Τρία άρθρα για το μεγάλο τραπεζικό κόλπο των ημερών...
Με 8,5 δισ. που θα είναι είτε ομόλογα είτε κεφάλαια οι ξένοι θα αποκτήσουν τον έλεγχο στις 4 τράπεζες, σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών και ενεργητικό ύψους 340 δισ. ευρώ | EUROKINISSI
Σε αξίες ίδρυσης εκ του μηδενός αποτιμήθηκαν και ιδιωτικοποιούνται οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με μεγάλους ζημιωμένους τους Ελληνες φορολογούμενους, αφού φορτώνεται οριστικά και αμετάκλητα στο δημόσιο χρέος όλο το κόστος των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων και «διασώσεων» από το 2013 μέχρι σήμερα, ήτοι πάνω από 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές, που στην πλειονότητά τους είναι κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια και ευκαιριακοί μέτοχοι, θα καταβάλουν περί τα 8,5 δισ. ευρώ σε μετρητά και ομόλογα που θα μετατραπούν «εθελοντικά» σε μετοχές, για να αποκτήσουν πλέον τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Με τα λεφτά αυτά θα αγοράσουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πλήρη λειτουργία, με πλήθος θυγατρικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενεργητικό που φτάνει τα 340 δισ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων άνω των 34 δισ. ευρώ.
Αυτό ήταν το τίμημα της πολιτικής επιλογής να αποφευχθεί πάση θυσία η κρατικοποίηση των τραπεζών ώστε μην ανοίξει η πληγή ενός καταστροφικού «κουρέματος» στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Με λίγα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλιούνται σε ιδιώτες επενδυτές αγνώστου ταυτότητος, με τεράστιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τους σημερινούς μετόχους, καθώς η μεγάλη διακύβευση αυτή τη φορά ήταν ότι έπρεπε με κάθε τρόπο να σωθούν από το «κούρεμα» οι εναπομείνασες καταθέσεις.
Η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου κατά 14,4 δισ. ευρώ κατά κοινή ομολογία θωρακίζει κεφαλαιακά τις ελληνικές τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέτει τις βάσεις για την «εξυγίανση» του κλάδου, όμως ελάχιστα θα συνδράμει στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, καθώς τα νέα κεφάλαια δεν προορίζονται για δάνεια αλλά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τρύπες των τραπεζών.
Υλοποιήθηκε δε με τους χειρότερους δυνατούς όρους όχι μόνο για τους υφιστάμενους μετόχους (ασφαλιστικά ταμεία, μικροεπενδυτές, μικρά και μεγαλύτερα funds κ.ά.) αλλά κυρίως για το Ελληνικό Δημόσιο που υφίσταται νέες απώλειες και αντίθετα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες γρήγορου πλουτισμού με χαμηλό ρίσκο για τους νέους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές σε εξευτελιστικά χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές.
Αν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βάλει περίπου 5,5 μέχρι 6 δισ. ευρώ (σήμερα εγκρίνεται η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ της δυνητικής κρατικής συμμετοχής από το Eurogroup) για να καλύψει τις επιπρόσθετες ανάγκες στην Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, οι συνολικοί όροι συμμετοχής είναι τέτοιοι που το Δημόσιο θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας σε όλες τις τράπεζες με ποσοστά από… 2,5% μέχρι περίπου 30%, και είναι πρακτικά αδύνατον να ανακτήσει στο μέλλον τα χρήματα που έχει επενδύσει, όσο κι αν στο μέλλον αυξηθεί η αξία των τραπεζικών μετοχών.
Αλλά ακόμη και αυτές οι μετοχές που μένουν στον έλεγχο του ΤΧΣ δεν θα ανήκουν στο κράτος, αλλά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM καθώς, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, θα εισφερθούν ως ενέχυρο στο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων είχαν ήδη εξαϋλωθεί για το κράτος ήδη από το 2014 με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων.
Τότε που η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε γίνει με χείριστους όρους για το ΤΧΣ το οποίο είχε πάρει warrants αντί για μετοχές ενώ είχε απεμπολήσει ακόμη και τα δικαιώματα ψήφου.
Αυτή τη φορά, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές στις οποίες αποκτούν την πλειονότητα των τραπεζών, θα πάρουν σε «συσκευασία δώρου» και τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών κατοικιών από τις τράπεζες καθώς και την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε distress funds και εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες.
Τα δύο αυτά νομοθετήματα είναι τα τελευταία που έρχονται να «κουμπώσουν» με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας και αποσκοπούν πλέον είτε στην εκποίηση ενός μεγάλου μέρους από το στοκ των κατοικιών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είτε στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων δανείων με τα χρήματα που έχουν τοποθετήσει οι Ελληνες σε θυρίδες, «στρώματα» και ξένους λογαριασμούς.
Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάντια των τραπεζών το έχουν διαχρονικά οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις που πέρασαν.
Η ουσιαστική χρεοκοπία του κλάδου οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που αγόραζαν, στα τεράστια δάνεια που έδιναν σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά χωρίς εγγυήσεις και στις πιστωτικές κάρτες που μοίραζαν αφειδώς αγνοώντας κάθε κανόνα αποτίμησης ρίσκου και προστασίας των καταθετών τους.
Αυτές οι ελληνικές τράπεζες, με τις ίδιες λίγο-πολύ διοικήσεις περνούν πλέον στον έλεγχο ξένων συμφερόντων μαζί με τις υποθήκες της περιουσίας των υπερχρεωμένων Ελλήνων.
Σε... μηδενικές τιμές
Αυτό που ήδη στη χρηματιστηριακή αγορά χαρακτηρίζεται «σκάνδαλο» είναι ότι οι νέοι ιδιώτες μέτοχοι θα αγοράσουν τις καινούργιες μετοχές των τραπεζών κυριολεκτικά σε μηδενικές τιμές, με έκπτωση που φτάνει ώς το 99% σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές στο ταμπλό.
Η «αραίωση» που υφίστανται τα ποσοστά των παλαιών μετόχων είναι καθολική αν σκεφτεί κανείς ότι οι νέες μετοχές των τραπεζών αγοράστηκαν για μερικά λεπτά του ευρώ στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικών τοποθετήσεων που διενήργησαν στη διεθνή αγορά οι τράπεζες, αποκλείοντας παράλληλα από τη δυνατότητα συμμετοχής τους Ελληνες επενδυτές (πλην Εθνικής).
Με βάση τις τιμές έκδοσης των νέων μετοχών, όλες μαζί οι τράπεζες αποτιμήθηκαν έναντι 746 εκατ. ευρώ, όταν ακόμη και μετά την κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας του τραπεζικού κλάδου τις τελευταίες εβδομάδες, η χρηματιστηριακή αξία τους την περασμένη Παρασκευή έφτανε τα 1,9 δισ. ευρώ.
Πέρυσι, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούσε τα 34 δισ. ευρώ, ενώ το 2007-2008, πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, η αξία τους έφτανε τα 70-75 δισ. ευρώ!
Ενδεικτικό της απαξίωσης που έχουν υποστεί οι μέτοχοι είναι ότι όσοι έχουν μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς στα χέρια τους τις ξεπουλούσαν όσο όσο την Παρασκευή, με τις δύο μετοχές να «κλειδώνουν» στο limit down του -30%.
Οι τόσο χαμηλές τιμές που προσφέρθηκαν για την αγορά των νέων μετοχών των τραπεζών είναι αποτέλεσμα του περιορισμένου ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών, της επί της ουσίας αναγκαστικής μετατροπής ομολόγων σε μετοχές, αλλά και της πολύ κακής συγκυρίας στην οποία υλοποιήθηκε το εγχείρημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Τα capital controls στον τραπεζικό κλάδο, οι μεγάλες εκροές καταθέσεων που μεσολάβησαν πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου και η έκρηξη των επισφαλών δανείων στα 110 δισ. ευρώ, δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες που έδωσαν τη δυνατότητα στα ξένα funds να εκμεταλλευτούν τη δυσκολία των τραπεζών να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια και να ζητήσουν «τζάμπα» τις μετοχές.
Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να συγκεντρώσουν συνολικά 14,4 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests, και κατ’ ελάχιστον 4,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο για να μην τεθούν σε εκκαθάριση.
Η Alpha Bank και η Eurobank κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες και του δυσμενούς σεναρίου με αποτέλεσμα να μη χρειαστούν κεφαλαιακή βοήθεια από το κράτος, ενώ η Εθνική και η Πειραιώς που είχαν τις μεγαλύτερες ανάγκες, κάλυψαν το βασικό σενάριο αλλά θα δεχτούν αυξημένη κεφαλαιακή ένεση από το ΤΧΣ.
Αυξήσεις κεφαλαίου δισεκατομμυρίων για μερικά λεπτα του ευρώ
■ Η Εθνική θα εκδώσει μετοχές προς 2 λεπτά τη μία. Η τράπεζα δηλαδή αποτιμήθηκε μόλις 70 εκατ. ευρώ όταν την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο είχε κεφαλαιοποίηση 791 εκατ. ευρώ.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης διασφαλίστηκαν 457 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 1 δισ. ευρώ θα είναι τα ομόλογα και οι προνομιούχες μετοχές που θα μετατραπούν σε κοινές και άλλα 300 εκατ. ευρώ οι μετοχές που θα εισφερθούν σε μικρομετόχους στην Ελλάδα.
Παρ’ ότι στην ανακεφαλαιοποίησή της θα μετάσχει το ΤΧΣ με κοινές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) σε αναλογία 25% - 75% ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών ύψους 4,48 δισ. ευρώ, η κρατική συμμετοχή στην τράπεζα θα μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 57% που ελέγχει σήμερα και οι ιδιώτες θα αποκτήσουν την πλειοψηφία (περίπου 70%).
■ Η Πειραιώς κατάφερε μόλις την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή, να συγκεντρώσει τα ελάχιστα απαιτούμενα 2 δισ. ευρώ από ιδιώτες, σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 4,66 δισ. ευρώ.
Από την ιδιωτική τοποθέτηση άντλησε 1,34 δισ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. ευρώ από μετατροπή ομολόγων σε μετοχές, ενώ η τιμή διάθεσης ορίστηκε σε μόλις 0,003 ευρώ.
Ητοι η τράπεζα αποτιμήθηκε μόλις 18,3 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ θα καλύψει τα υπόλοιπα 2,6 δισ. ευρώ με έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos ύψους 2,04 δισ. ευρώ) και κοινών μετοχών αξίας περίπου 680 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον θα ελέγχει ποσοστό μόλις 26-27% από 66,9% που ελέγχει σήμερα.
■ H Εurobank περνά εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες μετόχους, καθώς το μερίδιο του ΤΧΣ θα περιοριστεί μόλις σε 2,4 από 35,4% που είναι σήμερα.
Η Eurobank κάλυψε μέσω ιδιωτών και ομολογιούχων τις κεφαλαιακές της ανάγκες άνω των 2 δισ. ευρώ (τα 1,6 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και τα υπόλοιπα 420 εκατ. ευρώ από μετατροπή ομολόγων), χωρίς να απαιτείται δημόσια συμμετοχή και θα εκδώσει μετοχές προς 1 λεπτό υπέρ των νέων μετόχων της. Η αξία της αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά σε μόλις 147 εκατ. ευρώ.
■ Η Alpha Bank συγκέντρωσε με σημαντική υπερκάλυψη τα κεφάλαια που αναζητούσε (περί τα 2,6 δισ. ευρώ συνολικά) σε συνδυασμό και με τη μετατροπή ομολόγων σε μετοχές και ούτε αυτή θα χρειαστεί κρατική βοήθεια.
Εκτιμάται ότι θα κάνει αποδεκτές προσφορές ύψους 1,5 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση και θα μετατρέψει σε μετοχές ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ. Θα εκδώσει νέες μετοχές προς 4 λεπτά τη μία, ήτοι αποτιμήθηκε 510,7 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο του ΤΧΣ θα μειωθεί από 66,4% σήμερα σε 11%
■ Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκε ότι η Αttica Bank προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 748 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει το σύνολο του δυσμενούς σεναρίου των stress tests που ανέδειξαν ισόποσο κεφαλαιακό έλλειμμα.
Στόχος της τράπεζας είναι να αποφύγει τη συμμετοχή του ΤΧΣ και, όπως έγινε γνωστό, ο βασικός της μέτοχος ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται να εισφέρει νέα κεφάλαια στη διαδικασία προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό του στα επίπεδα του 51%.
Έχει σχεδόν μηδενισθεί η αξία των μετοχών που κατέχει το κράτος στις τέσσερις τράπεζες, έχοντας πετάξει άνω των 31 δις € από το παράθυρο – ενώ ας μην θεωρούμε πως είναι πια υγιείς, οπότε δεν θα χρειαζόταν η δήμευση των καταθέσεων
«Η Ελλάδα διοικείται από μία στυγνή δικτατορική κυβέρνηση στο παρασκήνιο, από την Τρόικα δηλαδή, με τυπικές κυβερνήσεις στο προσκήνιο – οι οποίες έχουν ουσιαστικά το ρόλο του σάκου του μποξ, για να εκτονώνεται ανόητα η οργή των Πολιτών».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε πρόσφατα πως είναι ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίων των τραπεζών, για τρίτη συνεχή φορά – επειδή, κατά τον ίδιο, οι επενδυτές εμπιστεύθηκαν ξανά την Ελλάδα! Τι ακριβώς εμπιστεύθηκαν, δεν έκανε τον κόπο να εξηγήσει στους Έλληνες – στους οποίους πλέον δεν ανήκει ούτε η χώρα, ούτε οι τράπεζες της.
Ειδικότερα, γνωρίζοντας κανείς πως στις τράπεζες είναι υποθηκευμένο μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, καθώς επίσης πολλές επιχειρήσεις, ενώ στην Τρόικα η δημόσια περιουσία, δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμπεράνει ποιοί είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της Ελλάδας – ενώ δεν προσφέρει σε τίποτα η εθελοτυφλία.
Διαπιστώνεται πάντως πια «δια γυμνού οφθαλμού» ότι, αφενός μεν οι τράπεζες αφελληνίζονται, αφετέρου πως έχει συντελεσθεί η μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία όλων των εποχών (αναλυτικό άρθρο), εις βάρος των κορόιδων – των φορολογουμένων Πολιτών, καθώς επίσης των Ελλήνων μικρομετόχων που απαγορεύθηκε να συμμετέχουν στην κεφαλαιοποίηση (όπως συνέβη και με το κράτος).
Περαιτέρω, στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι τιμές των μετοχών των τραπεζών, με τις οποίες έγινε η αύξηση κεφαλαίου το 2014, καθώς επίσης οι αντίστοιχες του 2015 – όπου στην τέταρτη στήλη (διαφορά), σημειώνεται πόσες φορές μικρότερη ήταν η τιμή το 2015, στην επόμενη πόση είναι πλέον η συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ στην τελευταία του κράτους.
.
Τράπεζα Τιμή νέων μετοχών 2015 Τιμή νέων μετοχών 2014 Διαφορά Ποσοστό ιδιωτών Ποσοστό κράτους (ΤΧΣ)
EUROBANK 0,01 0,31 -31 φορές 97,7% 2,3%
ΕΘΝΙΚΗ* 0,02 0,30 -15 φορές στο 67% Υπ. στο 33%
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 0,03 1,70 -56 φορές 75% 25%
ALPHA BANK 0,04 0,65 -16 φορές 89% 11%
*2,20 κατά ανακοινώσεις
Συμπεραίνεται λοιπόν πως η Eurobank, καθώς επίσης η Alpha Bank, έχουν πλέον ιδιωτικοποιηθεί εντελώς, χωρίς να εισπράξει κάποιο αντίτιμο το κράτος – αλλά, αντίθετα, να έχει χάσει όλα σχεδόν τα χρήματα του, από τις δύο προηγούμενες κεφαλαιοποιήσεις! Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κράτος είμαστε εμείς, αφού με τους φόρους μας πληρώνονται οι ζημίες – τις οποίες διαπιστώνουμε από τα συνεχή μέτρα που ανακοινώνονται, σε καθημερινή σχεδόν βάση.
Περαιτέρω, από τον επόμενο πίνακα φαίνεται πόσα έχασε κάποιος, είτε ιδιώτης μικρός μέτοχος, είτε το δημόσιο – στο υποθετικό παράδειγμα, κατά το οποίο τοποθέτησε 1.000 € από την τσέπη του, για την αγορά μετοχών κατά την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών το 2014 (χωρίς τα δεκαδικά ψηφία).
Τράπεζα Αρ. μετοχών Τιμή 2015 Αξία 2014 Αξία 2015 Ζημία
EUROBANK 3.225 0,01 1.000 32,25 -967,75
ΕΘΝΙΚΗ 3.333 0,02 1.000 66,66 -933,34
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 588 0,03 1.000 17,64 -982,36
ALPHA BANK 1.538 0,04 1.000 61,52 -938,48
Με απλά λόγια, τα 1.000 € που έβαλε κάποιος υποθετικά από την τσέπη του μόλις το 2014 (το κράτος επίσης),έγιναν 32 € στην πρώτη τράπεζα (έχασε δηλαδή τα 968 €), 66 € στη δεύτερη, 17 € στην τρίτη και 61 € στην τελευταία! (επιφυλασσόμενος για τυχόν αριθμητικά λάθη).
Εάν αυτό δεν είναι ληστεία στο φως της ημέρας, μία μεγάλη ντροπή για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ καλύτερα να μην χαρακτηρίσουμε τη «συμμορία» που την εκτέλεσε, τότε τι άλλο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ληστεία;
Συνεχίζοντας, τα κεφάλαια που είχε διαθέσει το κράτος (ΤΧΣ) προηγουμένως στις τέσσερις παραπάνω τράπεζες ήταν περίπου 25 δις €, τα οποία είχαν εκτοξεύσει το πραγματικό έλλειμμα ξανά στα ύψη, οπότε το δημόσιο χρέος – γεγονός που σημαίνει ότι, γίνεται εν αγνοία μας όλο και μεγαλύτερο, παρά την πολιτική λιτότητας, για να ενισχύονται οι τράπεζες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κατασχέσουν τα σπίτια μας!
Από την άλλη πλευρά, στα τέλη του 2013 η αξία των μετοχών του κράτους σε αυτές τις τράπεζες ήταν 22,5 δις €, στα τέλη του 2014 είχε πέσει στα 13 δις €, το Μάρτιο του 2015 στα 6,5 δις €, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 ήταν μόλις 2,4 δις €. Επομένως, είχαν χαθεί ήδη τα 22,6 δις €, τα οποία φυσικά θα επιβαρύνουν όλους εμάς –μέσω της υπερβολικής αύξησης των φόρων, των μειώσεων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων, του περιορισμού του κοινωνικού κράτους κοκ.
Σήμερα έχει σχεδόν μηδενισθεί η αξία των μετοχών που κατέχει το κράτος στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, έχοντας πετάξει άνω των 31 δις € από το παράθυρο – ενώ όποιος θεωρεί πως είναι πλέον υγιείς, οπότε δεν θα χρειαστεί να συμμετέχουν οι καταθέτες στη διάσωση τους (haircut), θα ήταν καλύτερα να προσέξει τη θέση της S&P, σύμφωνα με την οποία τα νέα κεφάλαια των τραπεζών είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Περαιτέρω, φαίνεται πως οι δανειστές είναι άπληστοι και αχόρταγοι, κρίνοντας από τις νέες απαιτήσεις τους για μειώσεις μισθών (ΔΝΤ) – αν και δεν είναι πολλοί αυτοί που κατανοούν τί ακριβώς κρύβεται πίσω από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ειδικότερα, όλες οι τιμές των παγίων διαμορφώνονται αργά ή γρήγορα σε ανάλογο ύψος με τους μισθούς – γεγονός που σημαίνει ότι, όσο περιορίζονται οι μισθοί, τόσο μειώνονται οι τιμές.
Με απλά λόγια, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων (σπίτια, οικόπεδα, επιχειρήσεις) μειώνονται συνεχώς, ανάλογα με την πτώση των μισθών τους – ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Επομένως, καταδικάζονται να χάσουν ότι έχουν και δεν έχουν, καταλήγοντας άβουλοι σκλάβοι χρέους – ενώ οι τράπεζες έχουν ήδη προετοιμασθεί, για να μεταφέρουν όλη την ιδιωτική περιουσία σε ξένα χέρια.
Ολοκληρώνοντας, το αποτρόπαιο έγκλημα που συντελείται σήμερα στην Ελλάδα είναι μάλλον άνευ προηγουμένου στην παγκόσμια ιστορία – ακόμη και αν συγκριθεί με τα ανάλογα εγκλήματα της πρώτης αποικιοκρατικής εποχής.
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν θα ανήκει σύντομα στους Έλληνες, ενώ διοικείται από μία στυγνή δικτατορική κυβέρνηση στο παρασκήνιο, από την Τρόικα δηλαδή, με τυπικές κυβερνήσεις στο προσκήνιο – οι οποίες έχουν ουσιαστικά το ρόλο του σάκου του μποξ, για να εκτονώνεται ανόητα η οργή των πολιτών.
Τελικώς bail in υπήρξε στην Ελλάδα με τον πιο ζημιογόνο, εξευτελιστικό και προσβλητικό τρόπο.
Το πιο ακραίο bail in στην οικονομική ιστορία συντελέστηκε στις ελληνικές τράπεζες.
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει ότι αποφεύχθηκε το bail in αλλά είναι το bail in είναι πραγματικότητα.
Ενώ οι θεσμοί είπαν ότι bail in δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα πριν τον Ιανουάριο του 2016 άρα οι τράπεζες πρέπει δήθεν να βιαστούν να ανακεφαλαιοποιηθούν το αργότερο έως τις 11 Δεκεμβρίου γιατί αυτή ήταν η τελική ημερομηνία.
Πίσω από την προπαγάνδα, πίσω από δήθεν αναφορές περί συστημικής ευστάθειας συντελέστηκε προκαταβολικά bail in σε μετόχους και ομολογιούχους.
Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα ευρύτερο σχέδιο εκβιασμού με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες που οργανώθηκε από τους θεσμούς με βασικό στόχο να συρθεί η Ελλάδα να αποδεχθεί όλα τα προαπαιτούμενα, να προχωρήσει ταχύτατα η αξιολόγηση και γενικώς η Ελλάδα να εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ.
Παρ΄ ότι η Ελλάδα και με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ δουλοπρεπώς δέχεται τα πάντα, το bail in δεν αποφεύχθηκε τουναντίον εκ κρυπτώ επιβλήθηκε, ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Το βασικό σχέδιο ήταν ότι με όχημα εκβιασμού τις τράπεζες και τον κίνδυνο bail in στους καταθέτες η κυβέρνηση σύρθηκε και διασύρθηκε στις διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο εκβιασμός συνεχίζεται γιατί μπορεί οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιήθηκαν και με ιδιωτικά κεφάλαια – μόλις 5 δισεκ. – αλλά ο ESM και οι θεσμοί μέσω των νέων μελών που θα τοποθετήσουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα ελέγχουν την οικονομία.
Ελληνική οικονομία ίσον τράπεζες, τις τράπεζες τις ελέγχουν ξένοι θεσμικοί αλλά ουσιαστικά τις ελέγχουν οι μηχανισμοί του ESM.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Bail in σε μετόχους σημαίνει ότι μηδενίζονται οι μετοχικές αξίες.
Εθνική τιμή ΑΜΚ 0,02 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία.
Alpha bank 0,04 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία
Eurobank 0,01 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία
Πειραιώς 0,003 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία.
Ότι δεν θα υπάρξει bail in στους μετόχους διαψεύστηκε παταγωδώς γιατί εκ κρυπτώ χωρίς την επίσημη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού bail in τελικώς εφαρμόστηκε το bail in στους μετόχους.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στους ομολογιούχους.
Περίπου 2,7 δισεκ. ομόλογα τραπεζών ενεπλάκησαν στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς μετατράπηκαν σε μετοχές.
Κατά μια σύμπτωση το bail in στους ομολογιούχους αναφέρει ότι οι ομολογιακοί τίτλοι θα μετατραπούν σε μετοχές υποχρεωτικά.
Υπό τον φόβο του bail in λοιπόν οι ομολογιούχοι σύρθηκαν και αποδέχθηκαν την εθελοντική συμμετοχή.
Άρα ουσιαστικά bail in είχαμε και στα ομολογιακά των τραπεζών.
Η κυβέρνηση όπως και η Τρόικα είχαν ξεγράψει τους μετόχους και ομολογιούχους και η μάχη ουσιαστικά δόθηκε για τους καταθέτες.
Η κυβέρνηση ήθελε με κάθε τρόπο να αποτρέψει το bail in των καταθετών κάτω και πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ ενώ η Τρόικα χρησιμοποιούσε τις καταθέσεις ως μέσο εκβιασμού προς την Ελλάδα να υπογράψει όλα τα μέτρα, όπερ και εγένετο.
Ο εκβιασμός των καταθέσεων έπιασε η Τρόικα πέτυχε τον στόχο της και για την ώρα οι καταθέτες δεν θα εμπλακούν σε bail in.
Όμως ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η Τρόικα αποδεικνύεται επικίνδυνος.
Αν λάθος υπολόγισαν το αρχικό σχέδιο των 25 δισεκ. κακώς αν όμως σκόπιμα ανέφεραν τα 25 δισεκ. καθώς ήξεραν ότι θα χρειαστούν οι τράπεζες πολύ λιγότερα τότε θα αποδείξουν ότι απλά εκβίασαν και εκφόβησαν την Ελλάδα κατά τρόπο προσβλητικό και απαράδεκτο διακυβεύοντας την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Άρα στην Ελλάδα υπήρξε τελικώς bail in στις μετοχές και στα ομολογιακά εξέλιξη απαράδεκτη καθώς οι τράπεζες είχαν τις προϋποθέσεις έστω και ημιτελώς να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Ότι αποφασίστηκε να χάσει τα 40 δισεκ. το ΤΧΣ δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες και οι τράπεζες να μηδενίσουν ώστε να αγοράσουν με 5 δισεκ. οι ξένοι περιουσία 345 δισεκ. μόνο προσβλητική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η κυβέρνηση βέβαια μπορεί να υποστηρίζει ότι διαφύλαξε τις καταθέσεις μα οι καταθέσεις δεν ήταν διασφαλισμένες κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ;
Πόσοι είναι οι λογαριασμοί πάνω από 100 χιλ ευρώ όχι πάνω από 22 χιλιάδες.
Άρα εκ των πραγμάτων δόθηκε μια μάχη που εκ των πραγμάτων ήταν χαμένη.
Τελικώς bail in υπήρξε στην Ελλάδα με τον πιο ζημιογόνο, εξευτελιστικό και προσβλητικό τρόπο.
Όσον αφορά τις καταθέσεις, διασφαλίζονται μεν για τον ορατό μέλλον αρκεί να μην χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου