Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ στις 13/04/2019
Η Α/ΤΕΕ είχε συγκληθεί με μειωμένη απαρτία, και είχε αντιστοίχως μειωμένη προσέλευση, κυρίως από τους εκλεγμένους με τα κυρίαρχα μπλοκ αντιπροσώπους.
1. Στα θέματα της ενημέρωσης από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στα εξής ζητήματα:
το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της στάσης του ΤΕΕ, όπου επισημάναμε πως κακώς κατά την άποψή μας το ΤΕΕ θα παραστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του κύρους του ΠΔ
οι εξελίξεις στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, για το οποίο τελικά έγινε και ξεχωριστή συζήτηση στη συνέχεια, αλλά και συνολικότερα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων
η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, από τις δυνάμεις της Αριστεράς
(το ασφαλιστικό είχε ξεχωριστό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, παρότι τελικώς δεν συζητήθηκε)
2. Πρώτο θέμα συζήτησης ήρθε ψήφισμα-πρόταση από το προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, σε συνεννόηση με την πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής, ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Από μεριάς μας υποστηρίξαμε ότι – ενώ διαφωνούμε με το νομοσχέδιο – η λογική έπρεπε να είναι πιο συνολική, ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια συνολικότερη διαδικασία αποδιάρθρωσης των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων (τμήμα της οποίας είναι και οι πολιτικές ως τώρα του ΤΕΕ), και τέλος ότι το ζήτημα δεν είναι να βλέπουμε τους αποφοίτους των ΤΕΙ ως «αντιπάλους».
Έτσι, προτείναμε να αποσυρθεί το ψήφισμα που είχε έρθει ως πρόταση, και να αντικατασταθεί από μια συνοπτική διαφωνία με το νομοσχέδιο χωρίς σκεπτικό, αφού αυτό δεν ήταν ενιαίο.
Η πρότασή μας υπερψηφίστηκε και από την Πανεπιστημονική και το blockTEE, αλλά μειοψήφησε έναντι της εισήγησης. (24 υπερ της εισήγησης, 14 υπέρ της πρότασής μας, 6 λευκά)
3. Επόμενο θέμα συζήτησης ήταν η διαδικασία ένταξης των υπαρχουσών ειδικοτήτων στις νέες βασικές ειδικότητες (Μηχανικούς Περιβάλλοντος, Μηχανικούς Ορυκτών Πόρων, Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικούς Χωροταξίας και Πολεοδομίας) καθώς και οι διατάξεις για τους αποφοίτους της Επιστήμης Υλικών, αλλά και της ΣΕΜΦΕ και των Μηχανικών Οικονομίας. Οι τελευταίες 2 είχαν προκύψει από την απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της ΑΤΕΕ να εντάξει τους αποφοίτους της ΣΕΜΦΕ και των Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ως μέλη του ΤΕΕ, αλλά όχι ως βασική ειδικότητα.
Έτσι υπήρχαν 4 εισηγήσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το ζήτημα της ΣΕΜΦΕ, το οποίο είχε απασχολήσει και την προηγούμενη Αντιπροσωπεία.
Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΤΕΕ, την οποία υιοθέτησε και η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής, προέβλεπε να εντάσσονται οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Φυσικού στη βασική ειδικότητα των Μηχανολόγων Μηχανικών, και οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης του Μαθηματικού, στην βασική ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μην κατορθώνοντας να βρουν μεγαλύτερη συνάφεια με κάποια βασική ειδικότητα. Αυτή η πρόταση θα διασπούσε για πρώτη φορά πτυχίο όσον αφορά την ένταξη αποφοίτων στο ΤΕΕ, χωρίζοντας τους αποφοίτους σε διαφορετικές βασικές αναλόγως κατεύθυνσης σπουδών εντός σχολής.
Ήταν εμφανές εξάλλου ότι η προηγούμενη απόφαση ήταν οριακά μη υλοποιήσιμη, μετά και την «κωλοτούμπα» του προέδρου του ΤΕΕ, ο οποίος σε προ-προηγούμενη συνεδρίαση εισηγήθηκε υπέρ της ένταξης της ΣΕΜΦΕ ως βασικής ειδικότητας, στη συνέχεια ζήτησε αναβολή της συζήτησης, για να ζητήσει να μην είναι βασική ειδικότητα η ΣΕΜΦΕ στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Επιπλέον, η αποστροφή στην εισήγηση του προέδρου, στην οποία αναφέρθηκε πως «μπορεί να εγγραφούν 5 απόφοιτοι της ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ και αυτοί να εκλέξουν 5 αντιπροσώπους για την επιστημονική επιτροπή», ανέδειξε πως δεν υπάρχει καμιά επιστημονική βάση στην απόφαση που προωθούσε, αλλά κυρίως εκλογικοί λόγοι.
Ως ΑΡΑΓέΣ αντιταχθήκαμε στην προοπτική αυτής της διάσπασης, αναδεικνύοντας τόσο τον παραλογισμό της πρότασης όσο και τα εκλογικίστικα κινήτρά της, επαναφέροντας την πρόταση να ενταχθεί η ΣΕΜΦΕ ως βασική ειδικότητα στο ΤΕΕ, πρόταση που δεν δέχθηκε να θέσει σε ψηφοφορία η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας, παρότι επιμείναμε στο δικαίωμά μας να την καταθέσουμε.
Για τις υπόλοιπες εισηγήσεις:
Υποστηρίξαμε το «λευκό» στην εισήγηση για τις 4 νέες βασικές ειδικότητες, επειδή δεν είναι ίδια η λογική των νέων ειδικοτήτων
Καταψηφίσαμε την πρόταση για τους Μηχανικούς Οικονομίας και Διοίκησης, καθώς διαφωνήσαμε επί της αρχής και στην προηγούμενη Αντιπροσωπεία με το να ενταχθούν στο ΤΕΕ
Υπερψηφίσαμε την ένταξη των αποφοίτων της Επιστήμης Υλικών στους Χημικούς Μηχανικούς
Πλην του ζητήματος της ΣΕΜΦΕ, όπου η εισήγηση καταψηφίστηκε από το σώμα με 18 κατά και 14 υπέρ , οι υπόλοιπες υπερψηφίστηκαν. Θα πρέπει επομένως να ξανασυζητηθεί σε νέα βάση το ζήτημα της ΣΕΜΦΕ.
4. Στη συνέχεια το σώμα διαλύθηκε, μη συζητώντας ούτε για το ασφαλιστικό ούτε για το ζήτημα διεκδίκησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών που είχαμε θέσει ως ΑΡΑΓέΣ με ψήφισμα
Πρέπει να σημειώσουμε, γιατί η επανάληψη διαδικασιών δείχνει και τις προθέσεις καθενός: Το ασφαλιστικό έχει να συζητηθεί στην Α/ΤΕΕ 2 ολόκληρα χρόνια (από τον Ιούνιο του 2017). Όσες φορές έχει εισαχθεί στην Ημερήσια Διάταξη, μπαίνει ως τελευταίο θέμα ώστε να μη συζητηθεί, μιας και έχουμε την καινοτομία των μονοήμερων συνεδριάσεων της Α/τΕΕ.
Τα 2 αυτά χρόνια έχουμε σημαντικές εξελίξεις (δήθεν «επίδομα ανεργίας», δήθεν ελαφρύνσεις εισφορών, έχουν εκδοθεί μόνο 200 από 3500 συντάξεις μηχανικών με το Ν4387/16, μεγάλες μειώσεις συντάξεων και συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων, σχέδιο για ρύθμιση οφειλών, ΚΕΑΟ, ΕΤΕΑΕΠ, αναδρομικά, εξαιρετικά χαμηλοί ρυθμοί στην υλοποίηση της αποσύνδεσης ασφάλισης-ιδιότητας λίγες εκατοντάδες από τις χιλιάδες αιτήσεις έχουν υλοποιηθεί, και το νομοσχέδιο των 120 δόσεων πρόσφατα) οι οποίες ουδέποτε έχουν συζητηθεί. Η μόνη παράταξη που συστηματικά επεξεργάζεται θέσεις και προτάσεις ελάφρυνσης των ασφαλισμένων είναι η ΑΡΑΓέΣ που καταθέτει πάντα και σχετικές εισηγήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι – ακόμα και όταν το ασφαλιστικό εισάγεται ως θέμα προς συζήτηση – δεν υπάρχει εισήγηση από τη μεριά της αντίστοιχης επιτροπής ή της Διοικούσας Επιτροπής.
Η Διοίκηση του ΤΕΕ παρά τις αντιπολιτευτικές μεγαλοστομίες είναι στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση. Όπως ο Ν4387/16 του Κατρούγκαλου συνεχίζει το Ν3986/11 του Βρούτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου