«Εφυγε» στα 90 του χρόνια
Η Ιταλία, όλος ο προοδευτικός κόσμος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πενθούν για τον χαμό του θεατρικού συγγραφέα, λογοτέχνη, σκηνοθέτη, ηθοποιού, βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, Ντάριο Φο, σε ηλικία 90 ετών.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Σάκο του Μιλάνου, λόγω σοβαρών πνευμονικών προβλημάτων.
Πρόκειται, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος και αναμεταδίδει το ΑΠΕ, για έναν από τους πληρέστερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο οποίος είχε ασχοληθεί με επιτυχία και με την λογοτεχνία και την σκηνογραφία, ενώ ήταν και θιασάρχης.
Σε όλη του σχεδόν την καλλιτεχνική σταδιοδρομία, είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του και ηθοποιό Φράνκα Ράμε.
Αντισυμβατικός, με μοναδικό ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό, ο Ντάριο Φο είχε αναπτύξει και εντονότατη πολιτική δράση: στην δεκαετία του ’70 είχε στηρίξει, μεταξύ, των άλλων, τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Το 1969 είχε υπερασπισθεί τον Ιταλό αναρχικό Tζουσέπε Πινέλλι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αδίκως για θανατηφόρα βομβιστική έκρηξη στο Μιλάνο. Ο Πινέλι έπεσε από παράθυρο της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιλάνου κατά την διάρκεια της ανάκρισής του και μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινής γνώμης, αλλά και τον διανοουμένων, υποστήριξε με έμφαση ότι ο θάνατός του δεν οφειλόταν σε αυτοκτονία. Ο Φο, για την όλη αυτή ιστορία αποφάσισε να γράψει το έργο- καταγγελία «ο Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού».
Στις αμέτρητες συνεργασίες του Ντάριο Φο, πρέπει να θυμίσουμε και εκείνη με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολο Κουν, που πρώτο ανέβασε στην Ελλάδα το έργο «Ισαβέλα τρεις καραβέλλες και ένας παραμυθάς», την περίοδο 1974-1975. Λόγω της αυτόνομης, ελεύθερης και ασυμβίβαστης σκέψης του, ο Ιταλός νομπελίστας είχε αναγκαστεί να διακόψει, για σειρά ετών, και την συνεργασία του και με την δημόσια τηλεόραση Rai.
και μια παράσταση από τις Τσιριτσάντσουλες βασισμένη στα κείμενα και τη θεατρική έρευνα των Dario Fo & Franca Rame.
Η βιντεοσκόπηση έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 στο θέατρο του λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια.
Ένας θίασος γελωτοποιών εισβάλλει στην πόλη για να κάνει τον κόσμο να διασκεδάσει, να γελάσει αλλά και να προβληματιστεί. Ένα λαϊκό θέαμα με μουσική, χορό και τραγούδι. Ιστορίες από τη Βίβλο και την ευρωπαϊκή λαϊκή παράδοση των γελωτοποιών του μεσαίωνα, φιλτραρισμένες από την ανατρεπτική ματιά του Dario Fo (νόμπελ λογοτεχνίας 1997).
Ο Γελωτοποιός, ο Άγγελος, ο Εργάτης, η Μάνα, ο Μέθυσος, ο Τρελός, ο Κουτσός κι ο Τυφλός παρασταίνουν αρχαίες ιστορίες μέσα από τις διαχρονικές τεχνικές των πλανόδιων γελωτοποιών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2013 σε μια συγκέντρωση του κινήματος «Πέντε Αστέρια» (Μovimento cinque stelle) στο Μιλάνο ο Dario Fo έκανε μια μικρή παρέμβαση λέγοντας τα εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Μου φαίνεται ότι γύρισα πολλά χρόνια πίσω, στο τέλος του πολέμου, του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου. Έγινε μια γιορτή τότε σαν αυτή με πολύ κόσμο, όπως εσείς σήμερα: ευτυχισμένοι, γεμάτοι χαρά και, δεν λέω ελπίδα, την ελπίδα ας την αφήσουμε στην άκρη, μα με την βεβαιότητα ότι θα ανατρέπαμε τα πάντα αλλά δεν τα καταφέραμε. Κάντε το εσείς σας παρακαλώ. Κάντε το εσείς! Ανατρέψτε τα πάντα σας παρακαλώ.
Εγώ θυμάμαι σε εκείνη την ευκαιρία ήταν τέσσερεις αγρότες που ήρθαν εδώ με άλλους αγρότες και έφεραν έξι φυτά. Και τα φύτεψαν ένα εδώ ένα εκεί , ένα εκεί…ένα εκεί…..ένα εκεί. Τα φυτά ήταν το μήνυμα «ξαναρχίζουμε». Θάθελα ξανά σήμερα το βράδυ να ξαναφυτέψουμε εκείνα τα φυτά για να πούμε «Ξαναξεκινάμε από την αρχή!» Ευχαριστώ»
Η μετάφραση έγινε από εμένα. Το video μπορείτε να το δείτε εδώ http://www.beppegrillo.it/2016/10/il_movimento_5_stelle_piange_dario_fo.html
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που την δεκαετία του 70 σαν φοιτήτρια μαζί με άλλους φοιτητές τρέχαμε να παρακολουθήσουμε στην Ιταλική τηλεόραση (RAI) τις παραστάσεις του "Mistero Buffo" που καυτηρίαζε τα εγκλήματα της καθολικής εκκλησίας και γενιά της άρχουσας τάξης.
Έφυγε ένας μεγάλος της τέχνης, του πολιτισμού, του θεάτρου, της πολιτικής, ένας γνήσιος ανθρωπιστής.