ΠΟΛΕΙΣ / ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2018
4η Συνάντηση- Αθήνα
«Πόλεις / Αστικό τοπίο»
31/5 – 3/6/2018
Η 4η συνάντηση των Αρχαιολογικών Διαλόγων διεξάγεται στην Αθήνα από τις 31 Μάη έως τις 3 Ιούνη 2018 με τίτλο «Πόλεις/Αστικό τοπίο».
Η θεματική συνδέει την έρευνα της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών, της τέχνης και της ιστορίας της, φέρνοντας κοντά διαφορετικά γνωστικά πεδία. Σε αυτό το πλαίσιο επιστήμονες, καλλιτέχνες και κοινωνικά κινήματα, καλούνται σε διεπιστημονική μελέτη, κριτικό σχολιασμό και διαρκή κοινωνική παρέμβαση. Ο κριτικός αυτός αναστοχασμός για το αστικό τοπίο προκύπτει μέσα από μία οριζόντια διαδικασία συγκρότησης της συνάντησης, όπου ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει όλους τους μήνες της προετοιμασίας και θα αποκτήσει ένα δημόσιο χαρακτήρα μέσα από 30 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια, 150 ανακοινώσεις και πληθώρα αστικών δράσεων, εργαστηρίων και in situ καλλιτεχνικών έργων, το τριήμερο 31/5 – 3/6/2018.
Επιπλέον, οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι δίνουν χώρο φέτος να μελετήσουμε και να βιώσουμε, με μία σειρά αστικών περιπάτων και δημόσιων συζητήσεων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις ημερομηνίες του συνεδρίου, τόπους σημαντικούς όσο και αφανείς στην σύγχρονη Αθήνα, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η Δεξαμενή και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ο Ηριδανός ποταμός, τα ίχνη της Οθωμανικής Αθήνας, κ.α.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των Αρχαιολογικών Διαλόγων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://dialogues-in-archaeology.gr/
Ημερομηνίες συνεδρίου: 31/5/2018-3/6/2018
Μετασυνεδριακές δράσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος, στη Δεξαμενή κ.α.: 4/6/2018-10/6/2018
Βασικοί χώροι διεξαγωγής: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ICOM, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ των Αρχαιολογικών Διαλόγων 2018
Πέμπτη 31/5/2018 στις 19:00μμ.
«Η πόλη ως πεδίο διαχρονικών μετασχηματισμών και συγκρούσεων»
Συντονίζει ο Γιάννης Χαμηλάκης, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Joukowsky Institute, Πανεπιστήμιο Brown
Ομιλητές/τριες:
Ρωξάνη Καυταντζόγλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)
Τούλα Μαρκέτου, αρχαιολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Πάνος Χαραλάμπους, Πρύτανης της ΑΣΚΤ, Καλλιτέχνης
Ελένη Τζιρτζιλάκη, Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, Καλλιτέχνης στη Δημόσια Σφαίρα, Νομαδική Αρχιτεκτονική
Τόπος διεξαγωγής: Κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136, Θησείο
Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2018
«Πόλεις / Αστικό τοπίο»
4η Συνάντηση - Αθήνα
31/5 - 3/6/2018
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσυνεδριακών και Μετασυνεδριακών Δράσεων
Ακαδημία Πλάτωνος
Σάββατο 19 Μαΐου 2018 (18:00μμ-21:00μμ)
Αρχιτεκτονικός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος, αστική δράση από τον ΣΑΔΑΣ - Τμήμα Αττικής
Στον περίπατο η αρχιτέκτων Αντωνία Πάνου θα παρουσιάσει τους μετασχηματισμούς της πολεοδομικής και κοινωνικής ιστορίας της περιοχής, τις αιτιάσεις τους, τις επιπτώσεις τους στη σημερινή της φυσιογνωμία, και τη λειτουργία τους σαν υπόβαθρο για την εκδήλωση της σημερινής κρίσης στον πολεοδομικό και κοινωνικό της ιστό.
Η εκκίνηση έχει οριστεί στις 6:00 μ.μ. (προσέλευση έξι παρά τέταρτο). Ως σημείο συνάντησης των ενδιαφερομένων να την παρακολουθήσουν ορίζεται η γωνία Σερρών και Κων/πόλεως. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Κυριακή 27 Μαΐου 2018 (16:00μμ-18:00μμ)
Σιωπηλός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος, αστική δράση από την Ομάδα Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ακαδημίας Πλάτωνος
Ο περίπατος έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Πάρκου, τη σημασία του ποταμού Κηφισού και των βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής, καθώς επίσης και να καταδείξει τα παραπάνω μέσα από τη βιωματική εμπειρία από τους συμμετέχοντες. Το Σιωπηλό Περπάτημα θα λάβει χώρα με στάσεις από το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, όπου επιδιώκεται η κατασκευή του Academy Gardens Mall, έως το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος με ενδιάμεσες στάσεις. Το Σιωπηλό Περπάτημα θα ολοκληρωθεί στο Γυμνάσιο της Ακαδημίας Πλάτωνος με ανοιχτή συζήτηση με το Συντονιστικό των κατοίκων για τη σημασία της Ακαδημίας Πλάτωνος ως πολιτιστική κληρονομιά και κοινό αγαθό για την πόλη.
Κυριακή 27 Μαΐου 2018 (18:00μμ-21:00μμ)
Συζήτηση: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος»
Στόχος της στρογγυλής τράπεζας είναι όχι μόνο η ενημέρωση σχετικά με τις αρχαιολογικές ενέργειες σε μιαν αθηναϊκή γειτονιά που λίγοι γνωρίζουν, αλλά κυρίως η ανάδειξη του μετασχηματισμού του τρόπου βιώματος του χώρου στο διάβα των χρόνων, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα: από το όραμα του «Κοινού» της Ακαδημίας, όπως διατυπώθηκε από τον Αριστόφρονα, στον μετασχηματισμό του χώρου σε ένα πεδίο σύγχρονων κοινωνικών συγκρούσεων με επίκεντρο πάντα τις αρχαιότητες. Ως τόπος διεξαγωγής ορίστηκε ο πολιτιστικός χώρος «Πολιτεία», δίπλα στο πάρκο.
Συντονίζει ο Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, καθηγητής αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συζητούν οι:
Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου, Διδάσκουσα ΕΑΠ και ΑΠΚΥ
Ευγενία Δημοπούλου, Τελειόφοιτη Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Πατρών
Ελένη Μπάνου, Δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών
Βούλα Μπαρδάνη, Δρ Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών
Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών
Ελένη – Θηρεσία Παπακωνσταντίνου, Απόφοιτη “Ανακαίνισης και αποκατάστασης κτηρίων” / ATEI Πατρων.
Ματίνα Παπαχριστούδη, Δημοσιογράφος, Μέλος Επιτροπής Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος και μέλος του συντονιστικού αγώνα κατά της ανέγερσης του mall.
Τάνια Χατζηευθυμίου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών
Μαρία Χουντάση, Δρ Αρχαιολογός
Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 (18.00μμ-22.00μμ)
18:00-19:30 «Περιήγηση στην Ιστορία και την Φιλοσοφία της Ακαδημίας Πλάτωνος,
αστική Δράση», Εργαστήριο από τις ομάδες Ηεκαδέμεια και Γεωμυθική
Η Ομάδα Ηεκαδέμεια και η Ομάδα Γεωμυθική προτείνουν μία περιήγηση στην Ιστορία και την Φιλοσοφία της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η περιήγηση αυτή αποτελεί μέρος μίας σειράς δράσεων των δύο ομάδων που απαντούν στο ερώτημα "Πως θέλουμε να είναι η Ακαδημία Πλάτωνος σύμφωνα με την ιστορία και τον πολιτισμό της". Η προτεινόμενη περιήγηση έχει ως αφετηρία την προτομή του Πλάτωνα και το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, περνά από την Ιερά Οικία και την Οικία Ακάδημου, εστιάζει στο χώρο του Γυμνασίου και καταλήγει στο Περιστύλιο. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα συζητήσουμε με τους συμμετέχοντες προτάσεις αποκατάστασης της Ακαδημίας Πλάτωνος ως Χώρου Ιστορικής Μνήμης, και ως Χώρου Καλλιέργειας της Γνώσης.
19:30-20:30 «Το Μουσείο ως Κοινό Αγαθό», Εργαστήριο Ομάδα SOMA (Scattered Open Museum of Attica / Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής)
Με στόχο να συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια των κατοίκων να δούμε το «Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος ως Κοινό Αγαθό», η ομάδα του αυτοδιαχειριζόμενου μουσειακού πρότζεκτ SOMA προτείνει το περιπατητικό εργαστήριο «Το Μουσείο ως Κοινό Αγαθό». Στο εργαστήριο θα συζητήσουμε κατάλληλες μουσειολογικές πρακτικές που θα αναδείξουν την πολιτιστική ταυτότητα του Αρχαιολογικού Πάρκου και τη δυναμική της περιοχής, ως τον κεντρικό και συμβολικό πυρήνα της.
21:00-22:00 Προβολή της ταινίας του Pedro Olalla «Η Μετέωρη Ελλάδα», Συντονισμός ομάδα Ηεκαδέμεια
Τόπος διεξαγωγής: Μέσα στο πάρκο, μπροστά από τον πολιτιστικό χώρο «Πολιτεία».
Δεξαμενή
Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 (20:00μμ-23:00μμ)
Ξενάγηση, Συζήτηση και Προβολή στο θερινό σινεμά Δεξαμενή: «Δεξαμενές Αδριανείου Υδραγωγείου στο Κολωνάκι: Σύγχρονες ιστορίες νερού και πολιτισμού»
Η ξενάγηση "Στα ίχνη νερού και πολιτισμού" στις δεξαμενές εξιστορεί την πολιτιστική δράση γύρω από αυτές και την υδραυλική τους λειτουργία. Θα περιλαμβάνει σύντομες αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων σχετικών με τον χώρο. Ακολουθεί συνεδρία που έχει στόχο να ανιχνεύσει τον ρόλο των Δεξαμενών στην νεότερη Αθήνα. Παραθέτοντας στοιχεία για την υδραυλική τους λειτουργία και την πολιτιστική δράση γύρω τους, εκκινεί τον διάλογο για να συνθέσουμε το νήμα της σύγχρονης ιστορίας τους και τη σημασία τους σήμερα. Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με προβολή ντοκυμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ με θέμα την «Πλατεία Δεξαμενής».
Συντονίζουν οι Γιώργος Σαχίνης, Προιστάμενος Αξιολόγησης και Υποστήριξης Νέων Δραστηριοτήτων ΕΥΔΑΠ, και η Ολγα Τσιμιδάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου ΕΥΔΑΠ.
Συζητούν οι:
Νίκος Μαμάσης, Αναπλ. Καθηγητής και Παναγιώτης Δευτεραίος, Υποψήφιος Διδάκτορας Σχολής Πολιτ ικών Μηχανικών ΕΜΠ
Θοδωρής Κουτσογιάννης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης
Ezio Blasetti και Aρχιτεκτονικό εργαστήριο του PennDesign
Ομάδα ΑΣΤΥ
Νεώσοικοι Ζέας
18-19-20 Μαΐου, 25-26- 27 Μαΐου, 1-2,-3 Ιουνίου (20.00μμ-23.00μμ)
The Urban Game Sketchbook, Νίκος Βανδώρος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
(υπάρχει πιθανότητα επέκτασης της εκδήλωσης στις 7-8-9 Ιουνίου, 10.00πμ-13.00μμ στο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος)
Η δράση «The UrbanGameSketchbook» επιδιώκει να ενεργοποιήσει τον παραγκωνισμένο αρχαιολογικό χώρο των Νεώσοικων της Ζέας (Ακτή Μουτσοπούλου και Σηραγγείου 1) μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή gaming και μιας έκθεσης ψηφιακών καλλιτεχνικών έργων. Κατά τη διάρκεια του έργου, ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται προσβάσιμος και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα αφενός να δουν ψηφιακά έργα σχετικά με το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και το μνημειακό χώρο και αφετέρου να περιηγηθούν στους Νεώσοικους μέσα από ένα παιχνίδι τύπου adventure. Η παιγνιοποιημένη εμπειρία διάδρασης έχει αναλογικές και άυλες προεκτάσεις με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με το αδρανοποιημένο μνημείο Ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται στην πράξη τόπος συνάντησης και εκπαίδευσης, χώρος παιχνιδιού και έρευνας, χρησιμοποιεί ουσιαστικά το παρελθόν κοιτώντας προς το μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου