Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ συνομιλεί με τους θεσμούς και προτείνει απορύθμιση του χωροταξικού σχεδιασμού και εκχώρηση του ελέγχου σε ιδιώτες

Το ΤΕΕ, δια του προέδρου του (ΔΚΜ), συνομιλεί με την τρόικα ("ευρωπαϊκούς θεσμούς" επισήμως) και προτείνει επαναφορά του χωροταξικού για τον Τουρισμό (αυτού που καταργήθηκε από το ΣτΕ - διαβάστε εδώ μια σειρά σχετικών άρθρων), αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιαμό με στόχο την απορύθμιση του χώρου για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων (δείτε εδώ σχετικά άρθρα) καθώς και μεταφορά του ελεγκτικού ρόλου του δημοσίου απευθείας σε ιδιώτες ώστε τα επιχειρηματικά συμφέροντα να ξεμπερδεύουν με fast track διαδικασίες από οποιοδήποτε έλεγχο με ανεξέλεγτες επιπτώσεις για το περιβάλλον και το δημόσιο - κοινωνικό συμφέρον (βλέπε εδώ και εδώ και εδώ). Ας μην επιχαίρουν οι κυβερνητικοί, αυτό ακριβώς είναι και το δικό τους πρόγραμμα...


Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και τους φορείς αναδείχθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά» που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανέλυσε τη σημασία του Σχεδίου Γιούνκερ για την κινητοποίηση πόρων και σημείωσε την ανάγκη συνδυασμού ιδιωτικών, κοινοτικών και δημοσίων επενδύσεων, μέσα από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ξεπεραστούν οι σημερινοί δημοσιονομικοί περιορισμοί στη χώρα και να επανεκκινήσει η οικονομία. Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πολλά ώστε οι ιδιωτικές επενδύσεις να έρθουν και να παραμείνουν. Τόνισε ιδιαιτέρως το θέμα του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και έκανε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τη διευκόλυνση κάθε είδους επενδύσεων. Συγκριμένα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:
  1. Άμεση θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού του Τουρισμού, στη βάση αυτού που καταργήθηκε από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις
  2. Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. «Ουδείς πραγματικά κατάλαβε γιατί επιλέχθηκε η επιστροφή στο παρελθόν του 1987. Αν η κυβέρνηση θέλει νέες χρήσεις γης, να τις φέρει τώρα για θεσμοθέτηση. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987 και να περιμένει πότε θα καθίσουν κάτω και θα γράψουν οι σύμβουλοι του Υπουργού», σημείωσε χαρακτηριστικά
  3. Διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών και πλήρης αντιστοίχισή τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες.
  4. Μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης «πάνω στον οποίο θα ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τί και που».
«Με αυτές τις κινήσεις λύνουμε σοβαρά προβλήματα, που τελευταία δημιουργήθηκαν, όσον αφορά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που είναι το πρώτο και βασικό θέμα στις όποιες επενδύσεις – ακριβώς γιατί αφορά το σχεδιασμό», τόνισε ο Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λύσουμε και τα θέματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αδειοδότησης, διευκόλυνσης των επενδυτών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ συγκεκριμένα πρότεινε:
  1. Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, ενός ηλεκτρονικού συστήματος που είναι εδώ και ένα χρόνο έτοιμο από το ΤΕΕ και δοκιμασμένο σε ΥΔΟΜ, που θα μειώσει την γραφειοκρατία, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, χωρίς κανένα κόστος «αλλά που δεν λειτουργεί γιατί δεν υπογράφεται επί 2 χρόνια η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους αρμόδιους Υπουργούς. Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και αλλάζει το νόμο, για να χάσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο…», σημείωσε.
  2. Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του κτιριακού πλούτου της Χώρας ώστε ο σχεδιασμός για την αειφόρο ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος
Προσθέτω ακόμη:
  1. Ηλεκτρονική αδειοδότηση του συνόλου των επιχειρήσεων σε μία μόνο φάση, με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού κατά περίπτωση.
  2. Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης .
Ο Γιώργος Στασινός κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να σκεφθούν τι σημαίνουν όλα αυτά: «Ηλεκτρονικά θα βρίσκεις σε ποιο σημείο της χώρας μπορείς να κάνεις την επένδυση που θέλεις. Θα ξέρεις εκ των προτέρων τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο ακίνητο που σε ενδιαφέρει. Θα εκδίδεις ηλεκτρονικά την άδεια δόμησης, ή θα μαθαίνεις όλα τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου που αγοράζεις. Θα αδειοδοτείσαι για τη λειτουργία της επιχείρησης ηλεκτρονικά. Θα ελέγχεσαι μετά την έναρξη αμερόληπτα από έναν εξωτερικό ελεγκτή».

Από τη μεριά του, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του ΤΕΕ, διαβεβαίωσε ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Πολιτών, το οποίο χαρακτήρισε τομή, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουμε ως χώρα να επιλύουμε άμεσα ζητήματα που προκύπτουν μπροστά μας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην έλλειψη Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στις 280 βάσεις δεδομένων που έχουμε αλλά δεν είναι διασυνδεδεμένες. Στις κρίσιμες ώρες που περνάμε ως χώρα είναι πολυτέλεια οι διαμάχες και οι κοκορομαχίες, τόνισε, και είναι ανάγκη να επικρατήσουν η ωριμότητα και η συνεργασία. «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επανέλθει γιατί διαθέτει δύο βασικά στοιχεία: πολιτική σταθερότητα και εσωτερική ασφάλεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας, η οποία είναι αποκομμένη από τις αγορές μετά από 7 χρόνια κρίσης και αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και στο Σχέδιο Γιούνκερ, για τα οποία πρέπει να σπεύσουμε ταχέως, προκειμένου να επωφεληθούμε. Επίσης υπογράμμισε την απουσία καθορισμού αρμοδιοτήτων και της έλλειψης προσδιορισμένων ρόλων σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης και ζήτησε τη συνεργασία όλων των κρατικών φορέων για να επέλθουν γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα.


Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε με έμφαση πως η κεντρική διοίκηση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και έχει καταστεί δυσλειτουργική. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει ασυνέχεια στην κυβερνητική κορυφή και είναι δύσκολο να έχεις ένα σταθερό συνομιλητή και έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τη γειτονική Ιταλία, όπου τη συνέχεια του κράτους διασφαλίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.


Η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, είναι ίσως ο σοβαρότερος, αλλά όχι ο μόνος λόγος για τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ η υπερφορολόγηση τρέπει σε φυγή τους επενδυτές επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ανέφερε ότι η καθυστέρηση των αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και ένα εχθρικό ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον κρατούν καθηλωμένη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.


Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα η πρόσβαση στις πηγές ρευστότητας είναι πολύ δύσκολη, ενώ υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση και ανύπαρκτη προσφορά και ζήτηση. Πρότεινε ένα ενιαίο αναπτυξιακό ταμείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ τόνισε ότι χρήσιμο εργαλείο θα ήταν ο μικροδανεισμός επιχειρήσεων.


Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2016 θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο Εξοικονομώ Κατ Οίκον που θα οδηγήσει στη μόχλευση πόρων άνω του μισού δις. Ευρώ, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Παναγιώτης Κορκολής. Και χαρακτηριστικά είπε ότι ο τεχνικός κόσμος έχει πολλά να περιμένει το επόμενο διάστημα αναφερόμενος στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων που θα ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ όσο και με τη συνδρομή άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.


Από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών ο Miguel Gil – Terte (Member of Cabinetof Vice – President Jyrki Katainen) αναφέρθηκε εκετνώς τόσο στο σχεδιασμό και την υλοποίηης του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ) όσο και στις προσπάθειες της επιτροπής για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην έγκριση και υλοποίηση χρηματοδοτικών μηχανισμών. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από πληθώρα εργαλείων και πόρων που παρέχουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, τονίζοντας ότι στόχος είναι η οικονομική μεγέθυνση και η δημιουργία θέσεων εργασίας.


Ο Nicholas Jennett (Deputy Director General and Head of Investment Team forGreece, European Investment Bank) παρουσίασε τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μίλησε αναλυτικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτή μπορεί να βοηθήσει απευθείας τις επιχειρήσεις. Κάλεσε μάλιστα ευθέως τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν υγιή χρηματοοικονομική βάση, μελετημένο σχέδιο ανάπτυξης και ισχυρή διοικητική ομάδα να μιλήσουν με την ΕΤΕπ και να βρουν μαζί το βέλτιστο τρόπο ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωστής Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και πληροφόρησης. Στην εισήγησή του, αναφερόμενος στην Περιφέρεια της αρμοδιότητάς του, επεσήμανε ότι έχουν δρομολογηθεί το έργο του φυσικού αερίου (ύψους 44,3 εκατ. ευρώ), το Σχέδιο Εξυγίανσης του Ασωπού (ύψους 120 εκ. ευρώ, με προοπτική για πολλές νέες θέσεις εργασίας) και το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας. Και ακόμη τόνισε πως πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν η γραφειοκρατία και η πολυνομία που υπάρχει στη χώρα μας και η σύγχυση αρμοδιοτήτων.

Οι εργασίες του συνεδρίου του ΤΕΕ συνεχίζονται με τοποθετήσεις και εισηγήσεις σημαντικών προσκεκλημένων, ενώ στα τραπέζια εργασίας αναπτύσσεται ενδιαφέρον διάλογος σχετικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου