Τα κόλπα των τραπεζών...
Από τις πρώτες ημέρες του 2018 οι τράπεζες ετοιμάζονται να λανσάρουν το ισπανικό μοντέλο για τους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα δάνεια», με προτάσεις ανταλλαγής κατοικιών.
Το ισπανικό μοντέλο, το οποίο μπορεί να σχηματοποιηθεί με απλά λόγια στην έκφραση «κούρεμα δανείου με κούρεμα σπιτιού», σύμφωνα με την εφημερίδα τα «ΝΕΑ» θα είναι το νέο «όπλο» των τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Οι τράπεζες, θα προσεγγίζουν τους πελάτες και θα τους προτείνουν την εθελοντική ανταλλαγή του ακινήτου τους, με ένα μικρότερο, προκειμένου να μειωθεί η οφειλή τους ή ακόμα και να «κουρευτεί» ολοκληρωτικά.
" Περιβάλλον: Τώρα όμως με τα «κόκκινα δάνεια», με τις «εξώσεις» και τους «πλειστηριασμούς» απειλείται πάλι το δικαίωμα του λαού στη στέγη. Με τα θέματα αυτά ασχολήθηκε και η διεθνής συνάντηση που έγινε στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Δεν πρέπει να γίνει κάτι γι αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχιτέκτονας: Και βέβαια πρέπει να γίνει. Η κυρίαρχη τάξη ξεκίνησε από τις πιο ευάλωτες τάξεις να εφαρμόζει το σχέδιό της που δεν είναι τίποτε άλλο από την «αρπαγή της ιδιοκτησίας του λαού». Αυτός είναι ο στόχος της. Και είναι αυτός ο στόχος της γιατί η οικιστική πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια δεν εξυπηρετεί πια τα οικονομικά συμφέροντά της, αφού έχουμε κορεσμό του δομημένου περιβάλλοντος στην χώρα μας. Οι πόλεις δεν μπορούν πια να επεκταθούν. Αυτό λοιπόν που μένει είναι η ανακατάταξη των λαϊκών τάξεων στην πόλη. Η ανακατάταξη των λαϊκών τάξεων στην πόλη είναι αυτή που θα της εξασφαλίσει κέρδη. Είναι αυτό που η κυρίαρχη τάξη ονομάζει «επανάχρηση γης» «αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών», «επανάχρηση ιστορικών κέντρων» κ.α.
Η μορφή της ιδιοκτησίας όμως που υπάρχει στην χώρα μας, και υπάρχει γιατί αυτή «πριμοδοτήθηκε» τα προηγούμενα χρόνια αφού εξυπηρετούσε καλύτερα τις ντόπιες κυρίαρχες δυνάμεις, είναι η «μικρή ακίνητη περιουσία». Σήμερα η μορφή ιδιοκτησίας αυτή καθυστερεί την πραγματοποίηση των κερδοσκοπικών σχεδίων που θέλει η κυρίαρχη τάξη να εφαρμόσει στο «δομημένο» και όχι μόνο περιβάλλον της χώρας. Για το λόγο αυτό και σε συνεργασία με τα «αρπαχτικά επενδυτικά ξένα συμφέροντα» τα ντόπια «αρπαχτικά» έχουν εξαπολύσει επίθεση στη λαϊκή στέγη και όχι μόνο, προκειμένου η ακίνητη περιουσία του λαού να περάσει στην ιδιοκτησία τους. Αυτό θα τους επιτρέψει να έχουν τον πλήρη έλεγχο στη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελέγχουν την ποιότητα της στέγης, την ποιότητα της πόλης, την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Θα τους επιτρέψει δε, και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος γι αυτούς, να καθορίζουν τα «όρια» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού, να καθορίζουν δηλαδή το μέγεθος της «σκλαβοποίησης» του λαού. Αυτός είναι ο στόχος των «αρπαχτικών» σήμερα."
Άρα είχε δίκιο ο Αρχιτέκτονας που το λέει από τον Αύγουστο του 2015 στο blog "Tο περιβάλλον συζητά με ένα Αρχιτέκτονα'
Φίλε ανώνυμε εγώ δεν ζητάω δικαίωση για τα όσα λέω στις συζητήσεις με το "Περιβάλλον". Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται σε ένα τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες ,δηλαδή η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας, θα προσπαθήσει να "αρπάξει" την ιδιοκτησία του λαού. Ο τρόπος αυτός σίγουρα θα οδηγήσει στην δημιουργία χώρων μέσα στην πόλη με συγκεκριμένη "ποιότητα" περιβάλλοντος και όχι μόνο. Χρειάζεται μελέτη της κίνησης αυτής των τραπεζών. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή