EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Αστραψε και βρόντηξε ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, και μέσα από δημοσίευμα της Real News χθες απείλησε ότι θα πάρει τις επενδύσεις του και θα τις πάει στην Τουρκία, ενώ παράλληλα οι εκπρόσωποί του στην Ελλάδα μόνο για... διπλωματικό επεισόδιο δεν μίλησαν μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ.
Αφορμή στάθηκαν οι γραφειοκρατικές-δικαστικές περιπέτειες στις οποίες έχει εμπλακεί στην Ελλάδα ο όμιλος Al Ryan, που αποτελεί τον επίσημο επενδυτικό όμιλο του κράτους του Κατάρ. Περιπέτειες που αφορούν τις επενδύσεις του ομίλου στο Ιόνιο και ειδικότερα σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και στο μικρό νησάκι Οξυά.
Η Real News λοιπόν χθες έκανε πρώτο θέμα την αντίδραση του εμίρη, βάζοντας τίτλο «Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα», παίρνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη σκυτάλη από το «Πρώτο Θέμα» που λίγο καιρό πριν έγραφε πως «ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί βρίσκεται υπό καθεστώς δίωξης από μια σειρά δημόσιων υπηρεσιών (δασαρχείο, εφορία, πολεοδομία και ΟΑΕΔ), καθώς και από τη Μητρόπολη της Ζακύνθου».
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα επρόκειτο να εκδικαστεί η αγωγή της Εκκλησίας κατά της εταιρείας «Πιμάνα Α.Ε.» (που εκπροσωπεί τον όμιλο Al Ryan στην Ελλάδα), ωστόσο η υπόθεση αναβλήθηκε για την 1η Φεβρουαρίου του 2017 και αφού στο ενδιάμεσο υπήρξε μια ουσιαστική κινητοποίηση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για τη διαβόητη αγοραπωλησία των 14.387 στρεμμάτων -όπου περιλαμβάνεται και η περιοχή του Ναυαγίου- στα βόρεια του νησιού από τον Γεώργιο Χάρο στην εταιρεία «Πιμάνα Α.Ε.» έναντι του ποσού των 18 εκατ. ευρώ.
Η αναβολή δόθηκε μετά την προσφυγή που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του δικηγόρου Διονύση Γκούσκου (συνηγόρου της Εκκλησίας) σε συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Ζακύνθου, ότι «το Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει σε εξηγήσεις για τους λόγους που οι λειτουργοί του δεν έπραξαν το καθήκον τους».
Η πρόσθετη παρέμβαση
Η δήλωση αυτή έχει άμεση σχέση με την έρευνα που διεξήχθη από τα αρμόδια όργανα και όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως δημόσιοι λειτουργοί «ολιγώρησαν» στα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα το συμβόλαιο αγοραπωλησίας που συντάχθηκε το 2014 να είναι άκυρο, καθώς στηρίχτηκε πάνω σε «παράνομα» έγγραφα.
Για «ανηθικότητα και αρπαχτή» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Κρίσιμης νομικής αλλά και πολιτικής σημασίας εξελίξεις δρομολογούνται μετά την πρόσθετη παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου στην εκδίκαση της υπόθεσης για την ακύρωση του συμβολαίου αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ναυαγίου...
»Ως ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου θεωρούμε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η ολιγωρία των δημόσιων υπηρεσιών -που τον Απρίλιο του 2014 οδήγησαν στη διάθεση παράνομων εγγράφων προκειμένου να συναφθεί το περίφημο “συμβόλαιο”- σήμερα έχει αντικατασταθεί από την ενεργό θέση και άποψη του Δημοσίου υπέρ της ακύρωσης του συμβολαίου.
»Χαιρετίζουμε ακόμα την αμετάκλητη δρομολόγηση της διαδικασίας καταλογισμού και των ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων. Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που ήδη έχουν κερδηθεί ενισχύει την εμπιστοσύνη μας».
Υπενθυμίζεται πως με απόφασή του τον Ιούλιο του 2015, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου είχε βάλει το πρώτο στοπ στην επένδυση. Τότε, το δικαστήριο είχε εξετάσει κατά πόσον οι οικογένειες Φλαμπουριάρη και Χάρου, οι οποίες φέρονταν ως ιδιοκτήτες της έκτασης και την πούλησαν στην «Πιμάνα», απέκτησαν κυριότητα σ’ αυτήν.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από πουθενά δεν προέκυπτε ότι η οικογένεια Φλαμπουριάρη απέκτησε κυριότητα σ’ αυτές τις εκτάσεις, κατά συνέπεια το ίδιο ίσχυε και για τον κληρονόμο της Γεώργιο Χάρο, γεγονός που καθιστούσε την αγοραπωλησία άκυρη.
Μετά την αναβολή της εκδίκασης, η εταιρεία «Πιμάνα Α.Ε.» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μετά τη νέα επιχείρηση παρέλκυσης της εκδίκασης της υπόθεσης, η εταιρεία θα φέρει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης το σύνολο της υπόθεσης, σε όλες τις διαστάσεις της, αστικές, ποινικές και διοικητικές, ώστε να αποδειχθεί ταχύτατα η αλήθεια, για τους σκοπούς που επιδιώκονται απ’ όσους οργάνωσαν την υπόθεση αυτή».
Παράλληλα, σημείωνε: «Εφόσον υπάρχουν ιδιώτες με δικαιώματα κυριότητας ή νομής, σε έκταση η οποία ευρίσκεται στην ιδιοκτησία μας, τους καλούμε να επικοινωνήσουν με την εταιρεία ώστε να βρεθεί η νόμιμη και δίκαιη λύση και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα σε βάρος τους».
Εδώ βέβαια είναι εύλογο το ερώτημα που τίθεται. Πώς γίνεται η εταιρεία να καλεί ιδιώτες που έχουν δικαιώματα κυριότητας ή νομής μέσα στην ιδιοκτησία που αγόρασε; Πώς ακριβώς την αγόρασε εάν προϋπήρχαν σε αυτή δικαιώματα κυριότητας ιδιωτών;
Το «Βατοπέδι του Ιονίου»
Η υπόθεση της Ζακύνθου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς «Βατοπέδι του Ιονίου», μια και βασίστηκε σε τίτλους που έδωσαν οι Βενετοί στην οικογένεια Φλαμπουριάρη κατά τον 18ο αιώνα.
Το νομικό πλαίσιο έχει αποδειχθεί αρκετά θολό έως τώρα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι της επίμαχης έκτασης δεν διεκδικήθηκε ποτέ από κληρονόμους και πάνω σ’ αυτό έγιναν δημόσια έργα (δρόμοι κ.λπ.), ενώ χτίστηκαν και σπίτια ιδιωτών τα οποία υπάρχουν εκεί εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ποτέ κανείς να τους ενοχλήσει.
Αυτό εμμέσως το αναγνωρίζει και η εταιρεία, γι’ αυτό και καλεί τους ιδιώτες που έχουν συμφέρον στην περιοχή, να βρουν μια δίκαιη και νόμιμη λύση.
Από την άλλη ωστόσο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η θέση των Καταριανών, που με απειλές και προειδοποιήσεις προσπαθούν -μέσω μερίδας του Τύπου- να δημιουργήσουν «πολεμικό κλίμα», αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική Δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου