Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Συνέλευση του ΠΣΔΜΗ για τις αθλιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αναρτούμε την ανακοίνωσης της Ανεξάρτητης Αριστερής Συσπείρωσης Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων. Συνέλευση σήμερα Δευτέρα 17/2 στις 7μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα)

Με τι ασχολήθηκε πάλι η επιτροπή ανταγωνισμού;

Μήπως ασχολήθηκε με το μονοπώλιο της AEGEAN στις αερομεταφορές;
Όχι βέβαια, το μονοπώλιο ήταν κακό μόνο επί δημόσιας Ολυμπιακής
Μήπως ασχολήθηκε με τα τιμολόγια των εταιριών τηλεπικοινωνιών;
Όχι βέβαια, η αγορά τηλεπικοινωνιών είναι πρότυπο απελευθέρωσης και ας πληρώνουμε διπλάσιες τιμές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Παλιά μόνο υπήρχε πρόβλημα όσο ο ΟΤΕ ήταν ακόμα μερικώς κρατικός και έπρεπε να πουλά στους ιδιώτες κάτω του κόστους. Από την ώρα που ήρθε η DT δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα.
Μήπως ασχολήθηκε με την ανάπλαση της πανεπιστημίου όπου ο διαγωνισμός έγινε από το Ίδρυμα Ωνάση με δικά του κριτήρια χωρίς τα δεδομένα των συνήθων διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και με το κόστος να το πληρώνει (και της μελέτης) το δημόσιο.
Όχι ασφαλώς, εδώ ήρθε και ο Σαμαράς στην φιέστα που διοργανώθηκε.

Αποφάσισε όμως να απαλλάξει των ελληνικό λαό από τις συντονισμένες πρακτικές 40.000 Η/Μ/Ν που λόγω μονοπωλιακού καρτέλ κρατάνε τις τιμές των ενεργειακών πιστοποιητικών στο υπέρογκο ύψος των 80ΕΥΡΩ.

Το ίδιο το σκεπτικό της Επ. Ανταγωνισμού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες και απορίες:

«στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας ... να μας γνωρίσετε εγγράφως .... με αιτιολογημένο υπόμνημα σας ... αν τυχόν ανακύπτουν θέματα ενδεχόμενων αναιτιολόγητων και μη αναλογιστικών νομοθετικών προβλέψεων για αποκλειστικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες μηχανικών».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενο με ημερομηνία 24.12.2013 (αρ. πρ. 10098) και μάλιστα:

«Λόγω του κατά ανωτέρω κατεπείγοντος, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τις απόψεις σας ... το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 14:00»

Είναι προφανές λοιπόν σε κάθε απερίσκεπτο συνάδελφο ότι για μια ακόμα φορά κρίνεται η τύχη της χώρας – σωνόμαστε – πρέπει να πάρουμε την δόση κοκ. Για όλα αυτά λοιπόν πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Ναυπηγών (αντίστοιχα βέβαια προτείνονται αλλαγές και για τις άλλες ειδικότητες μηχανικών).

Τι χρειάζεται λοιπόν για να σωθούμε ξανά;


«Αν ο ενδιαφερόμενος, ο ... είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Ανώτατης Πολυτεχνικής Σχολής ο τίτλος σπουδών του οποίου αντιστοιχεί σε επιμέρους πτυχές της δραστηριότητας της Μηχανικής και οι προϋποθέσεις για την άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων, βάσει του ως άνω τίτλου, μπορεί να διαπιστώνονται αντικειμενικά, δεν υποχρεούται να εφοδιαστεί με την προβλεπόμενη στην παρ. Ι του άρθρου 4 άδεια,.»

«Σύνθετη εγκατάσταση ή σύνθετο τεχνικό έργο": είναι η εγκατάσταση ή το τεχνικό έργο (ή τμήμα αυτών) αναφορικά με το οποίο ανακύπτουν σύνθετα προβλήματα μηχανικής προς επίλυση τα οποία α) είτε δεν έχουν προφανή λύση, δηλαδή δεν μπορούν να επιλυθούν με ήδη αποδεκτές βέλτιστες πρακτικές ή ήδη «εφαρμοζόμενες μεθοδολογίες ή διαδικασίες ή πρότυπα ποιότητας ή πρωτόκολλα ενεργειακών ή συγκεκριμένους κώδικες, αλλά απαιτούν πρωτοτυπία στην ανάλυση, β) είτε σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές ρυθμιστικές διατάξεις, παρουσιάζουν ιδιαίτερη επικινδυνότητα για την ασφάλεια και το περιβάλλον»

«Η Επιτροπή Τεχνικών Επαγγελμάτων ταυ άρθρου 10 μπορεί να θέτει περιορισμούς ως προς την δυνατότητα άσκησης συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε περιπτώσεις συνθέτων εγκαταστάσεων ή τεχνικών έργων ή τμημάτων αυτών. Η σχετική απόφαση της Επιτροπής προβλέπει και τις προϋποθέσεις απόκτησης άδειας για την άσκηση των ως άνω επαγγελματικών δραστηριοτήτων»

Τα πράγματα παραμένουν ωστόσο κάπως δυσνόητα αν δεν λάβουμε υπόψη μας τα εξής:
  1. τους νόμους 3982/11 & 4072/12 που έθεσαν επί της ουσίας το πλαίσιο ρύθμισης των τεχνικών επαγγελματικών δικαιωμάτων αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως.
  2. την πρόσφατη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ που του δίνει την δυνατότητα να πιστοποιεί και να λειτουργεί πλήθος μητρώων.
  3. την οδυνηρή εμπειρία των ενεργειακών επιθεωρητών.

Με βάση και τα παραπάνω:
    • τα επαγγελματικά δικαιώματα σε κάθε πεδίο (χωρίς να ορίζεται το εύρος του) κατατάσσονται σε 4 επίπεδα.
    • Συγκροτείται επιτροπή επαγγελματικών δικαιωμάτων στο ΥΠΕΚΑ που μπορεί να βγάζει ότι δικαιώματα θέλει.
    • Δίνεται δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να διενεργούν εξετάσεις για την απόδοση δικαιωμάτων.
    • Με την έκδοση των ΠΔ των νέων επ. δικαιωμάτων (μετά από απλή εισήγηση υπουργού) καταργούνται όλα τα ΠΔ δικαιωμάτων που είχαν εκδοθεί βάση του πρώτου νόμου για ους Η/Μ/Ν (ν. 6422/34).

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ή ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΗ ;
Η επιτροπή ανταγωνισμού δεν μας είναι μια άγνωστη, ο ρόλος της ήταν καθοδηγητικός στην κατάργηση έστω και της θεσμικής κατοχύρωσης των ελάχιστων αμοιβών. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για μια ακόμη φορά ενεργώντας με βάση τις επιταγές της Τρόικας, του ΣΕΒ, της περιβόητης έκθεσης ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό και φυσικά της εθελόδουλης κυβέρνησης, έρχεται να σφίξει περαιτέρω τον κλοιό γύρω από το δικαίωμα στην δουλειά μας.

  • Από την μία μεριά ρευστοποιεί το υπάρχον πλαίσιο δίνοντας πλήρη δυνατότητα σε όποιον έχει κάποιο ανώτατο πτυχίο σχετιζόμενο με τις Η/Μ σπουδές (ακόμα σε μια απειροελάχιστη ειδίκευση – μηχανικός ΑΠΕ πχ.) σε πλήρη πρόσβαση σε όσα σήμερα προβλέπονται. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αν λάβουμε υπόψη μας και τις αλλαγές που προτείνονται σε ΠΜ και ΤΜ φωτογραφίζει ξεκάθαρα την ολοκληρωτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα επαγγελματικά προσόντα (2006/36/ΕΚ).
  • Από την άλλη δίνει την δυνατότητα με τον ορισμό της σύνθετης εγκατάστασης και να ΠΔ που εκκρεμούν να δημιουργούνται συνεχώς ειδικές ομάδες επ. δικαιωμάτων με ειδικά προσόντα και εξετάσεις και μητρώα για όλους μας. Εδώ βέβαια θα «κουμπώσει» και η νέα δυνατότητα που δόθηκε στο ΤΕΕ (12/13) να διενεργεί πιστοποιήσεις αδιακρίτως και να διαμορφώνει ειδικά μητρώα.

Κατά μια έννοια ο οποιοσδήποτε θα είναι Η/Μ μηχανικός αλλά αυτό δεν θα σημαίνει σε λίγο καιρό και κάτι για το δικαίωμα του να εργάζεται, να μελετά, να επιβλέπει, να γνωμοδοτεί κοκ.
Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα σχέδιο που στην πράξη καταργεί προοπτικά το δικαίωμα σε κάθε συνάδελφο (απόφοιτο πολυτεχνείου ή ισότιμης σχολής) να ασκεί το επάγγελμα του διπλωματούχου Ηλεκτρολόγου και του Μηχανολόγου Μηχανικού. Μπορεί ακόμα να εκκρεμεί η έκδοση νέων ΠΔ που πλέον θα περιγράφουν τα κατακερματισμένα επαγγελματικά περιγράμματα της κάθε ειδίκευσης αλλά ο κλοιός σφίγγει.
Πλέον, στον βαθμό που προχωρήσουν τα πράγματα, για να μπορεί κάποιος μηχανικός ανεξαρτήτου ειδικότητας να αποκτήσει κάποιο είδος πραγματικών επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη πιστοποίηση από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης. Ως φορέα πιστοποίησης δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το ΤΕΕ, οι διάφοροι φορείς πιστοποιήσεων (TUV κλπ.) ετοιμάζονται εδώ και καιρό για αυτή την αγορά και έχουν μάλιστα και μέσα στο ΤΕΕ τα παπαγαλάκια τους τα οποία κατέθεσαν σχετική πρόταση προ 3ετίας με καλεσμένο το τότε πρόεδρο του ΕΣΥΔ σε σχετική ημερίδα.
Κοινώς αντί να έχουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο μας θα πρέπει να τρέχουμε σε φορείς πιστοποίησης σε όλη μας την ζωή προκειμένου να συνεχίσουμε να κάνουμε την όποια δουλειά κάναμε μέχρι τώρα.
Η εισαγωγή της επιστολής της επιτροπής ανταγωνισμού αλλά και οι νόμοι στους οποίους αναφέρονται (για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, για το μεσοπρόθεσμο) δείχνουν την σημασία των αλλαγών που προχωράνε, την πολιτική που αυτά εκφράζουν και τους στόχους που έχουν.
  1. Η εργασία από δικαίωμα γίνεται δυνατότητα και ευκαιρία προς κατάκτηση.
  2. Μειώνουν με νόμο ακόμη παραπάνω την αξία της εργατικής μας δύναμης για ν'αγοράζουν ακόμη πιο φτηνά οι εργοδότες τη δουλειά μας.
  3. Χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα αφού πλέον ο καθένας θα πρέπει προσφέρει απλήρωτη εργασία το χρόνο του για τα σεμινάρια και τις πιστοποιήσεις.
  4. Διαμορφώνουν ένα εφεδρικό στρατό χιλιάδων δυνητικά πιστοποιούμενων – δυνητικά εργαζόμενων που θα τον μετακινεί η αγορά (δηλαδή το κεφάλαιο) από αντικείμενο σε αντικείμενο ανάλογα με τις ανάγκες της.
  5. Φτιάχνουν μια νέα αγορά - τη "βιομηχανία της κατάρτισης" που θα πληρώνουμε προκειμένου να αποκτήσουμε τα αντίστοιχα κάθε φορά πιστοποιημένα προσόντα για να έχουμε το δικαίωμα να δουλέψουμε αυτό που σπουδάσαμε.
  6. Θα γενικευτούν οι εξετάσεις, οι φραγμοί, τα διάφορα μητρώα, όπως έχουμε ήδη δει να συμβαίνει με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τους ελεγκτές δόμησης, τους περιβαλλοντικούς ελέγχους που ακολουθούν κοκ. Τα αποτελέσματα τα ζούμε ήδη, σεμινάρια, εξετάσεις για πιστοποιητικά των 50€.
  7. Εξαφανίζει, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη ληστρική φορολογία και το εγκληματικό ασφαλιστικό, τη δυνατότητα τόσο των αυτοαπασχολούμενων όσο και του μισθωτού, να επιζήσουν, οδηγώντας τους στην ξενιτιά, ή και στην έξοδο από το επάγγελμα, μέσα από τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε μεγάλους ομίλους που επιβάλλουν τους όρους τους και φτωχοποιούν ακόμη παραπέρα τους μηχανικούς.
  8. Χτυπά καίρια τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης, μέσα από το βίαιο κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, τις πολλαπλές πιστοποιήσεις, τις εκατοντάδες περιπτώσεις προσόντων, κλπ.

Συνυπεύθυνο το ΤΕΕ και οι κυρίαρχες παρατάξεις στον ΠΣΔΜΗ
Όσο και αν οι κυρίαρχες παρατάξεις στο ΠΣΔΜΗ αντέδρασαν στην πρόταση νόμου για να τηρήσουν τα προσχήματα δεν παύουν να είναι συνυπεύθυνες για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα:
  • Δεν έχουν πει ακόμα κουβέντα στα κείμενα του ΠΣΔΜΗ για τις οδηγίες της ΕΕ, τους μνημονιακούς νόμους που επί της ουσίας επιβάλουν αυτές τις αλλαγές.
  • Οι ίδιοι που με το καπέλο του ΠΣΔΜΗ αντιδρούν στο σχέδιο νόμου με το καπέλο του ΤΕΕ πανηγυρίζουν για τις νέες αρμοδιότητες που έδωσε ο Χρυσοχοίδης στο ΤΕΕ.
  • Δεν είπανε λέξη για όλα τα προηγούμενα αντίστοιχα μέτρα που έχουν προωθηθεί (εν. Επιθεωρητές κλπ.)
Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι καλύτερο από αυτούς που δεν έχουν βγάλει άχνα για όσα έχουμε υποστεί την τελευταία τετραετία. “Κούρεμα” αποθεματικών ΤΣΜΕΔΕ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγές στον τρόπο φορολογίας, κατάργηση ελάχιστων αμοιβών είναι λίγες από τις αλλαγές που σε συνδυασμό με το σύνολο των μνημονιακών πολιτικών έχουν δημιουργήσει την σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουμε. Εξάλλου η γραφειοκρατία τους κάτι έχει να κερδίσει από αυτή την πολιτική ενώ εμείς έχουμε πολλά να χάσουμε…

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ & ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
Η κατεύθυνση της διάλυσης των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρωτοακούστηκε το 2010 με την υπογραφή του μνημονίου. Αποτελούσε σαφή κατεύθυνση της ΕΕ υπογεγραμμένη από την ελληνική κυβέρνηση με τη συνθήκη της Μπολόνια το 1999 και με μια σειρά από άλλες συνθήκες που ακολούθησαν, και αφορούν παράλληλα και τις προωθούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση. Μια κατεύθυνση που επιταχύνεται στην περίοδο του Μνημονίου.
Απέναντι σε αυτή την ολοκληρωτική επίθεση στα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα μισθωτοί μηχανικοί, άνεργοι μηχανικοί, αυτοαπασχολούμενοι-υποαπασχολούμενοι-«ελεύθεροι» επαγγελματίες πρέπει να αντισταθούμε. Ενημερώνοντας, κινητοποιώντας τους συναδέλφους, κάνοντας τα πάντα έτσι ώστε αυτή η νομοθετική ρύθμιση να μην φτάσει ποτέ για ψήφιση.
Οι κυρίαρχες παρατάξεις με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προτείνουν προκειμένου να «πείσουν» τους βουλευτές που λένε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ είναι μια ακόμα απόδειξη για τον άθλιο ρόλο που παίζουν και από τον οποίο μόνο να χάσουμε έχουμε.
Κάτι πρέπει να αλλάξει δραστικά και στον τρόπο που συλλογικά δραστηριοποιούμαστε. Οι αγώνες των τελευταίων μηνών ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις εισφορών και στο ΚΕΑΟ, μέσα από τους αγώνες της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών και του σωματείου μισθωτών τεχνικών, δείχνουν ότι όταν οι μηχανικοί παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους μπορούν να πετύχουν νίκες (έστω και μικρές). Είναι ζήτημα επιβίωσης να τους σταματήσουμε και να τους διώξουμε. Ή εμείς...ή αυτοί.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΣΔΜΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00 ΣΤΟ ΤΕΕ (αίθουσα 1ου ορόφου, Νίκης 4)


ΑνεξΑρτητη Αριστερη ΣYσπειρωση
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου