Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΤΣΜΕΔΕ χάνει πλήρως το έλεγχο της Attica bank ή καλύπτει μερικώς την ΑΜΚ των 434 εκατ και κερδίζει χρόνο;

Αναδημοσίευση από εδώ. Έτσι όπως τα έχουν καταφέρει οι διοικήσεις ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, μόνος χαμένος είναι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου και τα αποθεματικά μας. Να τελειώνουμε με το τρύπιο πυθάρι το συντομότερο και να απολογηθούν όσοι ευθύνονται για τις επιλογές αυτές.
Το ΤΣΜΕΔΕ κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της Attica bank αλλά το ζητούμενο είναι ο στόχος η κάλυψη των 434 εκατ της ΑΜΚ...
Σε μεγάλο δίλημμα βρίσκεται το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο βρίσκεται εμπρός μιας πολύ περίπλοκης κατάστασης.
Από την μια οι ξένοι που ενδιαφέρονται για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ζητούν γη και ύδωρ δηλαδή 51%, έλεγχο management ενώ το ΤΣΜΕΔΕ ουσιαστικά το περιθωριοποιούν.
Στο σενάριο αυτό το dilution για τους ιδιώτες μετόχους τους 20 χιλιάδες μετόχους θα είναι καταστροφικό, το ΤΣΜΕΔΕ θα χάσει τον έλεγχο της Attica bank αλλά θα έχει καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Από την άλλη πλευρά αν αποφασίσει το ΤΣΜΕΔΕ να απορρίψει τις προτάσεις των 2 ενδιαφερομένων ξένων επενδυτών (μάλλον Apollo και Wilbur Ross) και καλύψει τα 221 εκατ σε σύνολο 434 εκατ περίπου το 50% της αύξησης η Attica bank θα διαθέτει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά θα δέχεται πιέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος να βρει πρόσθετα κεφάλαια.
Ταυτόχρονα το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 51% θα εκτοξευθεί στο 80% δημιουργώντας θέμα και με την DGCom που σίγουρα θα παρέμβει ζητώντας μείωση του ποσοστού του Ταμείου των Μηχανικών.
Πάντως και στις δύο περιπτώσεις οι 20.000 μέτοχοι θα υποστούν συντριπτικό dilution.
H διοίκηση της Attica bank υπό τον Γιάννη Γαμβρίλη δηλώνει αισιόδοξη τονίζοντας ότι «βλέπει φως στον ορίζοντα».

Ποια είναι τα δεδομένα….

Οι 2 ενδιαφερόμενοι (αναφέρονται 3 αλλά πρακτικά είναι δύο ενδιαφερόμενοι) που έχουν υποβάλλει συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ ζητούν το 51% και έλεγχο του management με το ΤΣΜΕΔΕ να παραμένει μέτοχος μειοψηφίας με δευτερεύοντα ρόλο.
Παράλληλα ασκούνται πιέσεις ώστε το ΤΣΜΕΔΕ να δεχτεί την στρατηγική συνεργασία αλλά η όλη διαδικασία προσκρούει σε πολλά εμπόδια.
Ποια είναι τα δεδομένα;
1) Η Attica bank χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου 434 εκατ για να πληρεί τις προϋποθέσεις των stress tests, ωστόσο διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αν καλυφθεί μερικώς η αύξηση κεφαλαίου.
2) Από τους 15 ενδιαφερομένους οι 2 ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει συγκεκριμένο πλάνο στρατηγικής συνεργασίας που απομειώνουν τον ρόλο του ΤΣΜΕΔΕ.
3) H Attica bank υποχρεώνεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους 2 ενδιαφερόμενους και έως την Γενική Συνέλευση στις 30 Σεπτεμβρίου ή αν υπάρξει αναβολή στην επόμενη Γενική Συνέλευση να έχει καταλήξει αν θα δεχθεί τους σκληρούς όρους των ξένων funds ή θα προχωρήσει στην μερική κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

4) Οι δύο ξένοι προσδιορίζουν την τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ σε πολύ χαμηλές τιμές 0,06 ευρώ ή κάτω των 0,05 ευρώ προ reverse split.
Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε αναφέρει ότι funds όπως το Apollo ή το Wilbur Ross θέλουν να πάρουν τσάμπα την Attica bank.
Αποκλείεται να υπάρξει προσφορά από ξένο ή ξένους επενδυτές χωρίς μεγάλο discount, περί το 50%.
Αν τώρα αποτύχει η διαδικασία και μόνο το ΤΣΜΕΔΕ επενδύσει κεφάλαια, προφανώς μπορεί να διαμορφώσει την τιμή της αύξησης όπου θέλει.
Πάντως το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος και συνολικά η Attica bank πρέπει να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους 20.000 μικρομετόχους τους οι οποίοι επένδυσαν 200 εκατ πριν μήνες και τώρα αξίζουν 50 εκατ ευρώ (έναντι συνολικής αποτίμησης 100 εκατ).
5) Το ΤΣΜΕΔΕ αν δεχθεί το στρατηγικό επενδυτή χάνει τον έλεγχο της Attica bank.
Αν δεν δεχθεί τον στρατηγικό επενδυτή, θα δεχθεί πιέσεις από την ΤτΕ να ολοκληρώσει την αύξηση εξέλιξη.
Η Attica bank θα έχει κερδίσει χρόνο αλλά θα δέχεται ισχυρές πιέσεις η διοίκηση.
6)Αν δεχθεί το ΤΣΜΕΔΕ τον στρατηγικό επενδυτή σημαίνει ότι θα επενδύσει 108 εκατ θα κατέχει το 34%, ο στρατηγικός επενδυτής θα επενδύσει 326 εκατ και θα ελέγχει το 51%, δηλαδή σχεδόν εξαφανίζεται το free float στο 12%.
Οι ιδιώτες μέτοχοι οι 20.000 μέτοχοι απλά καταστρέφονται.
7)Στο βασικό σενάριο στρατηγικός επενδυτής καλύπτει από τα 434 εκατ τα 326 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ τα 108 εκατ μειώνοντας το ποσοστό του το ταμείο στην Attica bank από 51% στο  34%.
Η τράπεζα σε αυτό το σενάριο θα διαθέτει 413,9 τα υφιστάμενα κεφάλαια + 434 εκατ τα νέα κεφάλαια συνολικά 848 εκατ ευρώ κεφάλαια ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 23,8% επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο αν αφαιρεθούν τα 95 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές και μόνο τα 7 εκατ από τα  79,3 εκατ του ομολογιακού tier II που λήγει στα μέσα του 2015, το καθαρό κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 745 εκατ και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 21%.
(Από τα 79,3 εκατ αφαιρούνται μόνο τα 7 εκατ από το κεφάλαιο ενώ όλα τα υπόλοιπα αφαιρούνται από την ρευστότητα)
8)Στην περίπτωση που αποτύχει η διαδικασία το ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλλει τα 221 εκατ το μέγιστο της δυνητικής συμμετοχής τότε θα ξεπεράσει το ποσοστό του στην καταστατική πλειοψηφία και η Attica bank θα διαθέτει 635 εκατ ευρώ όπερ σημαίνει 18% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Attica bank δεν θα βιαστεί να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές, υποχρεούται το καλοκαίρι του 2016 ενώ το ομολογιακό των 79,3 εκατ λήγει στα μέσα του 2015.
Για να το θέσουμε απλά η Attica bank αν αποτύχει η αύξηση ή κατά το ορθότερο καλυφθεί μερικώς δηλαδή κατά 50% δεν κινδυνεύει με good και bad bank γιατί ήδη διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.
Η Attica bank σε αυτό το σενάριο θα κερδίσει χρόνο και θα έχει τον χρόνο να μελετήσει εναλλακτικά σενάρια κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Αν αποτύχει η αύξηση και καλυφθεί μερικώς η Attica bank δεν κινδυνεύει.
Προφανώς και θα έχει πίεση από την ΤτΕ αλλά δεν θα είναι η καταστροφή.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου