Στη βεβαίωση σωρείας παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και των περιβαλλοντικών όρων και αδειών που είχαν εκδοθεί για το έργο του πεντάστερου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου, προχώρησαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Η υπόθεση του αμφιλεγόμενου έργου της εταιρείας «105 ΑΕ», συμφερόντων Αγγ. Μιχαλόπουλου, φτάνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, ενώ η Πράξη Βεβαίωσης των παραβάσεων που συνέταξαν οι επιθεωρητές εστάλη και στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να λάβει γνώση για τα πεπραγμένα δημόσιων υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα οι επιθεωρητές θέτουν το ερώτημα εάν οι αναθεωρήσεις της οικοδομικής άδειας από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θήρας εκδόθηκαν παράνομα. Επόμενη εξέλιξη της βεβαίωσης των παραβάσεων αναμένεται να είναι η επιβολή προστίμων προς την εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιελάμβανε μεγάλης κλίμακας δομικές παρεμβάσεις σε ένα από τα πιο άθικτα τοπία του Αιγαίου· ένα νησάκι-ακρωτήρι, μνημείο φυσικής ομορφιάς, και μια παραλία που δεν είχε γνωρίσει μέχρι πρότινος ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (αμφότερα προβάλλουν σε όλες τις καρτ ποστάλ της Ιου).
Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα προβλεπόταν στην τελική του μορφή να έχει δυναμικότητα 250 κλινών, περιλαμβάνοντας ξενοδοχείο, κέντρο spa και υποστηρικτικά έργα, όπως κρηπίδωμα εξυπηρέτησης σκαφών για τη μεταφορά πελατών, τεχνητές παραλίες, πισίνες κ.λπ. Εξαρχής περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς προειδοποιούσαν ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα επέφεραν ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» 18/11/2016, που είχε αναδείξει το θέμα |
Σύμφωνα με το έγγραφο των επιθεωρητών, οι παραβάσεις που περιλαμβάνουν πράξεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος και βεβαιώθηκαν κατά της εταιρείας του Ελληνοαμερικανού εκατομμυριούχου και πρώην trader της Wall Street, συνοπτικά και μεταξύ άλλων, αφορούν:
■ Αυθαίρετες παρεμβάσεις στον αιγιαλό από την κατασκευή των γεφυρών σύνδεσης του μικρού νησιού Διακοφτού με την παραλία Κουμπάρα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των γεφυρών ήταν διαφορετικά από αυτά που προέβλεπε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: αντί ξύλινων πασσάλων τοποθετήθηκαν οριζόντιες επιφάνειες από μπετόν.
■ Επιχωμάτωση - εκχέρσωση, αλλοίωση μορφολογίας και καταστροφή βλάστησης σε τμήμα οριοθετημένου ρέματος.
■ Διάνοιξη οδού χωρίς άδεια εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας του Διακοφτού.
■ Φύτευση δέντρων ξενικού είδους: φοινίκων συγκεκριμένα, που αποτελούν και... σήμα κατατεθέν του επιχειρηματία. Εμφανίζονται σε όσα σημεία έχει παρέμβει ο ίδιος στην Ιο.
■ Παρεμπόδιση ελέγχου των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Διακοφτό. Υπήρχε περίφραξη και πινακίδα που έγραφε «Ιδιωτικός χώρος». Κατά συνέπεια, ο έλεγχος των επιθεωρητών τον Μάρτιο του 2016 (βλ. «Εφ.Συν.» 18/11/2016, «Πόρισμα-κόλαφος των επιθεωρητών με 10+1 “καραμπινάτες” παραβάσεις») δεν έγινε σε όλη την έκταση του έργου και άρα οι (πολλές, αν μη τι άλλο) παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε ένα μόνο τμήμα της. Οι ισχυρισμοί και τα απολογητικά υπομνήματα της εταιρείας για τις παραπάνω παραβάσεις -σε όσες περιπτώσεις υποβλήθηκαν- δεν έγιναν αποδεκτά από τους επιθεωρητές.
Σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με τις αναθεωρήσεις της οικοδομικής άδειας το 2014 και το 2015. Εκδόθηκαν, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο των επιθεωρητών, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θήρας, ενώ -εφόσον πρόκειται για Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα- έπρεπε να εκδοθούν από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ.
Εντονες αντιδράσεις
Η κατασκευή του τουριστικού χωριού της «105 ΑΕ» στην περιοχή Κουμπάρα - Διακοφτό της Ιου έχει προ καιρού προκαλέσει αντιδράσεις που ξεπερνούν τα όρια του νησιού. Η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) τον Δεκέμβριο του 2015 για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου στην εταιρεία αποτελεί την πρώτη απόφαση παραχώρησης ακτογραμμής αιγαιοπελαγίτικου νησιού ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους σε επιχειρηματικά συμφέροντα από τη σημερινή κυβέρνηση.
Αυτομάτως προκλήθηκαν ενδοκυβερνητικές τριβές, με τους Οικολόγους Πράσινους να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στη συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον υπήρξαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο να παίρνει θέση απέναντι στο έργο.
«Σε συνέχεια της απόφασης περί ολικής αναστολής των εργασιών στην περιοχή από το ΣτΕ, τον Μάρτιο 2016» επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Δημητρίου, τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ένας από τους ανθρώπους που κίνησαν πολιτικά την υπόθεση, «η επιβεβαίωση σχεδόν όλων των 10+1 “καραμπινάτων” παραβάσεων, που κατέγραψαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση περί τραγικής ανεπάρκειας κυβερνητικών και κρατικών λειτουργών που, με τον ένα ή άλλο τρόπο, αναμείχθηκαν στην υπόθεση και οι οποίοι μέσω της στάσης τους ή και της υπογραφής τους αποδεικνύονται παντελώς ακατάλληλοι να υπερασπιστούν αυτό το οποίο τους ανατίθεται μέσω της εκλογής ή και του διορισμού τους: η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών χωρίς να μειώνονται οι δυνατότητες των μελλοντικών γενιών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου