Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Συμπαράσταση στην κινητοποίηση των συμβασιούχων μηχανικών ΑΣΕΠ Δ/νσης Έργων του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο

 

Θέμα : Συμπαράσταση στην κινητοποίηση των συμβασιούχων μηχανικών ΑΣΕΠ Δ/νσης Έργων του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο

 


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τη συμπαράσταση του στην κινητοποίηση και στα αιτήματα των συμβασιούχων μηχανικών ΑΣΕΠ Δ/νσης Έργων του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, όπως αυτά μας κοινοποιήθηκαν με το από 4/6/2024 Δελτίο Τύπου τους.

Η αδιαμφισβήτητες ανάγκες ολοκλήρωσης των μελετών του Εθνικού Κτηματολογίου, απαιτούσαν τη σημαντική ενίσχυση του προσωπικού της Δ/νσης Έργων του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο. Αυτή αντί να γίνει με πρόσληψη προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, έγινε με την κάλυψη των θέσεων εργασίας με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου. Η συγκεκριμένη σχέση εργασίας έχει γίνει σχεδόν καθολική στον κλάδο της μελέτης, χωρίς να αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής για τους εργαζόμενους μηχανικούς. Οι συνάδελφοι μας, με τον τρόπο αυτό αναγκάζονται να υπογράψουν την ίδια στιγμή την πρόσληψη και την απόλυσή τους, να μην δικαιούνται επισήμως κανενός είδους άδεια, αποζημίωση απόλυσης, ταμείο ανεργίας, αύξηση, επιδόματα κ.λπ. Και παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως «συνεργάτες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες», είναι υποχρεωμένοι να εκτελούμε συγκεκριμένες εργασίες, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, σε συγκεκριμένο χώρο και με την απαίτηση συγκεκριμένου ωραρίου. Οι δε φορολογικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται το καθεστώς του «ελεύθερου» επαγγελματία, μόνο επιπλέον έξοδα αλλά και κινδύνους επιφέρει για τους εργαζόμενους μηχανικούς. 

Η απασχόλησή τους με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου σε Δημόσιο Φορέα έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους και υπάρχει καθεστώς ενιαίου μισθολογίου, οι αμοιβές τους είναι αρκετά χαμηλότερες. Χαμηλότερες ακόμη και από τις αμοιβές των επίσης συμβασιούχων συναδέλφων με μίσθωση έργου που εργάζονται στον Φορέα μέσω του ΤΕΕ.  Ενώ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υποχρεούνται να εκτελούν καθήκοντα δημοσίου υπαλλήλου, για παράδειγμα στο πλαίσιο της στοχοθεσίας, ή να εκτελούν αποφάσεις της Δ/νσης με τη μορφή του «εντέλλεσθε».

Καλούμε τη Διοίκηση του Ν.Π.Δ.Δ. και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα των συναδέλφων μας, δεδομένου ότι έχουν συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της Κτηματογράφησης και έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία από την εξαετή τους εργασία στο Φορέα. Πλέον της σημαντικής τεχνικής εμπειρίας που ο καθένας είχε αποκτήσει από την προηγούμενη επαγγελματική του δραστηριότητα σε μελέτες κτηματολογίου, όλο αυτό το διάστημα έχει αποκτηθεί πρόσθετη εξειδίκευση μέσω της επίβλεψης, του ποιοτικού ελέγχου, του σχεδιασμού και της τεχνικής υποστήριξης των μελετών κτηματογράφησης.

Το δυναμικό αυτό εργαζόμενων Μηχανικών μπορεί να στελεχώσει με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και μέσω ΑΣΕΠ, τις αυξημένες ανάγκες του Κτηματολογίου, ώστε αυτό το συντομότερο να καταστεί πλήρως λειτουργικό επ ωφελεία της κοινωνίας, του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου