Πλατεία Ταξίμ, 1η Μάη 1977 |
Ήταν Κυριακή, 1η Μάη 1977, γύρω στις 6 το απόγευμα και 500.000 διαδηλωτές βρίσκονται στην πλατεία Ταξίμ, όπου πριν λίγο έχει ολοκληρωθεί η ομιλία του προέδρου της DISK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu/Συνομοσπονδία Επαναστατών Συνδικαλιστών Εργατών), Κεμάλ Τουρκλέρ.
Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία, επικράτησε απόλυτη σιωπή, όταν ο πρόεδρος της DISK ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να κρατήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες για την κατάκτηση και την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, όταν ακούγονται πυροβολισμοί.
Την ίδια ώρα, θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας κάνουν την εμφάνισή τους από την Siraselviler και την Istiklal, κλείνοντας ουσιαστικά την έξοδο από την πλατεία και εγκλωβίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών.
Στις στιγμές που ακολούθησαν επικράτησε τρόμος και πανικός. Κάποιοι διαδηλωτές πέφτουν αιμόφυρτοι, κάποιοι ποδοπατιούνται από το πλήθος που προσπαθεί να απομακρυνθεί από την πλατεία, κάποιοι παρασύρονται από τα οχήματα της αστυνομίας.
Ο απολογισμός βρίσκει νεκρούς 34 διαδηλωτές (Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Ανεπισήμως, 42)… 5 από τις σφαίρες των παρακρατικών, 28 ποδοπατημένους από το πλήθος και 1 από τις δυνάμεις καταστολής. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. (Επισήμως 136. Ανεπισήμως πάνω από 300.)
Ένα χρόνο αργότερα, πάνω από 100.000 διαδηλωτές επιστρέφουν στην πλατεία Ταξίμ και ζητούν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Το 1979, με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη και την ανάπτυξη μιας μονάδας στρατιωτών στην πλατεία, απετράπη μαζική διαδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.
Ύστερα ήρθε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 και πάγωσε η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση.
Έκτοτε, απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ. Και όσες φορές προσπάθησαν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πλατεία, ήρθαν αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή. Με μοναδική εξαίρεση την Πρωτομαγιά του 2012.
Οι δράστες της “Ματωμένης Πρωτομαγιάς” δεν βρέθηκαν ποτέ. Διάφορες πηγές ανέφεραν ότι από τη στέγη της ΕταιρίαςΎδρευσης, συνελήφθησαν από τη χωροφυλακή περίπου 20 ελεύθεροι σκοπευτές και παρεδόθησαν στην αστυνομία. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν εμφανίστηκε στα αρχεία της αστυνομίας. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον εισαγγελέα, Τσετίν Γετκίν, που ερευνούσε την υπόθεση.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο εισαγγελέας, ο υπολοχαγός Αμπντουλάχ Ερίμ συνέλαβε και παρέδωσε τους κρατούμενους στουςαστυνομικούς Μουχσίν Μποντούρ και Μετέ Αλτάν (ο τελευταίος έργάστηκε στην ασφάλεια ύστερα από το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980). Και οι 2 αστυνομικοί αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή τους στις συλλήψεις…
38 χρόνια αργότερα, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το ποιοι αιματοκύλησαν την πλατεία Ταξίμ εκείνη την Κυριακή, 1η Μάη 1977.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου