Χ.Κ.
Μπορεί τα στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία να δίνονται με το σταγονόμετρο όμως μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνει ότι το τελευταίο 15νθήμερο πέρα από την έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, υπάρχει και αύξηση του αριθμού των θετικών κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται.
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από μια συγκριτική μελέτη των στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ για τον μήνα Σεπτέμβριο χωρίς να υπάρχει μια ιεράρχηση παρατηρούμε ότι:
Παρότι τα στοιχεία αφορούν μόνο σε 25 ημέρες του Σεπτέμβρη ο αριθμός των θανάτων (103) είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μήνα από την έναρξη της πανδημίας.
Οι διασωληνωμένοι είναι αντίστοιχοι με την κορύφωση του πρώτου κύματος. Μάλιστα όπως προκύπτει από σημερινή αναφορά του κ. Κοντοζαμάνη οι βαριά νοσούντες δεν είναι μόνο οι 63 διασωληνωμένοι αλλά ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος αφού σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και μονάδες λοιμώξεων φτάνουν τους 176.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ως ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά. Παρατηρούμε ότι ενώ το πρώτο 10ημερο του μήνα το ποσοστό των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ κινούνταν γύρω στο 1,5%, το δεκαπενθήμερο μετά τις 10 Σεπτεμβρίου εκτινάσσεται περίπου στο 2,5% και σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζει το 3%.
Από δημοσιεύματα αλλά και τα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο αν. υπουργός υγείας κ. Κοντοζαμάνης φαίνεται ότι οι νοσηλείες περιστατικών covid στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί δραματικά. Συγκεκριμένα, στις 8 Σεπτέμβρη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ έφταναν τους 300, στις 14 Σεπτέμβρη του 506 ενώ σήμερα ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι στα Νοσοκομεία νοσηλεύονται 635 περιστατικά.
Δεν επιχειρούμε προφανώς μέσα από αυτές τις παρατηρήσεις να βγάλουμε συμπεράσματα αφού αυτό το έργο είναι πιο ειδικότερων από εμάς. Όμως θα ήταν πιο σαφές για το πώς εξελίσσεται η νόσος αν αυτά τα στοιχεία δεν ήταν απλώς αριθμοί που μπορεί να κρύβουν ή και να διογκώνουν την πραγματικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιορισμός των κρουσμάτων που προκύπτουν ορισμένες μέρες λόγω μειωμένων τεστ εμφανίζεται από ορισμένες πλευρές ως προσωρινή υποχώρηση της νόσου, ισχυρισμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ακόμα η δημοσιοποίηση κάποιων στοιχείων που σχετίζονται με τον αριθμό των νοσηλευομένων που συστηματικά δεν δίνονται στην δημοσιότητα. Επίσης θα είχε ενδιαφέρον αν δινόταν στη δημοσιότητα ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται ανα γεωγραφική περιοχή μιας και αυτό μπορεί να καθορίζει και τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται.
Όλα αυτά βεβαίως θα πρέπει να συνδεθούν με ζητήματα που σκόπιμα παραμένουν στο σκοτάδι όπως ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει το σύστημα, ο αριθμός των κλινών που έχουν διατεθεί για περιστατικά covid, οι κλινικές που μετατράπηκαν και οι επιπτώσεις από την αναστολή των υπηρεσιών που παρείχαν.
Το υγειονομικό κίνημα για να καθορίσει την τακτική του δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη αυτά τα δεδομένα και να αρκείται στην επιλεκτική προβολή στοιχείων από την κυβέρνηση ή και άλλες πλευρές. Είναι ανάγκη να μελετήσει την εξέλιξη της πανδημίας και να οργανώσει τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά του εμβαθύνοντας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου