«Νέα εργασιακά δικαιώματα» και συνδικαλιστικός νόμος: «Εάλω το δίκιο του εργάτη»
Συνεχίζει η κυβέρνηση την αντεργατική και αντισυνδικαλιστική της πρακτική, προκειμένου να πλήξει τις διαδηλώσεις, κάθε φωνή αντίδρασης, την απεργία και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Από τις διαρροές που έρχονται τμηματικά στη δημοσιότητα, μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης, σε ένα συμπέρασμα καταλήγει κάποιος, σε συνδυασμό μάλιστα και με τον αντεργατικό νόμο για την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ: ότι και μόνον η εκφορά των λέξεων «κινητοποίηση», «απεργία» θα είναι αρκετή, ώστε να κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός (κυβέρνηση, εργοδοσία, κατασταλτικοί μηχανισμοί) για να καταπνίξει και να βάλει «στο κάδρο» τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες για τα δικαιώματά μας.
Έτσι, μετά την προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος για την ανάδειξη των αιρετών εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλιά τους, στις 7 Νοέμβρη, με την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ανακοίνωσαν πως θα αποσύρουν συντεταγμένα τα ψηφοδέλτια, ενώ ήδη η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα το έχει πράξει. Η ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα, από την άλλη πλευρά, συντάσσεται ανοιχτά με το κυβερνητικό αφήγημα), η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα έχει καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο.
Το είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από το «Thessaloniki Helexpo Forum», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν δεν ήταν σίγουρος για τη χρονολογία ψήφισής του (δείγμα ότι δεν τον έχει διαβάσει ποτέ και δε γνωρίζει) και όταν μίλησε για «νέα εργασιακά δικαιώματα» με «κατάργηση παρωχημένων ρυθμίσεων». «Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός, ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό… για αυτό το ζήτημα θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο διαβούλευσης, αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης», είχε πει τότε.
Το CNN Greece αναφέρει σημεία του νέου νόμου, που θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, και στη συνέχεια θα τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNN Greece, από την κυβέρνηση ισχυρίζονται πως «ο νέος συνδικαλιστικός νόμος έχει τρεις βασικούς στόχους: Πρώτον να παραμείνει ο συνδικαλισμός, πυλώνας της Δημοκρατίας. Δεύτερον το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι ελκυστικό στους εργαζόμενους και φιλικό στην κοινωνία και τρίτον η μείωση των προνομίων και το καταχρηστικές συμπεριφορές που υπονόμευαν το ασφαλιστικό σύστημα. Για πρώτη φορά ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα διασφαλίζει ισότιμα και ελεύθερα το δικαίωμα στην απεργία αλλά και στην εργασία, λένε στην κυβέρνηση».
Διαρθρωτική αλλαγή θα αποτελέσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή εργαζομένων, εργοδοτών και φορέων και για να λαμβάνουν χρήματα αλλά και για να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται από την κυβέρνηση πως «θα μπει ένα τέλος στα φαινόμενα με τα “φαντάσματα” και οι σφραγίδες αναφορικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».
Ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Φορέων μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται».
Επιπλέον, θα προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε προστατευτικό πλαίσιο. Έτσι σε συνδικαλιστικό όργανο που αριθμεί:
200 μέλη θα προστατεύονται τα 5,
μέχρι 1.000 μέλη θα έχουν ειδικά προνόμια τα 7 και
πάνω από 1.000 μέλη θα προστατεύονται 9 άτομα.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την αναβάθμιση της Επιτροπής Πρόνοιας των συνδικαλιστών, με τον πρόεδρο από πρωτοδίκη να αναβαθμίζεται σε εφέτη.
Για τις συγκεντρώσεις
Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις, ο νόμος θα ορίζει πως θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, για τα οποία θα υπάρχει συμφωνία από πριν.
Ταυτόχρονα, καταργείται η αφισοκόλληση εντός των επιχειρήσεων και θα αναρτώνται μόνο ηλεκτρονικά σε ιστότοπο που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι. Τη δαπάνη για τη δημιουργία του ιστοτόπου θα καλύπτει ο εργοδότης.
Με ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι απεργίες
Σε ό,τι αφορά στην κήρυξη απεργίας, θα πρέπει το συνδικαλιστικό όργανο να ενημερώνει 24 ώρες πριν για την ημέρα, την ώρα και τους λόγους που τη θεμελιώνουν.
Για να κηρυχτεί μία απεργία, θα είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό όργανο να εξασφαλίσει το δικαίωμα ψηφοφορίας όλων των εργαζομένων. Ουσιαστικά καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διεξαγωγή απεργίας.
Επίσης, με το νέο νόμο θα προστατεύονται όσοι θέλουν να εργαστούν. Δηλαδή, όπως αναφέρεται από πλευράς κυβέρνησης, «σε περίπτωση που ασκείται ψυχολογική βία σε εργαζόμενους που εμφανίζονται αντίθετοι στην απεργία ή παρατηρούνται προπηλακισμοί, θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ποινές και η απεργία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κηρύσσεται παράνομη».
Διεκδίκηση από τον εργοδότη αποζημίωσης σε περίπτωση «παράνομης και καταχρηστικής απεργίας»;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιεύσει η εφημερίδα τα «Νέα» και έχει αναδημοσιεύσει το ErgasiaNET («Νέα εργασιακά δικαιώματα»: Διεκδίκηση από τον εργοδότη αποζημίωσης σε περίπτωση «παράνομης και καταχρηστικής απεργίας»;)
Το νομοσχέδιο, επίσης, θα προβλέπει υποχρεωτικό προσωπικό ασφαλείας υπό τη ευθύνη του συνδικάτου. Στόχος της διάταξης αυτής, όπως θα αναφέρεται και στο νομοσχέδιο, «είναι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της απεργίας και να αποφεύγεται το αναγκαστικό μέτρο των επιτάξεων». Επίσης:
1 Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών. Προκειμένου να αποφευχθεί η επίταξη, θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφαλείας, για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση.
2 Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων, θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης.
3 Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυσή τους μετά τη λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.
4 Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Στους όρους δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ στους όρους απόλυσης θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
5 Για τη λήψη απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει, όπως και σήμερα, η 24ωρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.
6 Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
7 Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει στο σωματείο – συνδικαλιστική οργάνωση διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.
Στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
ΟΚΤΑΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ο εργοδότης θα μπορεί σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο να αναπροσαρμόζει το ωράριο του εργαζομένου, ενώ εξετάζεται να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερήσιου χρόνου εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένας εργαζόμενος, αντί για το διάστημα 8 π.μ. – 4 μ.μ. κάθε μέρα ανά εβδομάδα να εργάζεται 9 π.μ. – 5 μ.μ. είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, είτε για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Η όποια παρέμβαση θα στηριχθεί στη βάση της ελευθερίας του εργαζομένου να αποφασίζει τον επιπλέον χρόνο που επιθυμεί να εργαστεί.
ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ. Οι ώρες που καλύπτουν το συμβατικό ωράριο εργασίας, το 8ωρο, λαμβάνονται ως υπερωρίες και θα καλύπτονται με αντίστοιχη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει οι ώρες που μπορεί να πραγματοποιούνται ως υπερεργασία να μπορούν να καλύπτονται και με χρόνο μέσω «συμψηφισμού» με ρεπό, έξτρα άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες. Το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, προκειμένου για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, έχει καθοριστεί στις 48 ώρες ανά 6μηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου