Στο βάθος, ο τοίχος που εμποδίζει τα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό να μπουν στην εγκιβωτισμένη κοίτη της ΠικροδάφνηςΦωτ. Δημήτρης Θεοδοσόπουλος - «ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ»
Η διορία που έδωσαν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης και τη σωτηρία των ρεμάτων συνολικότερα, σύμφωνα με την οποία θα γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή 7 Απριλίου τον τοίχο με τον οποίο έχει κλειστεί ο υπογειοποιημένος αγωγός της Πικροδάφνης και εμποδίζει την είσοδο των νερών στο ρέμα που κατεβάζει το φαράγγι του Καρέα, φαίνεται ότι είχε αποτελέσματα, αφού προκάλεσε επιτέλους την κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...», 2/1/2019), ο μυστηριώδης και αγνώστου κατασκευαστή τοίχος είχε ανακαλυφθεί από μια ομάδα εξερευνητών κατά τη διάρκεια οδοιπορικού – αυτοψίας που πραγματοποίησαν στο υπογειοποιημένο τμήμα της κεντρικής κοίτης της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 οι φορείς κατήγγειλαν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και στον Δήμο Ηλιούπολης την ύπαρξη του χτισμένου από τσιμεντόλιθους τοίχου, ο οποίος βάζει σε κίνδυνο όλη την περιοχή σε περίπτωση ιδιαίτερα έντονης βροχόπτωσης που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλημμυρικό γεγονός.
Μια ενδεχόμενη πλημμύρα στη συγκεκριμένη περιοχή θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τη λεωφόρο Πατριάρχου Γρηγορίου, που έχει μεγάλη κατηφορική κλίση και μήκος και οδηγεί στην κεντρική λεωφόρο της Αγίας Μαρίνας.
Εκτοτε, έπειτα από συνεχόμενη αλληλογραφία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, οι φορείς αποφάσισαν να αναλάβουν δράση μόνοι τους την Κυριακή 7 Απριλίου, απομακρύνοντας τα μπάζα που έχουν συσσωρευτεί μπροστά από τον κλειστό αγωγό του ρέματος και γκρεμίζοντας τον τοίχο που εμποδίζει τη ροή των νερών στην Πικροδάφνη. Την απόφασή τους κοινοποίησαν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ηλιούπολης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η απάντηση του αντιπεριφειάρχη Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, Νάσου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα αποστείλει συνεργείο αύριο για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και κατασκευών που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή του νερού με την παράλληλη διασφάλιση της μη προσβασιμότητας στο κοινό εντός του κλειστού αγωγού.
Ωστόσο, διατηρώντας επιφυλάξεις απέναντι στις υποσχέσεις της Περιφέρειας, οι φορείς συνεχίζουν να καλούν τους πολίτες την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 11 π.μ., στο τέλος του πάρκινγκ του γηπέδου ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη, που βρίσκεται στο τέρμα της Πατριάρχου Γρηγορίου, προκειμένου να προχωρήσουν στον καθαρισμό της περιοχής, στο γκρέμισμα του τοίχου και στην πραγματοποίηση πικ-νικ στην κοίτη της Πικροδάφνης, εφόσον η Περιφέρεια Αττικής δεν υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε.
Στην παρέμβαση για το γκρέμισμα του τοίχου καλούν η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, η πολιτιστική ομάδα Κίνητρον, η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής, η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η ομάδα έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ, η ομάδα ΙΛΙΣ-SOS, το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, η Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού, το πρότζεκτ Μικρογεωγραφίες και το Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής SOMA.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή