Κουμπάρα - Διακοφτό, πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής πεντάστερου τουριστικού χωριού. ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 12.06.2020, 15:05
Ούτε και ο κορονοϊός μπόρεσε να σταματήσει τα αυθαίρετα στην Ιο
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ιο, όπου οι παρανομίες και η διαφθορά δεν καταλαβαίνουν ούτε από νόμους ούτε από πανδημίες. Ενώ σχεδόν όλοι οι πολίτες παρέμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα βρήκαν την ευκαιρία να συνεχίσουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες χρόνων.
Είναι άραγε αυτές οι «τολμηρές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος», όπως διακηρύσσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, που επιτρέπουν εν μέσω πανδημίας εργάτες να δουλεύουν με στόχο την ολοκλήρωση παράνομου δρόμου τεσσάρων χιλιομέτρων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση μεταξύ των όρμων Παπά και Τριών Κλησιών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου μάλιστα περνά μέσα από τον χαραγμένο αιγιαλό και μέσα από χαρακτηρισμένη βραχώδη δασική έκταση;
Ολα αυτά συμβαίνουν στην Ιο χωρίς να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και ύστερα από δύο χρόνια συνεχών καταγγελιών στην τοπική Αστυνομία, στις δημοτικές αρχές, στο Λιμεναρχείο Ιου, στις αρχές της Σύρου και στην Εισαγγελία Νάξου, με τους εργολάβους να δρουν ανενόχλητοι προς όφελος συγκεκριμένου επιχειρηματία.
Για το περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας, που συντελείται εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια χρόνια στο νησί προς όφελος πλέγματος εταιρειών συγκεκριμένου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, η «Εφ.Συν.» έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και ερευνών τα τελευταία χρόνια (22/4/2019, «Τα κατεχόμενα της Ιου», 22/8/2019, «Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολιορκούν τις παραλίες της Ιου»). Ομως οι παρανομίες συνεχίζονται, ενώ στη Βουλή ήρθε ένα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο να νομιμοποιήσει και να ανοίξει τον δρόμο, εκτός όλων των άλλων, για την πλήρη μετατροπή του αιγαιοπελαγίτικου νησιού σε μια κακόγουστη ιδιωτική Disneyland σε ύφος κιτς Ντουμπάι.
Την Τρίτη 7 Απριλίου στο αστυνομικό τμήμα του νησιού ο κάτοικος Ιου, Ιταλός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας Αντρέα Μπόσκο (καθηγητής Ιστορίας και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης της έδρας Ζαν Μονέ) προέβη σε μια σοβαρή καταγγελία σχετικά με την κατασκευή του παράνομου δρόμου που οδηγεί από τον όρμο του Παπά προς τις Τρεις Κλησιές στην Ιο. Ζήτησε άμεσα να επιδοθεί γραπτό σήμα διακοπής εργασιών προς τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και ιδιοκτήτη τεράστιων εκτάσεων του νησιού και παράλληλα να ανασταλεί η επαγγελματική άδεια ιδιοκτήτριας εταιρείας σκυροδέματος, που πραγματοποιούσε τις παράνομες εργασίες, όπως και η αντίστοιχη του ιδιοκτήτη εκσκαφικών μηχανημάτων.
Μηνύσεις
Παραλία Παπά
Το Λιμεναρχείο έστειλε σήμα για «τυχόν» παράνομες εργασίες και στο Δασαρχείο Σύρου εκκρεμούν ήδη πολλές μηνύσεις για τη διάνοιξη δρόμου. Να σημειωθεί ότι παρά τις συνολικά εννέα μηνύσεις-καταγγελίες του Ιταλού καθηγητή και παρότι η αυθαίρετη κατασκευή του δρόμου διώκεται αυτεπάγγελτα, γιατί είναι αυτόφωρα τελούμενο αδίκημα, η αστυνομία της Ιου, η Εισαγγελία της Νάξου και η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων στη Σύρο ουδέν επί της ουσίας έπραξαν. Ούτε έγινε η ανάκληση της επαγγελματικής άδειας της ιδιοκτήτριας της εταιρείας σκυροδέματος, παρόλο που επίσης ζητήθηκε.
Ο Ιταλός καθηγητής Μπόσκο, μέλος του νεοσύστατου σωματείου Save-Ios (που ήδη αριθμεί δεκάδες μέλη σε Ελλάδα και εξωτερικό), έχει υποβάλει τους τελευταίους τριάντα μήνες τουλάχιστον εννέα διαφορετικές καταγγελίες για την κατασκευή του παράνομου δρόμου προσκομίζοντας το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό. Παράλληλα έστειλε πρόσφατα και μια επιστολή καταγγελίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και την Ιταλική Πρεσβεία στην οποία αναφέρει ακόμα πιο σοβαρά ζητήματα και από την παράνομη διάνοιξη του δρόμου:
«Θα ήθελα να φέρω εις γνώση σας το γεγονός ότι το συμβόλαιο αγοράς (4.569/7-3-2007) του κτήματος όπου ο κος Μιχαλόπουλος (σ.σ. Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας) διανοίγει τον παράνομο δρόμο βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση από το Πρωτοδικείο Νάξου, για απάτη εις βάρος του Δημοσίου. Η επισυναπτόμενη μήνυση την οποία κατέθεσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιου την 4η Νοεμβρίου 2018 κατά της εταιρείας SHARIVAN LTD αποδεικνύει ότι:
1) Η επιφάνεια του τοπογραφικού που επισυνάπτεται στο συμβόλαιο είναι τετραπλάσια της επιφάνειας που αναφέρεται εντός του συμβολαίου, 2) Οι τίτλοι ιδιοκτησίας του πωλητή περιλαμβάνουν έκταση υποδεκαπλάσια της έκτασης η οποία αναφέρεται στο συμβόλαιο και πωλήθηκε, 3) Η έκταση γης, η οποία εν τέλει πωλήθηκε στη SHARIVAN LTD, είναι περισσότερο από 40 φορές μεγαλύτερη από την ιδιοκτησία του αρχικού ιδιοκτήτη, 4) Οι φόροι που κατέβαλε η SHARIVAN LTD για την αγοραπωλησία δηλώθηκαν επί της δηλωμένης στο συμβόλαιο έκτασης, υποτετραπλάσιας επιφάνειας σε σχέση με την έκταση που εμφαίνεται στο τοπογραφικό, προκαλώντας φοροδιαφυγή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Δεν πρόκειται για μοναδική υπόθεση, αλλά μόνο για μία από έξι αγοραπωλησίες γης εκ μέρους της SHARIVAN LTD στη νήσο Ιο, δημιουργώντας αποχρώσες ενδείξεις για εκτεταμένη διαφθορά». Για όλα τα παραπάνω ο ίδιος ενημέρωσε την Εισαγγελία Νάξου, έχει καταθέσει μήνυση στις 4/3/2020.
Προσωρινή αναστολή
Κουμπάρα - Διακοφτό. Εργασίες σε προχωρημένο στάδιο
Μερικές μέρες μετά τις καταγγελίες, οι εργασίες διάνοιξης του δρόμου προσωρινά ανεστάλησαν, ενώ συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ανέγερση ενός ακόμα πολυτελούς ξενοδοχείου στην παραλία Παπά.
Σε άλλο φαραωνικό έργο των ίδιων επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή της Κουμπάρας, μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα εμφανίστηκαν κάποιοι τεράστιοι ελέφαντες από φελιζόλ σε φυσικό μέγεθος που έφτασαν κοντά στην παραλία Κουμπάρα για να... συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στις 6 Απριλίου η Πολεοδομία Θήρας επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία 105 ΑΕ (σχετιζόμενων συμφερόντων με τη Sharivan) συνολικού ύψους 122.365 ευρώ για «ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετων κατασκευών», ποσό βέβαια ασήμαντο μπροστά στο επικείμενο επιχειρηματικό κέρδος και την περιβαλλοντική καταστροφή ενός ολόκληρου βουνού.
Γνωστή ιστορία, όπως μας εξηγούσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιητών, Ανδρέας Ζαμάνος (19.8.2019), υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου διότι ο επιχειρηματίας πληρώνει αυτά τα μικρά πρόστιμα και συνεχίζει για τις επόμενες καταστροφές».
Την ώρα που στην Ιο συνεχίζονται οι καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων, η παράνομη δόμηση, η καταστροφή σε παραδοσιακούς οικισμούς και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χωρίς προθέσεις σοβαρών ελέγχων από αρκετές αρμόδιες αρχές, ο νέος κίνδυνος δεν είναι άλλος από τις δραματικές συνέπειες που φέρνει η πανδημία στα οικονομικά των μόνιμων κατοίκων.
Ελέφαντες από φελιζόλ σε φυσικό μέγεθος έκαναν... απόβαση στην Ιο
Συνέπειες που, όπως φοβούνται ακτιβιστές στην περιοχή ενδεχομένως και λόγω της αναμενόμενης πτώσης του τουριστικού τζίρου, ενδέχεται να ευνοήσουν τη συναίνεση μέρους της πληττόμενης τοπικής κοινωνίας προς τα εξελισσόμενα «αναπτυξιακά έργα», αμφιβόλου νομιμότητας.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένα ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειωνόταν περίπου μία φορά την εβδομάδα στο νησί. Τις επόμενες μέρες γίνονταν παγίως οι πληρωμές αρκετών δεκάδων αλλοδαπών εργατών, κυρίως Αλβανών, που δουλεύουν σε πολλές από τις οικοδομές του νησιού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην καταγγελία του ο Ιταλός καθηγητής Μπόσκο ζητά την πραγματοποίηση ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας «για το κατά πόσο το προσωπικό το οποίο εργάζεται για λογαριασμό των συγκεκριμένων εταιρειών στις παραπάνω παράνομες εργασίες απασχολείται νομίμως».
Μένει να διαπιστωθεί αν το ΣΕΠΕ θα διενεργήσει επιτέλους αυτούς τους ελέγχους. Πάντως, κατά σύμπτωση, το καλοκαίρι του 2018 ο νυν υπουργός Εργασίας, και πολιτικός προϊστάμενος του ΣΕΠΕ, δειπνούσε με εκπροσώπους των επιχειρηματιών σε εστιατόριο ιδιοκτησίας τους δίπλα στην παράνομη, κατά την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, πισίνα με θέα τη γέφυρα στην αμμουδιά και τα παράνομα σπασμένα βράχια της ακτογραμμής στην παραλία Κουμπάρα της Ιου.
Εκτάσεις
Η επενδυτική λαίλαπα στην Ιο έχει ξεδιπλωθεί με πάρα πολλά μέσα έως σήμερα. Εκτός από τα παραπάνω, αγοράστηκαν εκτάσεις με εσφαλμένα τοπογραφικά διαγράμματα παρουσιάζοντας τις εκτάσεις μικρότερες, για τα οποία σήμερα εκκρεμούν ποινικές και αστικές δίκες.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι σήμερα άλλα έξι επενδυτικά σχέδια, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν πεντάστερα ξενοδοχεία και μαρίνες. Είναι εξαιρετικά σύνθετο πλέον το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νησί και απαιτείται η Πολιτεία να παρέμβει υπεύθυνα, έστω και καθυστερημένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου