Αθήνα, 05/01/2017
|
||
Από : Ανδρέα Κολοβό Μέλος
ΔΕ ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ
|
Προς:
|
Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.
Αναστάσιο Πετρόπουλο
|
Κοιν.:
|
1.Γενική Γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, κ. Στέλλα
Βρακά
|
|
2.Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
|
||
3.Πρόεδρο και ΔΕ ΤΜΕΔΕ
|
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕ ΤΟΥ ΤΜΕΔΕ
Ο νέος νόμος Κατρούγκαλου (4387/16) ο οποίος εφαρμόζεται από 01/01/2017 ευθυγραμμίζεται πλήρως με το σχέδιο αλλαγών που εφαρμόζεται στην κοινωνική ασφάλιση από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα. Προετοιμάζει την ακόμα μεγαλύτερη απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (με τους εξοικονομούμενους πόρους να πέφτουν στη μαύρη τρύπα του χρέους), εξοντώνει τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με την εκτίναξη των εισφορών στο 37,95% του εισοδήματος, δημιουργεί ευνοϊκότερους όρους για τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, κατακρεουργεί τις συντάξεις, καλλιεργεί το έδαφος για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης με την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της και δίνει τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών ταμείων ως ΝΠΙΔ (ΤΜΕΔΕ). Μάλιστα, όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται σε ένα έδαφος στο οποίο χιλιάδες ασφαλισμένοι/ες έχουν οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ και οι διαγραφές από το ΤΕΕ καθώς και οι μη εγγραφές σε αυτό πληθαίνουν εξαιτίας των ήδη υπέρογκων εισφορών.
Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι από 01-01-2017, έχουμε τη δημιουργία και την έναρξη λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ που αναλαμβάνει την παροχή της εγγυοδοσίας και της πιστοδοσίας των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων, η Διοίκηση του οποίου θα είναι η απερχόμενη Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ μέχρι τη λήξη της θητείας της (Απρίλιος του 2018).
Η πολιτική μου αντίθεση συνολικά στον 4387/16 και σε όλα όσα παράγει είναι καθολική και δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η αντίθεσή μου με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως το ΤΜΕΔΕ που ανοίγουν το δρόμο στην Ιδιωτική Ασφάλιση (αφήνοντας μάλιστα και την προοπτική ένταξης στο ΤΜΕΔΕ και κλάδων ασφάλισης). Η ανατροπή αυτού του Νόμου αλλά και αυτής της πολιτικής είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για όλους τους πληττόμενους και φτωχοποιημένους συναδέλφους και σε ότι με αφορά θα συνεχίζω με επιμονή να αγωνίζομαι σε αυτή την κατεύθυνση.
Η παρουσία μου στη ‘’νέα’’ Διοίκηση του ΤΜΕΔΕ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο, ούτε καν μερικώς, ούτε καν υπό προϋποθέσεις. Αφενός θα νομιμοποιούσε πολιτικά ένα Νόμο – Λαιμητόμο, αφετέρου δεν θα υπήρχε ούτε καν αυτή η μικρή και λειψή δυνατότητα που δίνονταν στα πλαίσια της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ μέχρι πρότινος, για μεγαλύτερες ή μικρότερες θεσμικές παρεμβάσεις προς όφελος των περισσότερο πληττόμενων ασφαλισμένων. Όπως για ζητήματα διευθέτησης συνταξιοδοτικών αιτημάτων ασφαλισμένων, επανενεργοποίησης χαμένων διακανονισμών, ασφαλιστικής ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης με οφειλές, παρατάσεις καταβολής εισφορών κλπ. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ υπήρχε τουλάχιστον η δυνατότητα να καταγράφονται και να γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από ευρύτερα πολιτικά ζητήματα που ανέκυπταν, όπως για τη μη συμμετοχή του Ταμείου στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής (όπου αυτή η στάση δικαιώθηκε), για ζητήματα που σχετίζονται με την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου όπου εκδηλώθηκε αντίθετη γνώμη, για την κατάργηση των παράλογων αυξήσεων που επέβαλε ο ν.3986/11 και πολλά άλλα. Όλα αυτά, προφανώς και δεν ήταν ικανά για να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις για την ανατροπή της πολιτικής που τα γεννά, προσέφεραν ωστόσο σε ένα βαθμό προσωρινή ανακούφιση σε πολλούς ασφαλισμένους και μπορούσαν να λειτουργούν θετικά και όχι διαλυτικά στην διαρκή και αναγκαία ανάπτυξη πλατιού και ταξικά προσανατολισμένου κινήματος μηχανικών. Μέσα από τη ΔΕ του ΤΜΕΔΕ αυτή η δυνατότητα παύει να υπάρχει.
Στη βάση των ανωτέρω, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη ΔΕ του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που αναλαμβάνει τη Διοίκηση του ΤΜΕΔΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου