Αναδημοσίευση από εδώ. Ένα λίφτινγκ χωρις Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και μειωμένη Επιστημονικη επεξεργασια
Σχέδιο αποκατάστασης του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της Αθήνας ετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων. Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, εγκρίθηκε με ορισμένους όρους και θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε έκταση που περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς.
Φθορές σε δάπεδα, καθιζήσεις δρόμων και πεζοδρομίων, κακότεχνες αποκαταστάσεις, κατάληψη πεζοδρόμων από αυτοκίνητα, εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα, παράνομες κατασκευές σε στοές.
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σε πολλά σημεία το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας και την οποία θέλει να αλλάξει ο δήμος Αθηναίων μέσα από σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής.
Το σχέδιο αποκατάστασης του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της Αθήνας στην περιοχή ανάμεσα στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τα μέλη του οποίου το ενέκριναν θέτοντας ορισμένους επιμέρους όρους.
Το σχέδιο αποκατάστασης θα γίνει σε πρώτη φάση πιλοτικά σε μια έκταση 110 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς. Η φιλοσοφία της παρέμβασης είναι όχι απλώς να περιορίζεται σε τεχνικές και αισθητικές επεμβάσεις, αλλά να περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στον περιορισμό της αυθαιρεσίας και παραβατικότητας.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώπιον του συμβουλίου, «θέλουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας και όπου μέχρι τώρα γίνονταν αποσπασματικές παρεμβάσεις. Θέλουμε να δώσουμε την εικόνα μιας πόλης, όπως θα έπρεπε να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος είναι η δράση αυτή να επεκταθεί σε όλο το τρίγωνο Σύνταγμα - Ομόνοια - Μοναστηράκι και στη συνέχεια και στο υπόλοιπο ιστορικό κέντρο, όπως την Πλάκα και το Θησείο.
«Αν αυτό το σχέδιο πάει καλά, θα έχουμε μια νέα Αθήνα», σχολίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, και ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε από την πλευρά του ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα κρατήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην ιστορικότητα και σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη».
Το σχέδιο, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, αφορά σε βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίπεδο των υποδομών, της λειτουργίας, της συντήρησης και της φύλαξης της περιοχής. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν διαμόρφωση πεζοδρόμων, ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα και επισκευή πεζοδρομίων, μικρές επισκευές, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της περιοχής, ενίσχυση φύτευσης και οδοφωτισμού, ανανέωση αστικού εξοπλισμού, χωροθέτηση στάθμευσης ποδηλάτων και εικαστικές παρεμβάσεις.
Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση της προσβασιμότητας, οργάνωση της τροφοδοσίας των καταστημάτων, οργάνωση της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, οργάνωση χώρων τραπεζοκαθισμάτων, έλεγχος της παραβατικότητας και επιβολή κυρώσεων.
Επιφυλάξεις διατύπωσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, η οποία επισήμανε ότι θα έπρεπε το σχέδιο να ξεκινήσει με ένα master plan, που θα επιλύσει θέματα χρήσεων γης και στάθμευσης.
«Προτιμήσαμε με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο να κάνουμε μια ταχεία παρέμβαση γιατί η περιοχή κινδυνεύει να εκφυλιστεί, όπως του Ψυρρή ή το Γκάζι. Δεχόμαστε διαρκώς αιτήσεις για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να προλάβουμε να δείξουμε ότι εκεί λειτουργεί η νομιμότητα ως κίνητρο για τον καλό επιχειρηματία και ως αντικίνητρο για τον ασυνείδητο» εξήγησε ο Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε ότι σε ιδιόκτητο κτίριο του δήμου στην οδό Αιόλου θα εγκατασταθεί ειδικό γραφείο για την περιοχή, που θα επιτηρεί σε καθημερινή βάση το τι γίνεται.
Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο συμβούλιο Νίκος Φιντικάκης, υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της περαιτέρω επιστημονικής επεξεργασίας στους τομείς της φυσικής περιβάλλοντος, της κυκλοφοριακής αντιμετώπισης, της αρχιτεκτονικής, μορφολογικής επεξεργασίας και της πολεοδομικής αντιμετώπισης.
Οι παρεμβάσεις είναι προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, κονδύλια που όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων έχουν ήδη βρεθεί τόσο από πόρους του δήμου, όσο και από ιδιωτικούς πόρους.Το σχέδιο θα εισαχθεί προς έγκριση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
..........και μειωμένη Επιστημονική επεξεργασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη μεριά ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αθηναίων ενέγραψε στον προϋπολογισμό του Δήμου 800.000ευρώ για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων με αποτέλεσμα αρκετοί δεσμευμένοι κ.χ. πρασίνου να κινδυνεύουν με άρση της απαλλοτρίωσής τους (λόγω παρέλευσης του ευλόγου χρόνου-8ετίας ή των 18 μηνών από τον καθορισμό της τιμής μονάδας από τα αρμόδια δικαστήρια).Ένας τέτοιος χώρος είναι τα 2,5 περίπου στρέμ.ιδιοκτησίας ΔΕΗ, πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών (δίπλα στους παιδικούς σταθμούς ),που μετά από αγώνες του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ και άλλων φορέων μαζί με τους κατοίκους της περιοχής χαρακτηρίστηκε κχ-πράσινο και καθορίστηκε τ.μ. 350ευρώ /τ.μ. , στη θέση του οποίου (μαζί με τον παρακείμενο χώρο των 6 τρεμ. που απαλλοτριώθηκε πρόσφατα από τον ΟΣΚ για Γυμνάσιο/Λύκειο, μετά από αγώνες που ανέτρεψαν τον καθορισμό των χώρων για μεγαθήριο /κτίριο των Κ.Υ. της ΔΕΗ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως αντί ο δήμαρχος να περισώσει τους απειλούμενους κχ πρασίνου κα για κοινωνικές ανάγκες των δημοτών προτιμάει να κάνει το ''λίφτιγκ'' στο κέντρο της πόλης , αντί να προχωρήσει σε αναθεώρηση του απαρχαιωμένου ΓΠΣ (ΦΕΚ 80Δ/1988!!!) και να ΔΕΙ / ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙ τις ανάγκες των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας, μακριά από γκλαμουριές και σχέδια προβολής του κλπ.