Τραγικοί και μοιραίοι στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής
Ο Δήμος Αθηναίων είπε σχεδόν ομόφωνα όχι.
Το 5ο διαμέρισμα της Αθήνας είπε ομόφωνα όχι.
Ο Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας είπε ομόφωνα όχι.
Οι κάτοικοι γύρω από το ποτάμι είπαν όχι.
Σύλλογοι και συλλογικότητες είπαν όχι.
Η Δ/νση Δασών είπε όχι.
Το ΕΛΚΕΘΕ είπε όχι.
Οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας είπαν όχι αλλά τι να κάνουμε.
Όλη η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου είπε όχι.
Αλλά ο Ποδονίφτης θα μετατραπεί σε τσιμεντένιο οχετό γιατί έτσι είπαν οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Κυπριανίδου, Σαπουνά, Αναγνωστοπουλος και οι σύμβουλοι της δικής τους παράταξης, ψήφισαν αυτό που τους είπαν.
Δίνοντας ένα τρανταχτό παράδειγμα για το τι ακριβώς εννοούν με τον όρο «διαβούλευση».
Η συνεδρίαση ήταν για γέλια και για κλάματα. Ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος έδειξε ένα χάρτη με το πλούσιο υδρογραφικό δίκτυο της Αθήνας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κατήγγειλε τις πολιτικές όσων το εξαφάνισαν και μετά πρότεινε να εξαφανίσουμε και τον Ποδονίφτη. Ίσως για λόγους συμμετρίας, ίσως για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης : Ή θα έχουμε όλοι ποτάμια ή κανένας. Υπεραμύνθηκε του έργου αναφέροντας ότι θα φυτέψουν υδρόβια φυτά στο πλάι. Τα οποία προφανώς θα ποτίζονται από τον Μόρνο γιατί ο Ποδονίφτης θα βρίσκεται εντός οχετού και το νερό όπως ξέρουμε δεν περνάει το τσιμέντο.
Η αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων κ.Α.Σαπουνά όταν είχε πάρει μέρος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ν. Φιλαδέλφειας είχε αρνηθεί να πάρει θέση για το έργο που πρότεινε, προκαλώντας την αντίδραση όλων των συμβούλων. Αυτή τη φορά είχε διαμορφώσει άποψη. Παρέθεσε τις εντυπώσεις της από μια –δυο επιτόπιες επισκέψεις. Στη μια είχε διαπιστώσει ότι το νερό έτρεχε ορμητικά κατά τη διάρκεια νεροποντής και στην άλλη διαπίστωσε ότι το πάρκο που είχε δημιουργηθεί πάνω από ένα τμήμα του Ποδονίφτη που καλύφθηκε προ ετών, έσφυζε από ζωή και παιδιά που έπαιζαν.
Με αυτά και άλλα καλύτερα όπως ότι το τσιμεντάρισμα θα σώσει το ποτάμι από επίδοξους καταπατητές του μέλλοντος, ή ότι θα το προστατέψει από παράνομες απορρίψεις λυμάτων(!), η περιφερειακή αρχή Αττικής αποφάσισε να τσιμεντάρει και το τελευταίο ποτάμιο οικοσύστημα στα όρια του Δήμου Αθήνας. Σπάνιο και γιαυτό αναντικατάστατο αφού φιλοξενεί όλη εκείνη την πανίδα (πουλιά αποδημητικά και μη, χελώνες, πάπιες, νυχτερίδες κλπ) που δεν μπορεί να βρει αλλού κατάλληλες συνθήκες για ενδιαίτημα και την χλωρίδα (υδρόβια βλάστηση, δέντρα και αγριολούλουδα) που επιβιώνουν σε πείσμα της τσιμεντούπολης που τα περιβάλλει.
Τρία από τα τελευταία ποτάμια οικοσυστήματα στην Αττική, το ρέμα της Πικροδάφνης, το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας και το μικρό τμήμα του Ποδονίφτη, μπήκαν στο στόχαστρο. Ας τα τσιμεντάρουμε όλα να τελειώνουμε και μετά οι εργολάβοι θα πιάσουν δουλειά για να ξανανοίξουν τα ρέματα. Είναι και αυτό μια άποψη. Υπαρκτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου