίας θα αποσυρθεί τελικά μόλις λυθεί το ζήτημα.
Η συζήτηση περιστρέφεται πάλι γύρω από τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και το ΠΔ 99/2018 ενάντια στο οποίο έχουν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ και η διοίκηση του ΣΠΜΕ το υπερασπίζεται. Υπενθυμίζουμε την σχετική συζήτηση που είχε γίνει στο ΔΣ/ΣΠΜΕ όταν η πρότασή μας είχε μειοψηφίσει .
Για το 2ο θέμα μας κοινοποιήθηκε μια πρόσκληση (βλ.συνημ.) από το Δήμαρχο Αν. Σάμου προς το ΣΠΜΕ με θέμα τη διερεύνηση συνεργασίας στο πλαίσιο αποτίμησης και μελέτης αποκατάστασης βλαβών κτιρίων του Δήμου Ανατολικής Σάμου, για το οποίο υπήρξε ομοφωνία από τα μέλη του ΔΣ.
Για το ζήτημα αυτό η τοποθέτησή μας ήταν πως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην οργανωμένη παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας και τους αρμόδιους φορείς αφενός για την αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, κυρίως των δημοσίων κτιρίων συνάθροισης κοινού (σχολεία, νοσοκομεία κ.α.) και αφετέρου στις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιούνται συγκροτημένα κατά την εξέλιξη του φαινομένου (απαιτείται αντισεισμικός πολεοδομικός σχεδιασμός σε μεγαλύτερη του κτιρίου κλίμακα) και μετά το πέρας αυτού (αυτοψίες, έλεγχοι, άμεσες παρεμβάσεις και μέτρα ενίσχυσης).
Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΠΜΕ θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αξιοποιώντας το μεγάλο δυναμικό του το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και έχει αντίστοιχη επαγγελματική εμπειρία. Αντίθετα η σημερινή διοίκηση αρκείται στις προσωπικές παρεμβάσεις επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα του προέδρου του ΣΠΜΕ.
Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο, αναδημοσιεύουμε ένα πολύ εύστοχο κείμενο το οποίο καταλήγει τελικά στο συμπέρασμα πως «ο σεισμός έχει ταξικό πρόσημο».
Ως προς τα θέματα λειτουργίας του ΣΠΜΕ τα οποία και θέσαμε για μια ακόμη φορά στο ΔΣ, ο πρόεδρος απάντησε χαρακτηριστικά τα παρακάτω:
1. «οι ενέργειες που κάνει το προεδρείο το διάστημα που έχει λήξει η θητεία του κινούνται στα πλαίσια παλαιότερων αποφάσεων ΔΣ» (η αντίληψη αυτή είναι συνέχεια όσων έχουν πράξει διαχρονικά οι καθεστωτικές παρατάξεις και έχουν φέρει το σύλλογο σε αδράνεια και απαξίωση από τα μέλη του).
2. «το επόμενο διάστημα θα γίνονται πιο τακτικά συνεδριάσεις ΔΣ μέσω τηλεδιάσκεψης, σε ώρες που να μπορούν τα περισσότερα μέλη του ΔΣ, στις οποίες καλείστε να φέρετε τις προτάσεις σας για οποιοδήποτε θέμα» (ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση που σεβάστηκε το γεγονός πως είμαστε εργαζόμενοι μηχανικοί και τα πρωινά δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε ΔΣ, αναρωτιόμαστε ακόμα γιατί δεν έγινε καμία συνεδρίαση ένα χρόνο τώρα και δεσμευόμαστε στους σ/φους και στις σ/φσες μέλη του ΣΠΜΕ πως θα συνεχίσουμε να φέρνουμε τις προτάσεις μας στο ΔΣ, όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, βλ. σχετική απόφαση του ΔΣ μετά από ψήφισμά μας, απέναντι στην πλειοψηφία του ΔΣ αλλά μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων πολιτικών μηχανικών που έχουν γυρίσει την πλάτη στη διοίκηση του ΣΠΜΕ.
Πρωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς
Πολιτικών Μηχανικών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου