Σε συνέχεια προχθεσινής μας ανάρτησης. Ακόμα να ακυρωθούν οι υπόλοιποι νόμοι-εκτρώματα για τις μεγάλες επενδύσεις (fast track, σύνθετα τουριστικά καταλύματα) όπως κυρίως ο Ν.4269/2014,"Χωροταξική και Πολεοδομική μεταρρύθμιση - Βιώσιμη ανάπτυξη")
Αλλαγή σκηνικού στις παραλίες σηματοδοτεί η απόφαση της 7μελους σύνθεσης του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για τη διαδικασία εκχώρησης από τους δήμους της χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών σε ιδιώτες, καθώς ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2010 που τους έδινε τέτοιο δικάιωμα.
Το Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη διαδικασία θεωρώντας ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κτήση και έτσι βάζει ουσιαστικά φραγή στη δυνατότητα των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη από αυτές προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ.
Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ. αριθμόν 3944/2015 απόφασή του ( Αγγελική Παπαδοπούλου-Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ) ακυρώνει την (1038460/2439/Β0010/15.4.2009) Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ α' βαθμού.
Τη σχετική προσφυγή είχε κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στο ΣτΕ. Στην υπόθεση είχε παρέμβει και ο Δήμος Σαρωνικού. Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης.
Πολύ σωστή απόφαση!
ΑπάντησηΔιαγραφή